Osvitanova.com.ua

На сервіс з продажу електронних дозволів на проїзд по платних трасах Чехії міністерством транспорту було виділено понад близько 16 млн євро. Місцева IT-спільнота обурилася цьому марнотратству і не за 4 роки, як планувалося, а за вихідні створила сайт, який відповідає більшості з зазначених міністерством вимог.

Чеський міністр транспорту Володимир Кремлік уклав договір з компанією Asseco Central Europe без відкритого конкурсу, яка впродовж 4 роки і за 16 млн євро мала розробити сайт і додатки до проекту.

Місцевих програмістів обурила марнотратність міністра. Власник компанії Actum Digital Томаш Вондрачек заявив, що таку роботу можна зробити за кілька днів, а не за 4 роки. І вартість такої роботи має складати 25% від тої суми, що було виділено на проект.

«Я хочу, щоб надалі ніхто не ставився до наших спільних грошей так, як це зараз робить держава», — заявив Вондрачек і оголосив проведення хакатону в себе в офісі. 

26 січня програмісти представили сервіс fairznamka.cz, який відповідав більшості критеріїв, зазначених міністерством. 

Компанія Asseco Central Europe погодилася аннулювати договір, а Володимир Кремлік лишився міністерської посади.

Чеський прем'єр-міністр Андрій Бабіш пообіцяв, що систему, яка проходить ще тестування, запустять з 1 грудня 2020 року. Для цього міністерство транспорту має через відкритий конкурс знайти компанію, яка під'єднає сервіс fairznamka.cz до держсистеми. Ці роботи в чеському уряді оцінили в $4,36 млн. 

Поширити у соц. мережах: