Osvitanova.com.ua

В ЧОМУ СПРАВА?

Рекламна агенція UaMaster розробила додаток «Щось Пішло Не Так», за допомогою якого школярі зможуть більше дізнатися про свої права та отримати пораду, якщо опиняться в складній ситуації.

ЯК ПІДКЛЮЧИТИ ДОДАТОК?

До проекту #Щосьпішлонетак можна приєднатися в групах месенджерів – Messenger, Telegram і Viber або на сайті проекту.

ЯК ПРАЦЮЄ ПРОЕКТ?

#Щосьпішлонетак – це комікс-гра. З її допомогою школяр може дати поради віртуальним героям-ботам – своїм одноліткам, які опинилися в складній ситуації і не знають, що робити.

На головній сторінці сайту проекту можна допомогти трьом таким персонажам – Вікторові, Сергію та Оксані. У кожного з них своя історія. Віртуальна вчителька не пускає в клас за запізнення, портфель Сергія хтось кинув у відро для сміття, а Оксану вчителька несправедливо звинуватила в тому, що вона давала списувати завдання однокласникам.

Школяр може поспілкуватися з кожним персонажем в чаті, розпитати їх і дати пораду. Бесіда йде за стандартним шаблоном: школяреві пропонують варіанти відповіді співрозмовникам і, вибираючи відповідь, учасник гри дізнається правильну відповідь. Після цього герої пропонують школяреві переключитися на спілкування в месенджерах.

ЯКУ ДОПОМОГУ МОЖНА ОТРИМАТИ В МЕСЕНДЖЕРІ?

Спілкування в месенджерах теж починається з опису звичайної неприємної шкільної ситуації. Вчителька відібрала у Сашка записку і погрожує прочитати її при однокласниках. Школяр допомагає Саші впоратися з його проблемою, а потім бот йому пропонує вибрати одну з ситуацій, що найбільш часто зустрічаються, в якій може опинитися учень. Вони об’єднані за темами в групи: «Проблеми з вчителями і школою», «Проблеми поза школою», «Булінг і дискримінація», «Соціальна активність і волонтерство» і «Недостовірна інформація».

В ЯКИХ СИТУАЦІЯХ ДОПОМОЖЕ РОЗІБРАТИСЯ ПРОЕКТ?

За допомогою програми школяр може дізнатися, як слід вчинити, якщо вчитель не відпустив клас на зміну, відібрав телефон, висміяв учня при однокласниках або не відпустив його під час уроку в туалет. Також розробники дали поради, що робити школяреві, якщо однокласники принижують його або вчителя і зривають урок, як стати учасником шкільного самоврядування або змусити адміністрацію вивезти сміття з території школи.

Крім ситуацій, які можуть статися в школі, в додатку описані деякі інші випадки. Наприклад, бот-співрозмовник може відповісти, як вчинити, якщо охоронець в супермаркеті вимагає показати сумку або поліцейський забрав дитину у відділення і не дозволяє їй зателефонувати батькам.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ШКОЛЯР НЕ ЗНАЙШОВ ВІДПОВІДЬ НА СВОЄ ЗАПИТАННЯ?

Якщо серед описаних ситуацій учень не знайде тієї, в якій він опинився, то може вибрати пункт «Описати ситуацію» або написати в чаті фразу: «Щось пішло не так» – і задати своє питання.

ЧИ СКЛАДНО УЧНЕВІ РОЗІБРАТИСЯ З ДОДАТКОМ?

Герої проекту спілкуються на звичній для дитини мові і підказують, як вибрати те, що цікавить, або описати свою ситуацію. Всі поради сформульовані просто і однозначно, так що вони будуть зрозумілі навіть учням молодших класів.

Поширити у соц. мережах: