Osvitanova.com.ua

Розуміння різних точок зору є чудовим способом дійти до глибини будь-якої теми. Учням потрібно знати різні погляди, аби проаналізувати події, які минули, чиїсь вчинки чи навіть мотиви дій головного героя. Вправа «Дискусійне кафе» відбувається у форматі дружніх посиденьок у кафе, коли старі знайомі обговорюють ту чи іншу ситуацію. Передбачається, що кожен досконало знає проблему від першої особи, та готовий захищати свою думку.

Для чого? Залучаючи до розмови дітей, які мають різні точки зору, вдається досягти чудового результату – більше знань про постать, ситуацію, конфлікт. Також у результаті відбувається усвідомлення першопричин, які вплинули на перебіг подій. Така робота може стати інструментом оцінювання або підготовки учнів до написання твору, контрольної роботи. Ефективною є вправа і під час підготовки до ЗНО.

Процес виконання:

1. Оберіть об’єкт та тему обговорення

Оберіть 5-10 історичних, політичних, культурних постатей чи персонажів художніх творів. Вони мають представляти різні погляди та умови життя у певному розрізі часу, який вивчається на уроці. Також замість людей можна обрати угрупування, гуртки, політичні сили. Для кожного об’єкту підготуйте коротку біографію, яка може включати такі основні дані, якщо мова йде про людину: стать, вік, сімейний стан, рід занять, рівень освіти та життєві події.

Потім оберіть проблему чи подію, яка зачепила усі обрані постаті. Саме це стане контекстом и темою обговорення. Наприклад, обрані персонажі можуть обговорити різні теми, які вплинули на їх життя: за кого голосуватимуть на прийдешніх виборах, розкажуть, як війна змінить їх життя, мотивують ті чи інші свої вчинки.  Дискусійне питання назначає вчитель.

2. Підготовка до розмови

Роздайте «ролі» учням. Ви можете обрати їх самостійно або ж за бажанням. Роздайте підготовану біографію, довідкову інформацію для вивчення чи пригадування. Можете попросили обговорити варіанти з учнями, які не увійшли у компанію тих, у кого є ролі. Кожен «персонаж» сам обирає собі команду однодумців. Разом вони обговорюють та готують таблицю ідентичності (короткі відомості про персонажа, варіанти його поведінки та ставлення до тої чи іншої проблеми).

Ви зекономите час на уроці, якщо підготовка до «Зустрічі» відбудеться зарані. Наприклад, ви можете роздати ролі, оголосити проблемне питання, а діти організуються та підготуються до вправи, яка буде проведена наступного уроку.

3. Зустріч у кафе

Під час розмови у кафе учні презентують свого героя в дискусії. Початок – учні у довільній формі вітаються, один з учасників виголошує заяву чи проблемне питання. Наприклад: «Я чув, що трапилась певна ситуація. Що ти про це думаєш?». Ця розмова може тривати до 20 хвилин, дієві особи можуть не погоджуватись один з одним, тому нагадайте норми спілкування.

Варіанти та методи організації роботи:

1. Мозаїка. Розділіть клас на три групи. Якщо у вас 30 учнів, то отримаєте 3 групи по 10 дітей, де у 3 будуть ролі, а решта – стануть командою, або ж кожен говоритиме від свого імені. Таким чином ви організуєте та залучите до роботи увесь клас. Попросіть дотримуватися правил поведінки. Якщо якась група закінчила дискутувати, вона може послухати сусідів.

2. Круглий акваріум. Поставте стільці  посередині класної кімнати у коло, кількість стільців має дорівнювати кількості ролей. Дискутують ті, хто сидять на стільцях – решта спостерігає за колом. В один з моментів ви можете зупинити дискусію, та замінити учасників на тих, хто поза колом.

4. Письмові роздуми

Як варіант додаткової роботи – по завершенню дискусій попросіть учнів написати роздуми над отриманим досвідом. Це може бути домашнім завданням. Орієнтовні питання:

Почуті твердження опонентів могли змінити точку зору твого героя? Як ти почувався під час розмови? Коли тобі було комфортно, на якому етапі? Під час захисту своєї думки чи переконування інших? Що ти дізнався про себе, поведінку людей під час проведення дискусії?

5. Проведіть опитування

У якості підсумків проведіть усне опитування про урок. Почніть з простого: «Що нового ви дізналися з цієї роботи?». Це займе всього декілька хвилин.

Варіанти виконання роботи

Додайте дослідницької роботи. Замість підготовки короткої біографії, можете дати завдання провести дослідження самостійно. Корисним буде дати дітям список орієнтовних питань та ваші очікування від їх роботи. Це може бути групова або самостійна робота.

Літературне кафе. Замість обговорення історичних персонажів, можете взяти літературних героїв вивченого твору. Центр розмови – подія, описана у книзі, яка зачепила декількох дійових осіб.

Важливо також правильно планувати час. Ми розуміємо, що за 45 хвилин складно встигнути все. Вправа чудово себе покаже на заходах, які проводяться між класами у паралелі. Якщо плануєте зробити все на уроці, організуйте робочий процес таким чином: підготовчий етап проводиться вдома за попереднім завданням та відповідно до розподілених ролей, у класі проводиться безпосередньо дискусія та виголошуються висновки. У якості домашнього завдання, якщо таке передбачено, зробіть письмові роздуми.

Рекомендуємо звертатися до цієї вправи, коли обговорюєте найбільш проблемні питання. Наприклад, на уроці історії доцільно використати методику під час вивчення теми «Переяславська рада». Можна створити інтегрований урок історія + українська література під час вивчення, скажімо, передумов та впливу Валуєвського циркуляру, у такому разі персонажами будуть реальні історичні постаті та мистецькі діячі. Цікавою буде вправа для вивчення суперечливих моментів біографії письменника. Простір тем необмежений!

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: