Osvitanova.com.ua

Добірка практичних робіт, які підігріють цікавість дітей до науки.

STEM-освіта (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технології, інженерія, математика) – це низка програм та експериментів, в яких поєднуються природничонаукові компоненти та інноваційні технології. Останнє можна навіть використати у творчих чи мистецьких дисциплінах (наприклад, діти можуть створювати музику за допомогою комп’ютерних програм).

І це чудово, адже технології розвиваються неймовірними темпами, за якими діти мають встигнути. Тому викладачі вже сьогодні мають думати про те, як виховати кращих фахівців майбутнього, які зможуть якісно поєднувати науку і мистецтво.

Голографічне 3D-зображення

А ви знали, що на уроці можна створити віртуальну 3D-реальність? Здивуйте своїх вихованців голографічним зображенням! До речі, цей експеримент вони зможуть повторити вдома. 

Що для цього потрібно? Шаблон трапеції (наприклад, висота – 5,5 см, довжина основ – 1,5 і 9 см), скотч, ніж, клей, пластик, смартфон для відтворення зображення, епоксидна смола та затверджувач (не обов'язково). Відео для 3D-показу можна взяти на YouTube.

Як зробити мотоцикл?

Діти звикли бавитися готовими іграшками: машинками, літаками на пульті управління тощо. Учні будуть у захваті, якщо ви разом із ними у класі сконструюєте мотоцикл, який зможе їздити. Достатньо просто натиснути одну кнопку!

Що для цього потрібно? Акумулятор (9В), акумулятор дроту, вимикач, прозора трубочка для напоїв, шестерня, картон, палички для морозива, ПВХ пластикова стрічка та бамбукові палочки.


Авторалі із картону

Бажаєте пояснити деякі із законів фізики в ігровій формі? Ви можете разом із дітьми зробити колісну пускову установку з картону, по якій рухатимуться іграшкові авто.  

Що для цього знадобиться? Картон, бамбукові палички, палички для морозива та резинка. 

Лабіринт

Хочете довести дітям, що геометрія чи креслення можуть бути цікавими? Створіть разом із учнями картонний лабіринт, а у процесі роботи поясніть роль похибки у вимірюванні деталей, або завдяки яким законам м'ячі отримали можливість котитися конструкцією тощо. 

Що для цього знадобиться? Картон, шприці, трубочки, палички для морозива, бамбукові палички. 

Запали зірку

Разом із дітьми ви можете сконструювати яскраву сяючу зірку. Оскільки виготовлення займає чимало часу, у процесі роботи дітей треба трохи розважити. Тож розкажіть їм кілька цікавих фактів про ліхтарі та принцип їх роботи.

Що для цього потрібно? Картон, аккумулятор (9В), світлодіоди (3 і 5 мм) будь-якого кольору, роз'єм аккумулятора, паличка для морозива. 

Пластикове авто з кулькою

Конструкція цієї машини доволі проста, тож до її виготовлення можна долучити й учнів. Під час виготовлення автівки можна з дітьми поговорити наприклад, про те, чому літак може триматися в повітрі, та пригадати закони аеродінаміки. 

Що для цього знадобиться? Пластикова пляшка, повітряна кулька, соломинки для напоїв, гарячий клей та клейовий пістолет, пластиковий ковпачок і світлодіоди. 

Саморобний вентилятор 

Спільне виготовлення простого вентилятора зробить урок із фізики ще цікавішим! Таким чином дітям можна пояснити у спрощеному вигляді принцип роботи вашого виробу. 

Що для цього потрібно? Дві пластикові пляшки, аккумулятор (9В), затискувач для аккумулятора, соломинка для напоїв, маленький електричний двигун, пістолет для гарячого клею, клей та канцелярський ніж. 

Жук-мініробот

Бажаєте трохи розважити дітей на початку заняття? Зробіть жука-мініробота та поясніть дітям принцип його роботи. Складні речі учні розуміють краще, коли бачать їх наглядно.

Що для цього знадобиться? Вібромотор, прищіпка, мініатюрні елементи живлення, роз'єм аккумулятора, будь-якого кольору світлодіоди (2 шт.), скріпки, клейовий пістолет та клей, дроти. 

І це ще далеко не все! STEM прекрасний тим, що дає майже необмежені можливості для творчості. А які технологічні іграшки робите із дітьми ви?

 

Поширити у соц. мережах: