Osvitanova.com.ua

П'ять мобільних застосунків, що наблизять дітей до світу мистецтва.

Мистецтво – не гарнір до основної страви з математики, мови та фізики. Це окремий і самодостатній різновид сприйняття та дослідження дійсності, це десятки поважних професій та геніальних особистостей. Звісно, дітям ще далеко до досягнень видатних діячів, утім, усе починається з мотивації, а вона неможлива без нових знань. 

Сьогодні ми пропонуємо огляд додатків, що подарують учням квиток у світ мистецтва.

DailyArt – ваша щоденна арт-історія

Вивчити та запам'ятати всі шедеври мистецтва непросто. Утім, навіть це можливо! Звісно, якщо розділити ціль на кроки і кожного дня дізнаватися щось нове. 

DailyArt сподобається тим, хто бажає краще розбиратись у мистецтві, але має не так багато часу. Щодня програма пропонує одну картину та короткий цікавий коментар до неї від мистецтвознавиціа та засновниці Moiseum (польської компанії-розробника DailyArt) Зузанни Станської. 

Якщо ви проводите уроки мистецтва, попросіть дітей щодня заглядати у додаток, а на занятті обговоріть 7 картин, які з’явилися у ньому протягом тижня. Поступово діти дізнаватимуться більше, а ви зможете проводити паралелі між творами, їхніми авторами та епохами. Наприкінці року клас матиме базові знання про художні напрями, шедеври та основні персоналії зі світу мистецтва. 

Платформа: Android, iOS

Stop Motion Studio – як оживити Піноккіо?

Цей додаток – портативна анімаційна студія, яка перетворить ваш клас на підрозділ студії Дісней.

Програма допоможе створити низку кадрів (кадровий редактор) та перетворити їх на цілісний мультфільм. До того ж вона має безліч корисних функцій, що допоможуть оформити роботи школярів. До їх переліку входить додавання фонів, редактор звуку, спецефекти, можливість малювати окремі елементи кадру, доповнюючи рух пластилінових фігурок та ляльок звичайною анімацією.

Професія аніматора є поважною і затребуваною, тож скористайтеся можливістю знайти майбутнього Уолта Діснея або Хайяо Міядзакі серед ваших учнів. 

Платформа: Android, iOS

ScratchJr – елементарна анімація

Якщо попередній спосіб анімування здається надто складним, то вам сподобається ScratchJr – спрощений варіант анімаційної студії. 

Програма має набір фонів, мультиплікаційних персонажів та рухів, які дитина може поєднувати на екрані за допомогою шматочків пазлів, розміщених у стрічці монтажу. Кожен шматочок відображає ту чи іншу дію героя – привітання, стрибок, рух уперед чи назад, які можна вільно поєднувати, анімуючи переміщення персонажа екраном. Частково подібна робота нагадує програмування, а частково – монтаж. І такий додаток  може підготувати дітей до розуміння принципу дії більш складних програм та редакторів. 

Платформа: Android, iOS

Touch Van Gogh – секрети світових шедеврів

Додаток, розроблений працівниками «Музею Ван Гога», дозволяє більше дізнатися про персоналію видатного художника. У Touch Van Gogh можна знайти найвизначніші полотна великого голландця: «Спальня у Арле», «Соняшники», «Зоряна ніч», «Автопортрет з перев’язаним вухом» тощо. Усі твори інтерактивні і супроводжуються коментарями. 

Взаємодія з картинами дозволить учням розкрити чимало секретів. Як виглядала «Спальня у Арле» до обезбарвлення червоного пігменту? Що буде, якщо збільшити фрагмент «Морського пейзажу»? Також школярі зможуть розглянути реальні місця, що стали натурою для полотен, у буквальному сенсі стираючи шари фарби, під якою поступово проступатиме світлина.

Платформа: iOS, сайт музею.

Google Arts & Culture – на яку картину ви схожі? 

Додаток став популярним завдяки розважальній функції – пошуку мистецьких творів, схожих на на селфі людей і фото тварин. Насправді ж його можливості значно ширші. Це онлайн-бібліотека, де діти знайдуть інформацію про картини, визначні місця та дива світу. 

Твори можна сортувати: за іменами авторів, країнами, напрямами, техніками, роками, історичними подіями та навіть за кольором. Щоденні добірки, віртуальні тури, екскурсії від музейних працівників – усе це допоможе приємно урізноманітнити уроки мистецтва.

Платформа: Android, iOS

Застосування мобільних додатків може стати як вступом до уроку, так і п’ятихвилинним відпочинком. Утім, не варто соромитися витратити на їх дослідження ціле заняття! Освоєння монтажу і анімаційних програм надзвичайно корисне для сучасних школярів!

Поширити у соц. мережах: