Osvitanova.com.ua

Зимова пора — саме час провести вечір за хорошою книгою. А також можливість почитати щось дітлахам, адже саме змалечку приживається любов до літератури. 

До того ж, саме казки містять у собі історії, які навчають дітей найкращим людським рисам, таким як доброта, дружба, вірність та небайдужість до навколишнього світу.

1. Різдвяна пригода
Автор: Юлія Смаль

Казка дійсно сповнена пригод: маленький хлопчик вибігає на вулицю, аби впіймати свого пса і замість звичних будинків бачить різдвяний казковий світ, сповнений магії. Його сюди закинула доля не просто так. Хлопчик, разом із своїм другом-псом, повинен віднайти Чортеня, яке вкрало різдвяну зорю. Йому потрібно докласти зусиль, адже йдеться про порятунок найважливішого свята — Різдва.

 

 

 

2. Різдво біля ялинки
Автор: Ірина Мацко

Історія про маленького хлопчика, який полюбляв гуляти в лісі і навіть знайшов собі там “друга”, маленьку ялинку, яку він сам посадив, доглядав за нею та вирощував. Казка вчить ставитись до природи з повагою та оберігати її, а не завдавати шкоду. Її слід читати дітям, якщо ви хочете, щоб вони навчились любити та поважати навколишній світ.

 

 

 

 

 

3. Новорічна казка
Автор: Тетяна Винник

Авторка цієї казки запевняє, що не вона шукає свої історії, а вони самі її знаходять: “Нещодавно я поспішала додому, бідкалася, що не встигаю приготувати святкову вечерю. Це було напередодні Нового року. Не пригадую, чому барилася, але достеменно знаю, що надворі вже вечоріло. Я була виснажена передсвятковими справами, та ще й несла більші за себе сумки! Аж раптом мені назустріч іде… казка. “Візьми мене з собою, – каже. – Слухала по радіо прогноз погоди… морози передають до тридцяти градусів. Замерзну і обернуся на клубочок снігу. У світі поменшає на одну казку…” Заінтригувала розповідь? Тоді неодмінно слід прочитати цю казку, щоб дізнатись, чим закінчилась ця незвичайна зустріч.

4. Кому ж іти за дровами
Автор: Василь Сухомлинський

“Край села живе вдова з трьома синами. Два сини вже дорослі юнаки, високі, ставні, славні, красиві. А третій – підліток Юрко – маленький, тоненький, мов очеретина.” І ось у один зимовий день, коли вдарив мороз і випав сильний сніг, постало питання: кому ж йти за дровами?

 

5. Білий кожушок
Автор: Катерина Перелісна

Казка про маленького зайчика, котрий звик до свого сіренького кожушка. Адже кожушок допомагав йому ховатись від усіх негараздів, які можуть трапитись в лісі. Аж ось випав перший сніг і тепер зайчика видно кругом, де б він не ховався. Та звісно ж, дитяча історія матиме щасливий кінець.

 

6. Бурулька
Автор: Оксана Іваненко

Маленька казка про зимову бурульку, котра утворилась на розі будинку в один морозний день і засіяла усіма кольорами веселки під сонячним промінням.

 

 

7. Старий ліхтар
Автор: Марія Пономаренко

Історія про старий вуличний ліхтар, який вже давно віджив свій вік, але все ще світить, проганяючи темряву, тому що йому подобається допомагати іншим. Адже його підживлювали слова подяки від пізніх перехожих.

8. Морозова кара
Українська народна казка

“Їхали раз зимою пан і мужик в ліс по дрова. А було дуже холодно, морозно, то обидва лаялись.” Проклинали чоловіки, та почули ці прокльони старий Мороз і молодий Морозенко. Вирішили вони провчити чоловіків, та кожен із них сприйняв цей урок по-своєму.

 

9. Лисичка-сестричка і вовк-панібрат
Українська народна казка

“Були собі дід та баба. От раз у неділю бабка спекла пиріжків з маком, повибирала їх, поскладала в миску та й поставила на віконці, щоб прохололи.” А яку роль зіграли у цій казці брат та сестричка, незмінні герої українських народних казок — вовк та лисиця, ви дізнаєтесь лиш прочитавши цю повчальну оповідь.

 

 

10. Горобине Різдво
Автор: Валентина Вздульська

Всі казки з різдвяної збірки Валентини Вздульської оповідаються від імені янгола, як і ця казка про горобчиків. Янгол нагадує про те, що не потрібно за святкуваннями забувати про суть Різдва, а горобчики наділені такими благородними якостями, яким варто навчати усіх дітей, аби вони виросли гідними людьми.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: