Osvitanova.com.ua

Одна з важливих навичок в наш час – вміння очищати свій мозок від інформаційного мотлоху та фільтрувати все, що ви чуєте, читаєте і бачите.

Важлива складова інформаційної гігієни – це самоконтроль в користуванні гаджетами. Назвемо це цифровою гігієною. Є три основних правила цифрової гігієни, які допомагають уберегти вас не тільки від непотрібної інформації, але й знизити рівень стресу. Про них детальніше:

Необхідно відключати звук на смартфоні, достатньо використання в тихому режимі. Також рекомендується відключати повідомлення. Якщо ви відволікаєтеся на звукові оповіщення, ви вже знаходитеся в стресі. Ви – жива людина, і не можете 24/7 безперервно відповідати всьому світу. Непотрібно носити смартфон по всій квартирі, досить виділити для нього місце, де він мешкатиме. Коли ви постійно тримаєте його біля себе, ви вже готові кожні п'ять хвилин дивитися чи не відбулося там щось нове, а ви не в курсі. І найголовніше – мета. З якою метою ви берете в руки смартфон? Найчастіше це відбувається «на автоматі». Кожен раз, коли рука потягнеться до гаджету, зупиніться і запитайте себе: «Навіщо я зараз беру телефон? Що саме я зараз збираюся в ньому дивитися?». Якщо ви не знаєте відповіді на ці питання, значить і сенсу вдивлятися в екран теж немає.

Найбільша небезпека в нашому насиченому інформацією світі – це автоматичне «вбирання» в мозок всього, що трапляється. Потрібно пам'ятати: те, на що ми звертаємо свою увагу, здатне впливати на нас і наше життя.

Новини про світові катаклізми, які ви подивилися перед сном, відкладаються в підсвідомості. Негативна емоція, яка визначає реакцію на почуте, з часом дає про себе знати. Звідси з'являються страх, тривожність, стрес, в якому ви перебуваєте, поганий сон і проблеми зі здоров'ям.

Для скорочення часу на обробку інформації мозок звик оцінювати те, що відбувається, поверхово, виходячи з якогось основного тригера, спираючись на попередній досвід. Таким чином, за рахунок автоматичної реакції ми часто оцінюємо інформацію дуже суб'єктивно.

Поміркуйте, що корисніше: витратити час на обговорення пліток з подругою, перегляд новин (в яких рідко можна почути щось приємне) або читання книги, хобі, засвоєння чогось нового?

У світі повно небезпек, але й достатньо корисного та конструктивного. Людина завжди має право вибору: нити і впадати в паніку від того як все погано, заражаючи цим інших, або займатися собою і розвивати критичне мислення.

Об'єктивний погляд допоможе не тільки вберегти вас від стресу, але і знайти вихід з будь-якої ситуації.

Відтак, слід пам’ятати про основні правила інформаційної гігієни:

Аналізуйте зовнішні інформаційні потоки, починаючи зі стрічки новин в соцмережах, на телебаченні тощо, і закінчуючи вашим оточенням, спираючись на два важливих критерії: що корисно і що приносить вам задоволення. Чи все, що ви читаєте або чуєте, вам корисно і приємно? Що можна викреслити без втрати якості життя зі свого інформаційного оточення? Так ви звільните місце для дійсно цікавої і потрібної інформації.

Виписуйте навички, які ви хочете розвинути, чого саме хочете навчитися. Інформація, на яку ви витрачаєте свій час, повинна допомагати вам розвинути якості, що відповідають кращій версії вас.

Грамотно заповнюйте свій інформаційний простір. Соціальні мережі можуть приносити достатньо користі для саморозвитку і мотивації, телевізор можна використовувати для перегляду цікавих фільмів, а не новин. Можна завести корисні знайомства з людьми, які будуть допомагати вашому розвитку, а не виливати на вас тонни негативу. Якщо ж немає можливості розчистити оточення від так званих «диванних критиків», треба правильно окреслити свої особисті кордони та розповісти про ваші інформаційні пріоритети.

 

Позитиву нас всім і нехай наші «інформаційні поля» будуть чистими від шкідників!

Читай також Батьки і підлітки: як стати друзями

Поширити у соц. мережах: