Osvitanova.com.ua

У кожного бувають часи, коли йому хочеться відпочити кілька хвилин. Однак існують техніки розслаблення, які допоможуть вам залишатися в тонусі протягом усього дня.

Якщо ви використовуєте техніки розслаблення, які підходять вам і допомагають відновлювати сили, ви можете навчити їх свою дитину. Подумайте, як ви можете мотивувати дитину займатися ними. Життя дитини теж повне стресів - діти намагаються отримувати хороші оцінки в школі, заводити друзів і адаптуватися до всіх змін, які відбуваються з ними в міру дорослішання.

Зрозуміло, важко привчити до довгих медитацій маленьку дитину, яка не може всидіти на місці навіть кілька хвилин. Це практично нереально. Проте існують техніки розслаблення, які підходять для дітей різного віку - від дошкільного до підліткового.

Розглянемо, як можна навчити дитину розвинути усвідомленість і знімати стрес.

Як навчити дитину технік розслаблення

Ви можете навчити розслаблятися і зосереджуватися навіть маленьку дитину, якщо будете використовувати рухи і звуки. Це її зацікавить. Також дитині буде корисний ваш приклад того, як справлятися зі стресом.

Спробуйте наступні техніки:

1. Зробіть це заняття веселим. Розкажіть дитині, що техніки розслаблення - це корисне заняття, а не покарання. Ви повинні розуміти можливості дитини зберігати концентрацію. Вона повинна завжди залишатися включеною в цей процес.

2. Не перестарайтеся. Всього одна хвилина медитації в день може бути для дитини справжнім досягненням. Використовуйте кілька технік розслаблення і змінюйте їх, якщо дитина втрачає інтерес.

3. Практикуйте глибоке дихання. Концентрація на диханні - відмінна техніка розслаблення, з якої можна почати навчання дитини іншого віку. Запропонуйте дитині уявити, як повітря наповнює її живіт і легені, а потім виходить, як з повітряної кульки. П'ять повільних глибоких вдихів і видихів допоможуть дитині розслабитися.

Правильно виконувати цю вправу, вдихаючи і видихаючи одночасно через ніс і рот. Розкажіть дитині, що вона може виконувати цю вправу в будь-яких умовах, щоразу, коли вона перебуває у стресовому стані.

4. Співайте. У вашої дитини є улюблені пісні? Співайте з нею по черзі різні уривки пісні або дайте їй послухати пісню в записі, а потім попросіть повторити. Пильне спостереження - це одна з форм усвідомленості, тому вона допоможе вашій дитині розслабитися.

5. Гуляйте. Ви можете медитувати або просто насолоджуватися навколишньою природою під час прогулянок. Сходіть в парк разом з дитиною і зіграйте в гру: скільки різних видів квітів ви зможете знайти.

6. Робіть вправи на розтяжку. Дитині буває важко, якщо вона першу половину дня провела у школі, а потім змушена вчити уроки. Щоб допомогти їй розслабитися, ви можете показати їй кілька вправ на розтяжку: повороти голови за годинниковою стрілкою і проти неї, з одного боку в інший і вперед-назад. Ці вправи допомагають зняти напругу в шиї, збільшити приплив крові до мозку і розслабитися.

7. Посміхайтеся. Заохочуйте дитину також посміхатися з будь-якого приводу. Доведено, що посмішка допомагає розслабитися і омолоджує організм. Поясніть дитині, що посмішка допоможе їй відчувати себе краще через те, що в організмі будуть виділятися особливі хімічні речовини. Посмішка може навіть знизити артеріальний тиск і частоту пульсу.

8. Смійтеся. Доведено, що сміх здатний миттєво зняти стрес. При будь-якому зручному випадку використовуйте гумор, щоб і ви, і ваша дитина могли повеселитися і зарядитися позитивом. Розкажіть дитині жарт або смішну історію, пограйте у веселу гру або заспівайте разом з нею пісеньку. Подивіться разом з нею веселе відео на YouTube. Якщо ви заохочуєте сміх у дитини, ви створюєте вдома спокійну атмосферу, яка сподобається всім.

9. Поговоріть зі шкільним учителем вашої дитини. Порадьтеся з ним, як дитина може знімати стрес протягом навчального дня. Можливо, вчитель підкаже вам техніки розслаблення, які ви зможете практикувати з дитиною вдома.

Як навчити підлітка технік розслаблення

Підлітка можна навчити тих самих технік розслаблення, що і молодших дітей, але з ними можна використовувати і деякі інші способи. Оскільки багато підлітків страждають від неспокою і депресії, медитація буде для них особливо корисною. Якщо у вашої дитини також спостерігаються симптоми неспокою або депресії, проконсультуйтеся з лікарем.

Щоб навчити підлітка технік розслаблення, використовуйте наступні методи.

1. Поступово збільшуйте час на виконання вправ. Враховуйте інтереси та здібності вашого підлітка. Якщо він отримує користь від медитації, він може займатися нею по годині в день і більше. В іншому випадку ви можете запропонувати підлітку йогу або інші заняття, які допомагають йому розслабитися.

2. Поділіться з підлітком своїм досвідом. Уважно вислухайте, що він думає про зняття стресу і усвідомленість. У свою чергу поділіться з ним своїми думками і почуттями.

3. Вивчайте один одного. Дайте підлітку можливість допомогти вам. Займаючись медитацією разом, ви можете по черзі читати один одному текст, у той час як інший медитує. Запропонуйте дитині висловити ідеї про те, як зробити ваші заняття різноманітнішими.

4. Використовуйте мобільні додатки. Існує цілий перелік додатків для занять медитацією, багато з них - безкоштовні. Попросіть підлітка знайти щось цікаве. Підлітки люблять використовувати мобільні додатки в будь-яких ситуаціях. Можливо, підліток вибере додаток, розроблений саме для його вікової категорії, а можливо, йому сподобається додаток для широкої аудиторії.

5. Запишіться в групу з медитації. Перевірте, чи є поблизу групи з медитації або йоги. Ви можете знайти необхідну інформацію в соціальних мережах.

Неважливо, чи використовуєте ви для медитації мобільні додатки, чи просто гумовий килимок - у будь-якому випадку такі заняття принесуть вашому підлітку велику користь. Сформуйте у ваших дітей корисні звички, які допоможуть їм вирости щасливими й гармонійними.

Поширити у соц. мережах: