Osvitanova.com.ua

До початку сесії зовнішнього незалежного оцінювання залишаються лічені дні. Учні закінчують підготовку з математики та мов. Усі затамували подих і чекають… Я вирішила поцікавитись, як проходить підготовка до найважливішого іспиту українських школярів.

Випускники поділилися на три категорії. Ті, хто готуються більше ніж півроку, ті, хто готуються в останній тиждень, і ті, хто йде на ЗНО без підготовки. Причому останніх не так вже й мало. Близько 15% .

Способи підготовки до ЗНО теж дуже різняться. Одні обирають репетитора, інші ходять на групові заняття, треті – готуються самостійно.  Дітей, які готуються самостійно, приблизно 25%. Це переважно ті, хто гарно справлявся зі шкільною програмою впродовж років, брав участь у олімпіадах та МАН або діти, для яких ЗНО – формальність (які уже є студентами закордонних вузів, складають ЗНО замість підсумкової атестації…).

Читайте також: Як знайти репетитора для підготовки до ЗНО

Абітурієнтів, що обирають репетиторів і курси, – більшість.  Вони активно готувались протягом більш як півроку.  Для підготовки використовували посібники, що продаються в книжкових лавках, матеріали своїх викладачів, переглядали відео на освітніх каналах YouTube, підписувались на освітні профілі в Instagram та канали в Telegram.

Чи можна провести кореляцію між способом підготовки і результатами, що отримують учні? Думаю, можна. Результати лише на 30% залежать від способу підготовки і на 70% від того, хто готується.  Однак, учням, які готуються самостійно, найчастіше не вистачає системи, необхідних джерел інформації, мотивації і регулярності в заняттях. Тому такі абітурієнти, зазвичай, отримують нижчі бали, ніж могли…

Читайте також: Як підготуватись до ЗНО самостійно

Якщо ЗНО очікує вас в наступному році, раджу починати підготовку уже зараз! Бронювати час у репетиторів і на обраних курсах, якраз зараз найкращі активно формують графік на наступний навчальний рік. Якщо ж вирішили готуватись самостійно – не зволікайте і присвятіть літо повторенню матеріалу за попередні роки.

Поширити у соц. мережах: