Osvitanova.com.ua

Як дійти до майбутнього

Нещодавно мене попросили прочитати лекцію про навички, які будуть потрібні у майбутньому. Лекція була для широкої аудиторії, переважно студентів. Ідея полягала в тому, щоб окреслити, що студенти повинні вивчати сьогодні, аби бути конкурентоспроможним та успішним через десять-двадцять років.

Протягом останніх кількох років у мене була не одна лекція на подібну тему. Зазвичай я б говорив про автоматизацію, діджиталізацію, штучний інтелект, формальне моделювання та аналіз великих даних. Я б поговорив про надзвичайну глобальну конкуренцію та спеціалізацію. Я б поговорив про майбутню можливу співпрацю та конфлікти між людьми та роботами. Всі ці питання потребують нових навичок. Але ці навички не гарантують успіх. Минулого тижня комітет з найму Київської економічної школи зняв із розгляду на останньому етапі кандидата на посаду керівника одного з підрозділів через чутки про порушення ним етичних норм 13 років тому.

Інший приклад: співробітник, який отримав роботу в університеті Ліги Плюща, був звільнений за необережний пост у Facebook.

Отже, я перерахую п’ять типів поведінки, які, на мій погляд, можуть допомогти вам стати успішними у майбутньому.

1. Не бійтесь

Зі свого досвіду можу сказати, що українці часто бояться вільно мислити, “поза коробочкою”. Вони не вірять, що можуть стати успішними, створити новий світовий продукт або побудувати нову мегакорпорацію. Звичайно, якщо людина не вірить, що вона досягне успіху, вона вже програла змагання під назвою «конкуренція людей у ​​ХХІ столітті». Однак нові винаходи, нові бізнес-практики, успішний запуск створюються такими людьми, як Ви та я. Вони по суті є генетично ідентичними нам. Можливо, вони здобули кращу освіту або мали більше ресурсів. Але для успіху потрібна лише одна ідея. Просто одна ідея за все життя. Ключ до успіху — це те, як ви реалізуєте цю ідею. Це має бути зроблено дуже добре. Якщо ж Ви не маєте такої ідеї, спробуйте надихнутися ідеєю когось іншого, проте застосуйте її краще. Будуть невдачі. Але врешті-решт, Вам вдасться.

2. Будьте етичні

Цілісність і цінності — це найважливіше. У спробі стати успішним не ставайте неетичними. Успіх вимагає підтримки та ресурсів, наданих іншими. Але без довіри не отримати допомоги. В Україні якраз довіри і не вистачає. З часом, якщо ви зарекомендуєте себе як надійну людину, яка дотримується своїх обіцянок, ви здобудете перевагу у змаганні.

3. Будьте терплячими

Успіх — це марафон. Так, вам потрібна лише одна ідея та її чудова реалізація, але ніхто не стає Стівом Джобсом або Елоном Маском за одну ніч. Це серія невеликих кроків, які допоможуть вам випередити конкурентів. Багато з цих кроків будуть невдалими. Але це нормально.

4. Оберіть спеціалізацію та ставайте кращими

Ви повинні зареконмендувати себе найкращими у чомусь. Неважливо, в чому ви найкращі — поки є люди, яким ваша робота небайдужа. Стати найкращим у чомусь маленькому легше і швидше. Аби досягти цього потрібно важко працювати. Ви мусите стати трудоголіком. Амбіції та пристрасть допоможуть, але вони необов’язкові. Пристрасть з’явиться, коли ставатимете кращими. Коли ви впораєтеся з чимось невеличким, ви зможете підняти свій рівень і вийти на нові, більші завдання.

5. Розбудовуйте свій публічний профіль

Сьогодні сприйняття є реальністю. Ваш публічний профіль — це ваша репутація. Ви маєте зарекомендувати себе публічно, тож не затримуйте початок власного просування у соціальних медіа. Публічна репутація буде дисциплінувати і захищати вас. Ви також отримаєте підтримку та ресурси для ефективного впровадження ваших ідей. Перші спроби побудови публічних профілів будуть болісними, часом незручними. Але тримайте у пам’яті пункти 1 і 3 вище — не бійтеся і будьте терплячі. Про вас судитимуть по тому, як далеко ви зможете пройти, а не по тому, скільки разів ви впадете по дорозі.

Звичайно, ви повинні продовжувати вчитися і розвиватися протягом всього свого життя. Ви не можете дозволити собі зупинитися, оскільки вас швидко викинуть за борт змагання за успіх. По суті, ви повинні залишатися інтелектуально молодим усе своє життя.Сучасний світ подарував нам розкіш бути здатними до цього.

Поширити у соц. мережах: