Osvitanova.com.ua

22 січня Україна відзначає День соборності України. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року.

Оскільки це свято пов'язане з процесом об'єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш відомою подією з таких є «Живий ланцюг», яка відбулася в 1990 році. Люди вишикувалися ланцюгом від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у тій акції взяли до трьох мільйонів людей.

Від того часу ідея проведення «живого ланцюга» стала доброю традицією. Такі акції влаштовують щорічно в різних куточках України, а в Києві 22 січня прийнято подібним чином «з'єднувати» два береги Дніпра – лівий та правий. Подібний флешмоб проводять, зокрема, на столичному мосту Патона.

З нагоди Дня Соборності України цьогоріч у столиці відбудуться меморіальні заходи, національно-патріотичні проєкти, тематичні виставки, мистецькі акції тощо. Відповідний план заходів затвердили у Київській міській державній адміністрації. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

21 січня

В «Київській фортеці» пройде літературно-музична композиція «Соборна країна навіки єдина!».

В Центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для дітей відбудеться проведення години державності «Нам берегти тебе, Соборну і Єдину». А в музеї «Становлення української нації» – освітньо-просвітницький захід «Соборна Україна – моя Гідність».

З 21 січня до 6 лютого у читальній залі Державного архіву Києва триватиме виставка архівних документів «До Дня Соборності України».

22 січня

У День Соборності відбудуться церемонії урочистого покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

Також 22 січня громадська спілка «Центр національно-патріотичного виховання» проведе акцію «Живий ланцюг Соборності» на мосту Патона. А релігійні громади Києва проводитимуть молебні за єдність Української держави.

21-22 січня в усіх районах Києва проходитимуть урочистості з нагоди Дня Соборності за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, громадських і релігійних організацій, представників закордонного українства, діячів науки та культури тощо.

Інші заходи

Із 17 до 22 січня у навчальних закладах столиці відбудеться проведення тематичних уроків, годин, зустрічей, проєктів, акцій, просвітницьких, меморіальних, творчих заходів, екскурсій, квестів, флешмобів, покладань квітів до меморіальних дошок, у тому числі – в онлайн-форматі з висвітленням на платформі Електронного освітнього простору позашкілля Києва «Все буде Добре! ОК!», на офіційному вебсайті та соціальних мережах департаменту освіти і науки КМДА та закладів освіти.

З 18 до 22 січня триватиме міський етап Всеукраїнського фотоконкурсу «Україна – це ми!».

До 25 січня в міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія» проходитиме книжкова виставка «Соборна Україна: від ідеї до життя».

Протягом 2022 року на сайті Державного архіву Києва триватиме виставка архівних документів до 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки та з нагоди проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: