Osvitanova.com.ua

Наближається одне з найулюбленіших дитячих свят – День святого Миколая. Батьки готують подаруночки під подушки, а діти вгадують та питають, хто такий Миколай. Саме час розказати передісторію або почитати про нього перед сном. А ось і наша добірка з дитячими книжками про Миколая. Якщо клікнути на назві, то перейдете на онлайн-книгарню, де продається книжка.

1. Книга, яку треба прочитати до Дня святого Миколая (2015)



Разом з цією книжечкою дитина, та й уся ваша родина, сповниться святковим очікуванням і настроєм. Малеча дізнається, хто такий святий Миколай та чому він приносить подарунки. А ще можна разом заспівати про нього пісеньку.

2. Гостинці з Ялинового лісу (2015)

Багатофункціональна книжечка, яка стане хорошим елементом спільної підготовки до свята в родині. Нею можна і зайняти дитину на деякий час, і провести разом затишний вечір. Адже в цій невеликій книжці є і казка, і розмальовка, і цікаві завдання, і англійські слова, і навіть рецепт ароматного імбирного печива! 

3. Валентина Вздульска, Даша Ракова «Подорож листа. Історія до свята Миколая» (2014) 


Історія заповітного бажання однієї маленької дівчинки, про яке вона написала до святого Миколая. Лист страшенно переймається важливістю своєї місії, бо хоче, щоб непросте бажання дівчинки обов’язково здійснилося. Але перш ніж це станеться, йому доведеться пережити багато випробувань і пройти довгий шлях.

Читайте також: 6 анімацій до Дня святого Миколая

4. Різдвяна книжка (2015) 


Чудово ілюстрована книжка і унікальна збірка історій про головні зимові свята нашого народу – від Миколая до Водохреща. Є в ній розповіді про походження того чи іншого свята, опис традицій, тексти колядок, щедрівок та інші віршовані твори, якими прийнято обмінюватися у свято. Все це доповнює красивий об’ємний вертеп. Це видання буде гарним путівником для дитини будь-якого віку.

5. Лепбук «Ми чекаєм Миколая» (2018)

Лепбук – це новітній спосіб організації пізнавальної діяльності учнів, простір для навчання і творчості. Лепбуки допомагають швидко й ефективно засвоїти нову інформацію, закріпити вивчене, систематизувати набуті знання. Створення лепбуків – це захоплююча гра, яка сприяє формуванню в школярів креативності, самостійності, спостережливості, відповідальності, уміння працювати в команді та цінувати результати спільної діяльності.

6. Подарунки від святого Миколая (2018)

Цю збірку казок написали для тебе чудові письменники з усіх куточків нашої великої країни і навіть з-за кордону — Чехії та далекого американського континенту. Автори запрошують вас у чарівний світ казки, де дива трапляються на кожному кроці, а добро обов’язково перемагає зло. В книзі зібрано багато цікавих історій, які відбулися напередодні найулюбленішого дитячого свята — Дня святого Миколая. Крім того, ця книжка бере участь в благочинній акції: за її допомоги ми збираємо гроші для наших солдат, які зараз виборюють українську незалежність на сході України в зоні АТО. 

7. Юлія Смаль, Марта Кошулінська «Лист до Миколая» (2018)

Щороку діти пишуть святому Миколаю безліч листів. Адже він може здійснити усі їхні мрії. І хоч іноді дитина просить гору подарунків, та врешті залишає найважливіше прохання. Здогадуєтеся, що найбільше хотів би отримати хлопчик з вірша Юлі Смаль? 

8. Дарунки святого Миколая (2016)

Як ми радуємось, коли малюк виявляє любов до близьких і бажання їм допомогти! Упевнені, якщо ця казка сподобається дитині, вона стане більш чуйною і до людей, і до тварин. І не лише тому, що очікуватиме нагороду.

9. Матіяш Дзвінка «Подарунок від святого Миколая» (2018)

Щороку Олесь нетерпляче чекає приходу святого Миколая. Та ось після розмови з однокласниками у серце хлопчика закрадається сумнів: чи справді святий існує? Може, дарунки ховають під подушку батьки? Олесь дуже засмучений, та його чекає справжнє диво. Святий приходить до нього і запрошує в найдивовижнішу мандрівку у вічному часі. А ще наділяє особливим даром... 

10. Ірина Місяць «Зимові свята» (2016)

Якщо цю книжечку візьме до рук дитина, вона порине в творчу наснагу снігів і морозів, перегорне радісні сторінки святкового настрою, відображеного в віршах, загадках і малюнках. Якщо книжка опинитья в руках дорослої людини, вона неодмінно зігріє її ласкою Дитинства, покличе в подорож до себе малого, нагадає про той особистий дитячий досвід, коли святий Миколай натхненно здійснював мрії, а Різдво й Новий Рік розкривали найтепліші обійми щастя, несподіванки, чудасій.

11. Моніка Утник-Стругала «Йдуть свята» (2020)

Можете уявити собі зиму без Різдва, сповненого ароматів, смаків та незабутніх традицій? Авжеж, ні! Та чи справді ви їх усі знаєте й чи однакові вони в усьому світі? Читайте і дізнавайтеся! Тут ви знайдете відповіді на питання: чому Різдво переважно відзначають 25 грудня? Навіщо організовують різдвяні ярмарки? Чи всі діти отримують подарунки того самого дня? Чому ми прикрашаємо ялинку? Хто вигадав перші скляні ялинкові іграшки? Навіщо будують різдвяні вертепи і т. д. Крім того, із цієї книжки ви довідаєтеся про різдвяні рослини, першу зірку й навіть про Ебенезера Скруджа й Лускунчика. Ви познайомитеся з колядками наших найближчих сусідів, розділом про Хануку, популярними різдвяними піснями та кінофільмами, незвичайною процесією зі смолоскипами, найзнаменитішим новорічним концертом і китайським Новим роком!

12. Легенди. Казки. Оповідання «Мандрівка святого Миколая» (2019)

Напевне, кожна українська дитина з нетерпінням чекає на День святого Миколая. Мандрує небесний опікун світом, несе свої гостинці для всіх чемних і слухняних: іграшки, солодощі та звичайно ж книжки. Свої твори про святого Миколая подарувало юним читачам багато українських письменників. В антології зібрані оповідання, казки, нариси українських письменників про свято на честь святого Миколая. Це твори, які вже добре знайомі українському читачеві, а також низка оповідань і казок, що пропонуються читацькій увазі вперше. Містить видання і переказ житія святителя Миколая, і кілька найвідоміших українських народних легенд про його дива.

13. Прийди до нас Миколаю (2016)

Збірочка оповідань для діток молодшого і середнього шкільного віку присвячена улюбленцеві усіх дітей і дорослих – святому Миколаєві. Щирі повчальні розповіді наповнять серце читача теплотою й допоможуть сповна насолодитися благодатним затишком різдвяної пори.

14. Мар'яна Качмар «Тихо Миколай ступає»

Чи любите ви отримувати подарунки? Звісно, що так. Мабуть, немає жодної людини на світі, яка б не любила подарунків. Але є хтось, хто любить їх дарувати. Здогадуєтеся про кого мова? Санчата уже готові, а на них – дарунки. І десь між ними – нова книжечка про Святого Миколая з чудовими віршиками і барвистими малюнками.

15. Зоряна Живка «Таємниця помічників святого Миколая» (2017)

Найчарівніша та найзагадковіша в році ніч – це ніч, коли святий Миколай розносить подарунки. Але Миколай один, а чемних дітей на світі багато. Тому іноді діти знаходять подарунки не під подушкою, а просто побіля ліжка, або ж їх передають хрещені, бабусі-дідусі. Втім, кожен може долучитися до помочі святому Миколаєві. Для цього потрібно знати певну таємницю. Яку? Про це йдеться у цій книжці.

16. Мар'яна Качмар «Дива в лісі» (2013)

Чи тільки до дітей приходить добрий, щедрий святий Миколай? Читайте у книжечці про дива, що трапляються у лісі чарівної ночі, коли землею мандрує улюблений святий української малечі й не тільки.

17. Наталя Пуряєва «Миколайки» (2013)

Збірочка оповідань для молодшого шкільного віку присвячена улюбленій темі зимово-різдвяного сезону – Миколаєві. Тільки-от герой тут не один, їх навколо... навіть не відомо скільки: це хлопчики, а можуть бути і дівчатка, що живуть поруч і в зимову пору не просто граються та вчаться, а працюють справжніми помічниками улюбленого святого – миколайками. Про те, що таке бути справжнім миколайком та як ним стати, і розповідає ця книжка. Для молодшого шкільного віку.

18. Ульріке Мотчуніг, Флоренція Дайо «Як маленьке Лисенятко Святого Миколая шукало» (2020)

Ліс за ніч побілів, засяяв проти місяця і став таємничим. Скоро розпочнуться Різдвяні свята і до людей прийде святий Миколай! Цікаво, чи прийде він у ліс до тварин? Тут його ще ніхто не бачив... Тільки Оленятко одного разу почуло дзвоники і Сорока побачила яскраві стрічки після чарівної ночі! Що зробить маленьке Лисеня, щоб здійснилося його найбільше бажання? Читайте у атмосферній Різдвяній книзі та чекайте на святого Миколая, новорічні дива та різдвяні свята разом з маленьким Лисенятком.

Читайте також: 40 віршів про зиму, які легко легко вивчити дітям

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: