Osvitanova.com.ua

Тетяно, твоя книга «Коли я була лисицею» не так давно вийшла з друку, а вже здобула схвальні відгуки на спеціалізованій виставці у Франкфурті і потрапила до престижного Топ-10 книга року ВВС. Як ти думаєш, чому книга привертає таку увагу читачів та літераторів?

Звісно, найперше, що привертає увагу – це ілюстрації. Теплі, казкові, з захоплюючими сюжетами – такі, що хочеться швидше почати читати. За це величезне дякую чарівній ілюстраторці Маші Фої. А от вже потім, під час читання, на перший план виходять власні переживання читачів. Більшість дорослих, які читають цю книгу, плачуть. А якщо історія здатна витягнути з дорослої людини такі сильні почуття, до неї вже ніяк не вдасться залишитись байдужою.

Це доволі складна, але життєва історія. Як правильно підготуватись до читання? Чи потрібно читати разом із дітьми чи провести певну бесіду перед тим, після?

Діти і дорослі по-різному сприймають цю книгу. Дорослі в силу життєвого досвіду здатні осягнути більше, і саме тому їхня відповідальність – допояснити незрозумілі речі і відповісти на всі питання дитини. Теми, які піднімаються в цій книзі: сирітство, всиновлення, хвороба, смерть, дружба, довіра – це далеко не буденні речі, про які ми щодня  говоримо з дітьми. Втім, про них варто говорити. Для нашого покоління було нормальним, що величезна кількість тем у спілкуванні з батьками була табуйованою. Ми про складні речі не говорили з батьками взагалі, і це не дуже добре. Дітям потрібно розуміти різні аспекти життя, щоб не боятися їх. Адже найбільше лякає саме невідоме. Мені б хотілося, щоб книжка стала початком такого важливого діалогу між батьками і дитиною.

Якщо б ти працювала в книжковій крамниці, то кому б ти порадила свою книгу?  В якому підрозділі дитячої літератури вона має стояти?

Особисто для мене, не буває дитячих книжок. Бувають дорослі, але не навпаки. Мій дідусь до самої старості читав дитячі казки і вони не були для нього дитячими. Ми дорослішаємо і починаємо все ускладнювати, з’являється дуже багато напівтонів і розумних слів… Часто за цим всім втрачається суть. А дитячі книжки завжди написані просто і про найважливіше. Дорослим цього дуже не вистачає. Тому для мене це книжка 6+ і до нескінченності.

18 листопада в Книгарні Є на Хрещатику відбудеться презентація книги. Чи всі бажаючі зможуть потрапити на неї?

Так, на презентацію можуть завітати усі. Вхід вільний і ми всіх дуже запрошуємо! Разом із ілюстраторкою Машою Фоєю ми розкажемо про процес створення книги, дамо відповіді на всі питання читачів і підпишемо книжки. Також я трошки почитаю, а Маша разом із дітками помалює лисичок :).
 

Разом із виходом книги ми запустили акцію – 5 гривень з кожної книжки відправлятиметься у благодійний фонд «Клуб Добродіїв» на допомогу дітям-сиротам і дітям у складних життєвих обставинах. Тому у нас на презентації буде спеціальний гість – це засновниця фонду Марія Артеменко. Тож ми матимемо чудову нагоду також поговорити на тему сирітства і всиновлення. Словом, буде і чарівно, і цікаво, і корисно. До зустрічі!

Придбати книжку можна за посиланням.

Поширити у соц. мережах: