Osvitanova.com.ua

Зранку перед навчанням розливаю на себе чай, у метро пасажири скаржаться на невиховану молодь і звертаються прямо до мене, а в університеті на першу пару не приходить викладач. Надворі йде злива, я без парасольки. Нові білі кросівки вже на вигляд як досвідчені десятирічні кеди. Дізнаюся, що завалила IELTS, а ще почав боліти зуб. Увечері після такого дня опускаються руки, а ще ж сьогодні спливає дедлайн…

Невдалий день може бути у кожного. Але це не привід для поганого настрою і пригнічення. Щоб не опускались руки, «Студвей» зібрав для тебе найцікавіші поради від спікерів TEDxYouth Kyiv 2019. Тут і мотивація, і натхнення, і лайфхаки.

Обирай місце, куди буде приємно повертатися ввечері

Ми приймаємо безліч рішень, що змінюють наше життя: школа, університет, місце роботи. Але важливо мати і щось незмінне: місце, до якого ти захочеш повертатись. Дім – це не лише квадратні метри. Це наше оточення. А тепер подумай, як твоє оточення впливає на тебе і як сприяє здійсненню твоїх мрій.

Час від часу звіряйся зі своїм внутрішнім камертоном

Коли на сцені виступає оркестр, дуже важливо, щоб усі інструменти були правильно налаштовані. Для цього музиканти використовують камертон. Відчуття правильного налаштування необхідне не тільки музикантам. Кожному з нас час від часу варто звірятися зі своїм внутрішнім камертоном, щоб розуміти: ти на правильному шляху чи настав час щось змінювати? І тільки ти визначаєш, що тобі потрібно для того, щоб бути щасливим.

Не уникай складних розмов

Через неготовність до складних розмов та рішень ми щодня втрачаємо людей поряд. Не бійся почати бесіду зі своїм другом про те, що він витрачає купу часу на гаджети чи постійно скаржиться на життя. Метою складних розмов є мотивація близької людини до розвитку і бажання покращити ваші стосунки.

Роби свою справу і не забувай про соціально важливі теми

Гурт Yuko не збирався писати гостросоціальний альбом DURA, який присвячений постраждалим від домашнього насильства. У процесі роботи над новим альбомом учасники гурту зрозуміли, що не обов’язково бути активістом, щоб робити щось корисне. Можна займатися своєю справою і водночас порушувати важливі питання: і тобі приємно, і для інших корисно.

Роби все з повною віддачею, а якщо не можеш – не роби взагалі

Як би змінилося життя кожного з нас, якби ми питали себе: як я можу прожити цей момент на 100%? Можна просто стояти в черзі на літак, а можна познайомитися з людиною праворуч. Можливо, він (вона) стане твоїм другом чи проінвестує твій бізнес.

Катя Михалко кинула школу й у 18 років створила проєкт вічної канцелярії nuka. Вона вважає, що правило ста відсотків дозволяє збільшувати якість прожитого досвіду. Саме якісний та унікальний досвід визначає соціальне дорослішання.

Вчи історію, свою – найбільше

Щоб краще себе розуміти, чесно аналізуй події, які з тобою трапилися (навіть якщо вони показують тебе з негативного боку). Для цього близько спілкуйся з рідними, які пам’ятають і бачили тебе в різних ситуаціях, не забувай відвідувати місця дитинства. А ще будь критичним до себе і роби записи в щоденнику чи телефоні, щоб не пропустити нічого важливого з власного життя.

Поширити у соц. мережах: