Osvitanova.com.ua

З нагоди Міжнародного дня жінок та дівчат у науці, CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” в рамках ініціативи #ДівчатаSTEM спільно з компанією L’Oréal та Міністерством освіти і науки України організували 11 лютого в Києві відкриту зустріч для студенток “Українки в науці, яким аплодує світ”. У заході взяли участь близько дві сотні студенток природничих, технічних та гуманітарних спеціальностей, які цікавляться наукою, або планують професійно займатися науковою діяльністю. 

За даними інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% вчених у світі – жінки. В Україні жінки-науковиці складають 46%. Згідно з дослідженням, проведеним в 14 країнах, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора наук для жінок в сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, в той час як для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% і 6%.

“Наука - це про інновації та розвиток країни. На жаль, не так багато дівчат ще обирають науку як свою професію. Одна з причин цього - відсутність рольових моделей. Цей захід має на меті познайомити дівчат з молодими українськими науковицями, які є відомими на міжнародній арені, і на яких можна рівнятись. Вони є лауреатками єдиної премії для жінок у науці в Україні - Премії L’Oréal, і тому можуть дати професійні поради дівчатам, чому варто займатися наукою”  - розповідає Марина Саприкіна, керівниця Центру “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності”.

Саме з метою мотивувати дівчат до науки, та подолати гендерні стереотипи щодо чоловічих та жіночих професій, була організована зустріч з українськими науковицями. Спікерками виступили фіналістки та переможниці Премії L’Oréal «Для жінок у науці» 2018-2019 років: кандидатки фізико-математичних наук Олена Ванєєва та Вікторія Саварин, докторки фізико-математичних наук Валерія Трусова та Катерина Терлецька, кандидатка хімічних наук Оксана Крупка.

За словами Юлії Романенко, директорки з корпоративних комунікацій компанії L’Oréal, Україна стала 118 країною в світі, яка долучилися до проведення Премії для жінок у науці: “Премія L’Oréal “Для жінок у науці” була започаткована ще 21 рік тому, коли світ почав звертати увагу на недопредставленість жінок у науці. На той час жінки складали лише 11% від наукової спільноти. Сьогодні відсоток жінок-науковиць збільшився вдвічі, однак нам цього недостатньо. В Україні дуже багато талановитих науковиць і ми за рівність в науці. Бажаємо дівчатам та жінкам йти у науку та вірити у свої можливості”.

“В Європейському Союзі одним з шести пріоритетів розвитку дослідницького простору є забезпечення гендерної рівності. В Україні, порівняно із Європою, жінок у науці набагато більше, однак ще є над чим працювати. Жінки - це фундамент, на якому тримається наша наука. Саме тому дуже важливо на конкретних прикладах розповідати про успішних науковиць та демонструвати їхній успіх”, - каже Дмитро Чеберкус, генеральний директор директорату науки Міністерства освіти і науки України.

Про ТОП-5 причин, чому жінкам варто йти у науку розповіли на зустрічі українські науковиці. Для Катерини Терлецької, наука - це про цікавість, адже людина кожного дня має можливість відкривати щось нове. Наука дає можливості подорожувати світом, вивчати інші культури і досліджувати явища, які знаходяться в різних куточках нашої планети. Окрім того, наука - це можливість найяскравішого спілкування з дуже цікавими науковцями, та змога об'єднувати навколо себе однодумців.

Для науковиці зі Львова Вікторії Саварин, наука - дуже креативна діяльність, яка приносить нові знайомства, дає змогу побачити світ, самореалізуватися та створювати нові проєкти. “Наука - це як сходження на Еверест. Науковці мають володіти цікавістю, любити розв'язувати складні проблеми та не боятися їх. Лише ці навички приведуть їх до найвищого результату”, - каже науковиця.

Для математикині Олени Ванєєвої, однією з найкрасивіших наук є математика, адже саме вона лежить в основі інших наук. “Наукова діяльність - це не тільки сидіння і написання наукових статей, а цікава і дуже творча робота, яка дозволяє спілкуватися з людьми з усього світу”, - переконує пані Олена.

Науковиця Оксана Крупка вбачає найбільшу перевагу науки у мобільності та постійному пошуку нових можливостей. За її словами, наука не обмежується в одній лабораторії, а виходить далеко за її межі.

“Науковець - людина-оркестр. Для того, щоб займатися наукою, ви маєте бути хорошим мандрівником, щоб популяризувати свої винаходи по світу, письменником - щоб доносити свої думки та ідеї, дизайнером - щоб вміти красиво презентувати свої успіхи”, - розповідає науковиця з Харкова Валерія Трусова.

 

Поширити у соц. мережах: