Osvitanova.com.ua

День Незалежності — чудовий привід для того, аби звернути увагу на найвдаліші книжки українських авторів, що вийшли за останній рік, у яких нас зачаровує не тільки сюжет, а й образ нашої країни, який ми бачимо очима письменників.

Про що мовчать

Таня Касьян, «Book Chef»

Сучасна Україна — це не тільки хіпстери й революціонери, це ще й люди, про яких не прийнято говорити в нашому прогресивному, але не до кінця відкритому суспільстві. Ми нічого не знаємо про те, як живуть, наприклад, жінки з наркозалежністю або з ВІЛ-статусом, або безпритульні жінки. Подвійна стигматизація (як представниць вразливої категорії і, одночасно, як жінок) надійно ізолює їх від нашого погляду. Головна редакторка WoMo та ZZA Таня Касьян протягом року спілкувалася саме із такими жінками, а згодом випустила про це чесну й надихаючу книгу.

Ukraїner. Країна зсередини

Богдан Логвиненко (ініціатор проекту), «Видавництво Старого Лева»

Унікальна експедиція країною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року, отримала своє втілення й у книжці. Усі історичні регіони — від Сходу до Заходу, з Півночі на Південь представлені історіями людей і місць, які показують справжню і цікаву Україну.

Ворошиловград

Сергій Жадан, «Клуб сімейного дозвілля»

Знаковий роман Жадана було опубліковано вперше 2010 року, але завдяки екранізації отримав у цьому році нове життя. Історія про те, як коротка подорож на гостину до брата, який став власником бензоколонки у донецьких степах, стає для Германа і пригодою, і випробуванням. Мала батьківщина зустрічає його давно забутим місцевим «колоритом»: мафія, степ, занедбані будівлі, а ще — старі друзі, спогади, жінки, алкоголь і музика.

Заборонений

Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов, «Фабула»

Чекаємо з нетерпінням на вихід книжки про надзвичайного героя — поета та дисидента Василя Стуса. Історія його життя, боротьби та загибелі розкривається з нового ракурсу. Дівчина, яка писала по творчості Стуса дисертацію стає волею обставин медсестрою і їй доводиться доглядати помираючу літню жінку, яка була в свій час полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останній період його життя. У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета і на його рідній Донеччині, і в концтаборі, де утримували в’язнів совісті, не згодних з режимом. Прем’єра однойменного фільму “Заборонений: Історія життя і боротьба Василя Стуса” відбудеться 5 вересня 2019 року.

Клавка

Марина Гримич, «Нора-Друк»

Роман Марини Гримич також пов’язаний з українськими письменниками радянської доби, а точніше — з паплюженням Юрія Яновського та Максима Рильського. Головна героїня, Клавка, знає все про дійових осіб драми, адже працює секретаркою Спілки письменників. На дворі — 1947 рік, драматичні події в українській літературі та небезпечний любовний трикутник, до якого потрапила Клавка, разом творять вдало закручений сюжет.

Шлях до себе

Оксана Лозинська, «Дискурсус»

Від історій минулого — до проблем сьогодення. Потужна хвиля міграційних процесів відносить та повертає додому сотні тисяч українців. Оксана Лозинська розповідає про власний досвід переїзду та інтеграції у Нідерландах. Навчання, культурний шок, мовне занурення, робота, емоційне вигорання і відновлення через медитацію. Досвід міграції — це досвід сьогоднішньої української молоді, хоча в кожного вона — своя.  Як пише сама авторка: «Ця книга — про самореалізацію й успіх, злети й падіння, особистісний та професійний ріст. Це моя відверта історія про те, як не втратити себе на життєвому шляху».

Кримський інжир

Алім Алієв, Анастасія Левкова (укладачі), «Видавництво Старого Лева»

Крим — земля, яку ми безкінечно любимо, за яку боремося, за якою сумуємо. Але чи достатньо ми знаємо про сучасну кримську літературу? Ця книжка об’єднала найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир», що відбувся 2018 року. Перед нами — поетичні та прозові твори кримськотатарською та українською мовами, які об’єднує тема глибокої любові до рідного краю та збереження  власної й національної ідентичності.

Поширити у соц. мережах: