Osvitanova.com.ua

В американському науковому журналі JAMA Pediatrics була опублікована стаття, присвячена впливу електронних пристроїв на дітей. У статті були проаналізовані результати 58 досліджень про те, як час, проведений дітьми за комп'ютерами та іншими електронними пристроями, впливає на їх успішність. Було встановлено, що перегляд телепрограм і комп'ютерні ігри знижують успішність. Однак вчені не виявили прямої залежності між часом, який діти проводять за електронними пристроями, і показниками успішності.

Варто зауважити, що в окремих дослідженнях вчені стверджують, що такий зв'язок існує. Зрозуміло: якщо діти проводять за екранами занадто багато часу, це викликає низку проблем: зниження успішності, дефіцит сну, низький рівень соціалізації, а також різні проблеми з фізичним і психічним здоров'ям.

Отримані результати підтверджують, що потрібні додаткові дослідження не тільки того, скільки часу діти проводять за електронними пристроями, а й того, які позитивні і негативні ефекти вони мають для успішності. У дослідженні висувається гіпотеза, що варто зменшити час на перегляд телевізора і комп'ютерні ігри в порівнянні з іншими заняттями. Вчені дійшли висновку, що батькам варто контролювати дітей і підлітків і скоротити час, який вони проводять за екранами, для того щоб підвищити успішність. Також у дослідженні йдеться, що дана проблема стосується підлітків більшою мірою, ніж дітей.

Контроль і обмеження - головні способи, за допомогою яких батьки можуть зменшити час, який діти проводять за екранами. Однак також варто запропонувати дітям альтернативні способи використання електронних пристроїв, а також альтернативні заняття, які відвернуть дітей від екранів.

Перш за все, у дитини не повинно бути доступу до смартфонів і планшетів під час навчання. Єдиний виняток може бути в тому випадку, якщо це передбачено навчальним завданням. Батьки повинні використовувати настройки батьківського контролю на комп'ютері, щоб бути впевненими, що дитина використовує його лише в навчальних цілях.

По-друге, слід заборонити дитині користуватися смартфоном у своїй спальні. Якщо цього не зробити, дитина буде грати в ігри або дивитися ролики на YouTube. Підлітки можуть навіть не спати всю ніч, спілкуючись з друзями в соціальних мережах.

Слід обмежити використання будь-яких електронних пристроїв як мінімум за годину до сну. Випромінювання від екранів заважає дітям заснути. Замість цього можна запропонувати дітям інші, більш заспокійливі заняття - почитати книгу, послухати спокійну музику, прийняти теплу ванну або просто відпочити.

Пропонуйте дитині заняття, які замінили б їй комп'ютерні ігри. Це може бути фізична активність, читання, ігри з Лего або іншими іграшками. Дітям і підліткам необхідно більше часу проводити на вулиці. Якщо вони щодня не проводять на сонці протягом години і більше, в їх організмах виникає дефіцит вітаміну D. Діти повинні регулярно кататися на велосипедах і скейтах, грати в футбол, бігати. Вони повинні проявляти фізичну активність щодня як мінімум протягом години.

Слід заборонити використання мобільних телефонів під час прийому їжі. Це правило має поширюватися на будь-які прийоми їжі як вдома, так і в будь-яких інших місцях. Його повинні дотримуватися всі без винятку члени родини. Прийоми їжі - відмінний час для спілкування з родиною. Також під час прийому їжі слід отримувати задоволення від їжі та їсти усвідомлено.

Читайте дітям. Приділяйте цьому час щодня - це дуже важливо для всієї родини. Дослідження показують, що ми краще засвоюємо інформацію, коли читаємо паперові книги, ніж електронні. Обговорюйте прочитані книги з дітьми. Які персонажі їй сподобалися? З ким вона ототожнює себе? Запропонуйте дитині придумати іншу кінцівку історії. З підлітками ви можете читати одну і ту ж книгу, а потім обговорювати прочитане. Якщо підлітку сподобався фільм, знятий за книгою, запропонуйте йому прочитати її. Запишіть дитину в бібліотеку і запропонуйте їй вибрати потрібну їй книгу.

Експерти з дитячого розвитку рекомендують не давати дітям до півтора років електронних пристроїв. Дітям від двох років можна використовувати навчальні програми. Дітям від двох років і до підліткового віку слід обмежити час перегляду телевізора до години на день. Телевізор їм можна дивитися тільки після того, як вони зроблять домашнє завдання і виконають домашні обов'язки, і хоча б годину пограють на вулиці або проявлять якусь фізичну активність. Вся сім'я повинна відмовитися від перегляду телевізора під час їжі і перед сном.

Вам слід не тільки обмежувати час, проведений дитиною за екраном, але і заохочувати її творчо використовувати електронні пристрої. З їх допомогою дитина може знімати відео, фотографувати, вчитися грати на музичних інструментах, вчитися програмуванню тощо.

Щотижня виділяйте вечір, який ви будете проводити разом з сім'єю. Ви можете разом дивитися фільм, грати в настільні ігри, танцювати, співати тощо. Крім цього, ви можете у вихідний день сходити разом в парк, покататися на велосипеді або сходити на каток.

Поширити у соц. мережах: