Osvitanova.com.ua

Ми живемо у світі, який неймовірно швидко змінюється: економіка, суспільство, технології, зв'язок.

Ми бачимо це постійно – в тому числі, у відкриттях, які робляться щодня по всьому світу.

Коли я був дитиною, не міг навіть уявити, на якому рівні будуть дослідження космосу, функціонування людського мозку, вплив генетики на медицину, а тим паче зміни, пов’язані зі штучним інтелектом. 

Сьогодні деякі навички та професії вже під загрозою, бо механічна робота стає дедалі менш потрібною.

"Наше суспільство старіє, ми спостерігаємо незаперечні кліматичні зміни та сягаємо вищого інтелектуального рівня – колишній спосіб життя нашого суспільства вже неможливий."

Ці зміни відбуваються стрімко, постійно прискорюються і створюють величезні виклики для нас в тому, як реагувати на них і реалізувати себе.

Відповіддю на всі ці виклики є високоякісні університети. Вони мають навчати людей жити в новому світі, досліджувати процеси змін, розвивати новітні стосунки на роботі, створювати нові економіки на зміну старих, які руйнуються процесами глобалізації.

Щоб це зробити, університети повинні зосереджуватись на якості й бути автономними.

Не має бути системи замовлення й контролю – вони мають самостійно створювати стандарти контролю якості, розвивати критичне мислення, а не просто надавати інструкції, як ставитися до змін клімату, взаємодіяти зі штучним інтелектом чи вирішувати проблеми старіння суспільства – університети повинні пропонувати рішення самі.

Увага до якості освіти є дуже важливою, і підходити до вирішення цих питань потрібно дуже відповідально.

Як вирішується це питання у Великій Британії? У нас є три ключові елементи.

Перший – Агентство з забезпечення якості вищої освіти (Quality Assurance Agency for Higher Education) – подібне агентство розвивається зараз в Україні.

Друге – Рамка досконалості в галузі дослідницької роботи (Research Excellence Framework).

І третє – Рамка досконалості викладання (Teaching Excellence Framework).

Рамка досконалості досліджень створена 30-35 років тому. Вона запровадила 5-річні цикли оцінювання опублікованих дослідницьких робіт, щоби продемонструвати високий рівень досліджень, а також оцінити їхні результати на національному й міжнародному рівнях. 

Пізніше в цьому процесі почали враховувати впливовість дослідження, який було визначено як "вплив, зміну або користь для економіки, суспільства, державної політики або послуг, охорони здоров'я, навколишнього середовища або якості життя, за межами академічних кіл".

Тобто якщо дослідження проводиться в сфері охорони здоров’я, потрібно показати, як воно сприятиме покращенню здоров’я людей.

Другий інструмент, який ми впроваджуємо зараз, набагато складніший і проблемний – це Рамка досконалості викладання.

Не завжди правда, що якщо ви хороший дослідник – то й гарний викладач, і навпаки.

Це суперечливе питання – якими інструментами вимірювати, чи хороший викладач.

Процес забезпечення якості вищої освіти триває безперервно – важливо постійно його переглядати і рухатись уперед.

Агентство з забезпечення якості вищої освіти оцінювання якості було першою структурою, яку ми створили у Британії для підвищення якості навчання – і за понад 20 років свого існування воно змінювалось декілька разів.

В листопаді минулого року ухвалено новий Кодекс якості вищої освіти, за яким воно працюватиме наступні п’ять років.

4 основні принципи забезпечення якості роботи вишів

1. Рамка оцінювання має стосуватися всіх університетів

У Британії є приблизно 160 університетів, зокрема, багато нових – і однією з причин створення агентства було показати, що всі вони дають високу якість освіти, а не лише всім відомі Оксфорд і Кембридж.

2. Університети мають бути лідерами процесу забезпечення якості освіти

Національне агентство визначає загальні стандарти, а спеціальний комітет (UK Standing Committee for Quality Assessment), до якого входять представники університетів та організацій, які надають фінансування, студенти і викладачі, визначає механізми реалізації цих стандартів.

Самі університети вирішують, що вони можуть зробити для забезпечення якості – і беруть на себе відповідальність за якість освіти.

3. Взаємодія, обговорення, порівняння між університетами

Cаме так реалізується лідерство університетів у забезпеченні якості освіти. Вони не чекають вказівок, а постійно знаходяться у цьому процесі.

4. Важливо постійно зважати на світовий контекст

Ми живемо в глобалізованому світі, тож якщо людина хоче стати інженером, їй потрібна кваліфікація, яка буде дійсною не тільки в Україні чи Британії – вона повинна мати можливість працювати по всьому світу.

Цей принцип піднімає чималу проблему, пов’язану із поширенням дуже різних форм навчання, тривалості курсів, змісту кваліфікацій тощо.

Це питання вимагає постійної взаємодії та взаємної регуляції між вищими навчальними закладами на міжнародному рівні. 

Основні проблеми забезпечення якості освіти

Найперша проблема – актуальність змісту навчання.

Він має постійно переглядатися з погляду нових знань і нових практичних вимог конкретної галузі, адже майбутніх професіоналів у 2019 році треба вчити навіть не на матеріалі 2018 року, а на матеріалі 2040 року.

Виклик полягає у тому, щоб розробити курс із розумінням, які він дасть знання й навички, аби впоратися з постійно мінливим світом.

Другий аспект – забезпечення якості різних способів викладання та навчання (онлайн, очних, заочних, індивідуальних, на виробництві) різних курсів для різних ступенів кваліфікації.

Незалежно від форм і форматів, якість має оцінюватися однаково, і ця система повинна надавати пропозиції, які будуть допомагати правильно розробляти курси й обирати форми навчання для студентів.

Третя проблема – викладання й оцінювання його якості.

В керівників університетів виникає багато питань – чи достатньо роблять викладачі, які результати викладання, як його оцінювати?

Є питання відкритості самих викладачів до оцінювання їхньої роботи іншими, їхнього самоаналізу й розвитку, і готовності керівництва кожного університету до здійснення кроків до покращення якості викладання.

І четверта – забезпечення підтримки навчання: оновлюванні смарт-бібліотеки, онлайн-інструменти, консультативні профорієнтаційні програми, зворотній зв’язок від роботодавців, який дасть розуміння реальних запитів ринку праці – ці інструменти допоможуть запобігти відсутності кореляції   між університетськими ступенями та подальшою професійною діяльністю.

У вищій освіті Великої Британії також є проблеми – наприклад, так звана інфляція оцінок і кваліфікацій, коли через конкуренцію між ВНЗ університети дають вищі ступені студентам, щоб привабити їх до себе, і це дуже тривожить наше міністерство та й самі університети.

Або ж "фабрики" рефератів, де їх купують студенти і здають в університети як свої роботи. Це питання доброчесності – й ці проблеми актуальні по всьому світі.

Поширити у соц. мережах: