Osvitanova.com.ua

Я як засновниця Української IT-школи СМАРТ  та  Інноваційної школи СМАРТ завжди досліджую закордонний досвід. Нещодавно я повернулася з освітньої подорожі до Фінляндії, під час якої відвідала зокрема декілька шкіл в місті Порвоо. Своїми враженнями поділилася у вебінарі, який ви можете подивитися нижче. А зараз мої 10 головних фактів-вражень про фінську освіту. 

Факт 1: ”Несподіваний”
Фінські вчителі такі ж люди, як і ми. Про це свідчить страйк. Він був першим, що мене вразило по приїзду до Фінляндії. На питання: “Хто страйкує?”, – нам відповіли, – “Вчителі та викладачі садочків”. Вони вимагали підвищення зарплатні.

Факт 2: “Екологічний” 
У фінських школах так чисто і прибрано, атмосфера така щира та домашня, що діти бігають по школі в шкарпеточках. Це свідчить про те, як комфортно почувається дитина у школі. Практично як дома.

Факт 3: “Асистентскьий”
В “кожнісінького” вчителя у школі є асистент. Він перебирає на себе всі побутові моменти – підготовку класу, друк і роздачу дидактичних матеріалів, дисципліну. Вчитель має змогу сконцентруватися виключно на викладанні навчального матеріалу.

Факт 4: “СМАРТбордівський” 
В кожному класі є інтерактивна дошка. І тут є чому по доброму позаздрити. Але як сказав директор школи: “Придбали на прохання вчителів. Але не всі ними користуються”. Висновок – технології важливі. Та особистість вчителя – понад усе.

Факт 5: “Комфортабельний” 
Вчительська виглядає, як лаунж-зона. На перерві можна комфортно відпочити у масажному кріслі. А в куточку приваблював білизною холодильник, де були смачні десерти і напої. Все це до послуг вчителів. Відпочивший вчитель – натхненний на роботу з дітьми!!!

Факт 6: “Інклюзія” 
Велику увагу фіни приділяють інклюзивній освіті. 
Школа технологічно оснащена всім необхідним для таких діток. Ліфти, пандуси, спеціалізовані меблі – все це до послуг дітей. Вони почуваються комфортно, відношення до них дружнє. На уроках працюють у своєму індивідуальному темпі. Їм постійно допомагає асистент. Для кожного підготовлений навчальний матеріал.

Факт 8: “Їдальня”
Навіть їдальня спонукає до розвитку самостійності. Кожен, від карапуза і до учня старшого класу, може вибрати їжу до вподоби.
У другій половині дня їдальня перетворюється на творчий простір. Діти виготовляють безліч поробок: там вам і паперові пташки, і пластилінових тролі.

Факт 9: “Читацький”
Фінляндія – дуже читаюча країна. Для прикладу розповім історію подруги. Одного разу коли її зупинила поліція у неї не було прав та виявився читацький квиток. От за ним і визначили її особистість, побажали гарної дороги і відпустили. А залучають до читання ще змалечку. Діти приносять свої улюблені іграшки до бібліотеки. А там з їх участю розігруються цілі вистави.

Факт 10: ” Рухливий”
Фінські діти не лазять по парканах. Чому? Тому що їх просто немає (звісно не дітей,а парканів) зате лазять по деревах і все це завдяки тому, що перерва триває цілу годину. І діти отримують велику кількість свіжого повітря і рухової активності.
До речі це також профілактика булінгу.

Поширити у соц. мережах: