Osvitanova.com.ua

Найкращий момент для позитивних змін у житті – це зараз. Завжди. Проте традиційно аналізувати минулий рік та планувати майбутній воліють саме тоді, коли закінчується календар. ThePoint зібрав кілька цікавих технік, які допоможуть зробити це продуктивно.

1. П’ять «чому?» успіхів та невдач

Перший корисний інструмент – «п’ять “чому?”»: техніка для визначення причинно-наслідкових зв’язків. Вона працює так: констатуємо факт, а потім – послідовно ставимо собі питання «чому?», п’ять разів поспіль. Вважається, що відверті відповіді саме за таку кількість «сходинок» приводять до першопричини. Щоб винести максимум користі, не варто вішати на себе ярлики («бо я невдаха») і шукати винних (якщо не збираєшся щось змінити – наприклад, перевестися в інший відділ через колег).

2. Баланс темного та світлого

Якщо зосередитися тільки не позитиві – зростає ризик наступити на ті самі граблі знову. Отже, проаналізувати, де саме зафейлив та що варто зробити інакше, варто.

Проте концентруватися тільки на факапах – означає заганяти себе в куток. Наші досягнення  – це цінне джерело натхнення, яке дуже важливо поповнити наприкінці напруженого року. Бажано визначити та записати певну кількість успіхів – наприклад, 20 або навіть 50. Люди часто дивуються – невже було стільки? Звісно, адже це не лише нова посада чи престижна нагорода. Цікава навчальна програма, цінне знайомство, нові навички – це все цеглинки, які будують успіх.

3. Кроки замість самобичування

У межах професійної діяльності корисно час від часу зупинятися та аналізувати: чи дійсно займаєшся своєю справою? Чи присвячуєш життя тому, що вважаєш цінним, чи не витрачаєш ресурси дарма? Перелік справ, завдань, напрямків розвитку варто переглядати принаймні раз на рік, а бажано частіше. Мета підбиття підсумків – не просто порпатися в минулому, а зробити певні висновки для кращого майбутнього. Отже, важливо не тільки винести уроки, а і запланувати та записати конкретні кроки, які дозволять надалі йти правильним шляхом.

4. Аналіз оточення

Важливо переглянути і коло спілкування – чи не забагато в ньому людей, які не підсилюють, підтримують, надихають нас, а навпаки – демотивують та знецінюють?

Аналізуючи негативні та позитивні моменти, корисно подумати про те, в яких випадках ми були «головними героями» власних історій, а які зі сценаріїв писали інші автори. Чи не виникає бажання в новому році брати на себе більше відповідальності та діяти активніше?

5. Хронофаги під прицілом

І, звичайно, поглиначі часу. Якщо деякі з них забрали забагато цінних годин, і без них можна було встигнути більше – можливо, в новому році все-таки треба прийняти вольове рішення та позбутися цих підступних мисливців за часом? Дуже важливо не тільки те, чого саме нам вдалося (або не вдалося) досягти, а і те, як і чому. Якщо не змінюється поведінка, звички – не змінюється і результат. Цікавий образ для візуалізації – повітряна куля. Який баласт заважав їй злетіти вище неба протягом останнього року?

6. Раціональне, емоційне, лінія часу

Аналізуючи минулий рік та плануючи наступний, треба дотримуватися конкретики, відзначати певні дії, помилки та здобутки, встановлювати дедлайни (інакше цілі будуть досягнуті «ніколи-небудь»).

Проте зауважити варто і емоції, які супроводжували нас протягом року. Що саме їх викликало? Які хотілося б повторити? Часто на цінні речі, які ми не можемо визначити, вербалізувати, вказують саме емоції.

Таймлайн (лінія часу) – зручна техніка підбиття емоційних підсумків року (і менш тривалих періодів часу): треба намалювати лінію і відзначити на ній важливі для себе події, і потім – позначити їх різними кольорами в залежності від емоції, які вони викликали: Mad-Sad-Glad (злість, сум, радість).

7. Збалансоване життя

Класичний інструмент аналізу та планування життя – колесо балансу. Схема проста: варто визначити важливі для себе сфери (наприклад, родина, робота, здоров’я, розвиток, хобі, соціальне життя тощо). Візуалізувати зручно за допомогою кола, поділеного на сектори. Згодом оцінюємо кожну з галузей (від 1 до 10 балів). Це дозволяє побачити «перекоси», сфери, яким наразі приділяєш замало уваги.

8. Заплановані відпочинок та хандра

Є два дуже важливі елементи, про які ми часто забуваємо, коли плануємо майбутнє. По-перше, ми не передбачаємо в плані відпочинок, а тому і сил на справи часто не вистачає. По-друге, ми не зважаємо на те, що на шляху до цілі нас неодмінно очікують спади настрою, демотивація та небажання продовжувати. Це теж варто передбачити заздалегідь – дозволяє «обхитрити» самого себе, а також швидше зібратися.

9. Не «на нулі»

Фіналізувати рік та планувати наступний варто тільки тоді, коли маєш для цього енергію. Коли немає сил, дуже важко чесно та безболісно дивитися в минуле та відповідати самому собі на питання: «Чому я навчився?» Майже неможливо поставити нові надихаючі цілі. Тому, можливо, цю справу краще виконати пізніше – наприклад, після святкового відпочинку.

Джерело фото Unsplash

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: