Osvitanova.com.ua

Самооцінка відіграє важливу роль у розвитку здорової дитини. Діти з високою самооцінкою, як правило, стають більш успішними в житті. І навпаки, низька самооцінка може сильно нашкодити дитині в дорослому житті. Тому завдання батьків - розвинути в дитині здорову самооцінку і впевненість у собі.

Діти з високою самооцінкою легко і впевнено пробують нові для себе заняття і пишаються своїми досягненнями. Зрозуміло, відчуття невдачі ні для кого не буває приємним, однак діти з високою самооцінкою володіють достатньою емоційною силою, щоб впоратися з цим. Крім того, вони мають сміливість спробувати ще раз.

Діти з низькою самооцінкою самокритичні. Їм важко позитивно сприймати допущені помилки. Це часто призводить до того, що такі діти відмовляються від подальших спроб домогтися успіху.

Діти можуть бути чутливими і гостро реагувати на несприйняття їх дій однолітками. Тому величезне значення в таких випадках має те, як до них ставляться батьки і яка атмосфера панує вдома. Дуже важливо, щоб у дитини була здорова самооцінка - образно кажучи, вона служить буфером, який дозволяє дитині долати негативне ставлення до неї однолітків.

Тому вам варто дати своїй дитині шанс на процвітання і щасливе життя в майбутньому.

Розглянемо кілька порад, які допоможуть вашій дитині відчувати себе добре вдома:

1. Проявляйте безумовну любов до вашої дитини. Дитина повинна завжди вірити в те, що незалежно від того, домагається вона успіху чи зазнає невдачі, батьки її люблять, підтримують і завжди залишатимуться поруч з нею.

уявіть ситуацію, коли дитину люблять тільки тоді, коли вона веде себе певним чином. Подумайте, як це впливає на самооцінку дитини.

2. Допоможіть дитині поставити досяжні цілі. Це принесе більшу користь для підвищення її самооцінки, ніж для досягнення життєвого успіху. Після цього допоможіть дитині досягти поставлених цілей.

почніть з цілей, які дуже легко досягти. Дозвольте дитині відчути смак успіху і впевненість у собі. Ці відчуття допоможуть їй у майбутньому. Наприклад, такою маленькою метою може бути наведення порядку в кімнаті дитини.

3. Заохочуйте в дитині наполегливість. Успіх і наполегливість крокують поруч. Розвійте у своїй дитині завзятість - так ви допоможете їй досягти багато чого в житті.

хваліть дитину, коли вона намагається впоратися з важким завданням і не здається; хороший спосіб допомогти дитині розвинути наполегливість - показати їй хороший приклад. Покажіть їй, що означає не здаватися перед лицем труднощів.

4. Давайте дитині вибір. Важко бути впевненим у собі, якщо не можеш контролювати своє власне життя. Тому ви повинні давати своїй дитині вибір, нехай навіть в простих ситуаціях. Наприклад, ви можете запитати у неї, яку з двох страв на вибір приготувати на вечерю або що вона хоче одягти до школи.

5. Не змушуйте дитину бути ідеальною. Спроби бути ідеальним - це гра, у якій немає переможців. Коли дитина зрозуміє, що ідеальним бути просто неможливо, її самооцінка постраждає.

покажіть дитині, що ви цінуєте її досягнення і зусилля, які вона докладає. Помічайте її найменші досягнення.

6. Уникайте надмірної похвали. Діти помічають награну або надмірну похвалу. Це підриває впевненість дитини в собі, а не підвищує її.

хваліть дитину тільки тоді, коли на це є реальна причина. Крім того, похвала доречна і тоді, коли дитина докладає зусиль, щоб досягти будь-якої мети.

7. Дозвольте дитині чути, як ви хвалите її в присутності інших людей. Це сильно підвищує її самооцінку і впевненість у собі.

ваша дитина завжди дивиться на вас. Використовуйте це на благо їй і собі.

8. Дбайте про себе. Ваше дбайливе ставлення до себе служить для дитини сигналом, що ви вважаєте себе важливим. Вона повірить, що також важлива і тому повинна піклуватися про себе. Іншими словами, піклуючись про себе, ви показуєте дитині хороший приклад.

Без сумніву, дитина з високою самооцінкою стає щасливішою і впевненішою в собі. Ми бажаємо своїм дітям тільки найкращого, тому наше завдання - допомогти їм у цьому.

Те, як ми поводимося з нашими дітьми вдома, може сильно вплинути на їх майбутнє. Навчіть свою дитину любити себе і вірити в свої сили – і це принесе їй користь на все життя.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: