Osvitanova.com.ua

Публікуємо переклад статті Еви дю Монтелі (Eva du Monteil), яка викладає французьку мову дітям і дорослим у Південній Кореї та Сполучених Штатах протягом 10 років.

Навчання не закінчується у класі, але більшість батьків губляться, коли йдеться про підтримку інтелектуального розвитку своїх дітей. Багато хто намагається зробити надто добре, коли діти роблять домашнє завдання, що може задушити творчість і саморозвиток. Інші дозволяють їм вільно бродити і навряд чи відстежують їхній прогрес.

Проте дослідження одностайні: діти успішніші в школі, коли залучені батьки. Ба більше, на вчителів теж позитивно впливає, якщо батьки зацікавлені.

Це пов’язано з тим, що залученість батьків сприяє позитивній поведінці у класі, забезпечує виконання домашніх завдань, допомагає їм бути більш організованими, дотримуватися дисципліни та підтверджувати свої зусилля.

Для вчителів залучення батьків підвищує позитивне самосприйняття і задоволення від роботи.

Виклик же для вчителя полягає в тому, щоб допомогти їм зрозуміти, як вони можуть допомогти своїй дитині досягти успіху.

Ось три стратегії залучення батьків до виховання дітей.

ПОЗИТИВНЕ НАВЧАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

Допоможіть батькам знайти баланс, який спрацює для їхньої дитини

Надайте інформацію та ідеї про те, як найкраще допомогти з домашніми завданнями та іншими заходами, пов’язаними з навчальною програмою.

Заохочуйте читати вдома, створюючи власний список читання, що ґрунтується на особистості, інтересах та рівні дитини.

Встановіть чіткі правила домашньої роботи

Опишіть, як батьки мають бути залучені та переглядати домашню роботу в кожному окремому випадку залежно від прогресу учня.

Попросіть батьків дотримуватися режиму навчання і створити зручне для виконання домашніх завдань місце, де відвернення уваги зводиться до мінімуму.

Це означає виконання домашнього завдання в середовищі без телевізора, комп’ютера або телефона.

Запропонуйте додаткові активності

Це допоможе батькам побудувати конструктивні стосунки зі своєю дитиною. Хороші ідеї – веселощі, наукові експерименти, робота руками, сімейні поїздки до бібліотеки, відповідні вікові музейні виставки, театральні п’єси.

РАННІ ТА ЧАСТІ КОМУНІКАЦІЇ

Як вчителів нас часто помилково розглядають як безімених істот, які несправедливо оцінюють дитячі папери. Але насамперед ми – партнери батьків у сфері освіти. Дуже важливо побудувати міст і підтримувати політику відкритих дверей, щоб батьки могли зрозуміти, чого ви прагнете досягти. Тільки тоді вони зможуть доповнити ваші зусилля поза класом.

Хороший спосіб зробити це – постійно повідомляти про шкільні програми і прогрес дитини.

Почніть з представлення себе на початку навчального року

Ведіть записи з фактами про клас, навчальною програмою, корисними ресурсами, контактною інформацією, ключовою термінологією та порадами, які допоможуть батькам підтримати розвиток своєї дитини. Створіть гарячу лінію щодо домашніх завдань, на яку сім’ї можуть зателефонувати, щоб отримати забуті або пропущені завдання.

Говоріть з батьками, а не до них

Встановіть відносини, що ґрунтуються на рівності, і створіть комфортну атмосферу. Нехай учень буде в центр усіх комунікацій, переконайтесь, що батьки розуміють, що вони пріоритетні. Уникайте освітнього жаргону і будьте лаконічними. Не приходьте із заготовленими відповідями. Насампред, запитайте батьків, що їх хвилює, та які вони мають пропозиції.

Запитайте сім’ї про їхні комунікаційні уподобання

Це включає в себе бажані частоту і засіб зв’язку. Надсилайте інформаційні бюлетені та звіти про ефективність навчання відповідно до цих побажань. Не всі батьки люблять отримувати оновлення електронної пошти щотижня.

Не забувайте також ділитися добрими новинами. Важливо, щоб батьки знали, що ви не критикуєте їхніх дітей, а бажаєте змінити ситуацію.

Запустіть блог

Це може стати фантастичним інструментом для обміну оновленнями у класі та залучення батьків протягом усього року. Публічний чи приватний, ваш блог може стати місцем, де ви обговорюєте навчальну діяльність, вашу філософію в навчанні, екскурсії тощо. Edublog або Wix мають широкий спектр легко настроюваних шаблонів, які дозволять вам безкоштовно створювати блог професійного вигляду.

Записуйте відео

Показати ваше обличчя – це хороший спосіб гуманізувати комунікації та допомогти батькам краще спілкуватися з вами. Це може бути дружнім способом поділитися оновленнями та методологіями з батьками, якщо ви не можете це зробити особисто. Вам можуть сподобатися Animoto або iMovies – це прості інструменти для створення та редагування власних відео.

ШКІЛЬНІ ЗАХОДИ

Заохочуйте волонтерство

Попросіть сім’ї взяти участь у продажах печива, стендах лимонаду або автомийці, щоб зібрати кошти на шкільні приналежності. Вони дадуть їм можливість провести час з вами, поставити запитання і побачити вас у вашій стихії. Інша ідея – запросити батьків поговорити про їхні кар’єри та навички. Це дозволить їм об’єднатися з однокласниками своєї дитини та стати активними учасниками класу.

Включіть їх до ухвалення рішень

Розширюйте можливості батьків, створюючи групу батьків-вчителів. Це сприятиме відкритому спілкуванню та взаєморозумінню між батьками та персоналом школи. Попросіть групу дати відгук про заняття в класі, шкільні програми, екскурсії та події.

Познайомтеся з ними краще

Організуйте семінари для батьків-вчителів, де можна обговорити домашнє завдання, тести та навчальні навички. Зробіть ці події веселими та унікальними: перетворіть “День матері” та “День батька” на обговорення, як батько і мати можуть змінити прогрес своєї дитини.

Титульне фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos

Поширити у соц. мережах: