Osvitanova.com.ua

Зниження рівня насильства та тренд на асексуальність

Те, що раніше вважали маркерами дорослішання, сьогодні дедалі частіше молодь ігнорує: дедалі пізніше починають вживати алкоголь, пізніше починають курити або не починають і зовсім, статеві стосунки розпочинають пізніше на 3–5 років. Покоління Z значно менше цікавиться тематикою сексу, ніж попередні. Асексуальність — це новий тренд серед молоді, що продовжуватиме поширюватися.

Випадки насилля також зменшуються, збільшилися лише розповіді про рідкісні події у теленовинах. Це зумовлено технічним розвитком: хлопці побилися у школі, це хтось зняв і виклав відео в Інтернет. Хіба раніше ніхто в школі не бився? Билися, і навіть частіше ніж зараз, просто це не набувало розголосу.

Відсутність мотивації стане соціальною перевагою

У світі тільки про те і говорять, що у найближчому майбутньому частину людської роботи виконуватимуть роботи.

Відсутність мотивації — це корисна якість для особистостей, які житимуть у суспільстві, де нікому не потрібна їхня праця. Людям необхідна буде інша мотивація: до саморозвитку, прояву індивідуальності, тих якостей, які ніколи не замінить робот чи штучний інтелект.

Гарна людина — це професія

За умов непотрібності людської праці виникає інша проблема — як і чим зайняти людей. Коли людина почувається непотрібною соціуму, то вона почне згасати ще раніше, ніж відчує потребу у грошах. Відомий економіст Роберт Скідельски припустив, що головне завдання нової епохи: навчити людей жити так, як раніше жила лише аристократія, водночас не збожеволівши.

Від людини потребуються навички комунікації. Наприклад, ті хто постійно спілкуються із двадцятирічною молоддю, просто у захваті від них. Ця навичка надзвичайно корисна.

Цінність родини тільки зростатиме

Віддалена робота і розвиток доставки товарів просто додому повернуть нас до родини. Більше не постає вибір: сидіти з ранку до вечора у конторі чи працювати без вихідних на заводі. Люди стали більш вільними від так званих «з 8 до 17». Така тенденція лише поліпшує взаємини та не змушує відсувати власні потреби та потреби своєї родини на другий план. Згідно з думкою фахівців, з настанням епохи роботів така ситуація лише поширюватиметься.

Черга за окситоцином

Незважаючи на онлайн-життя, вільний доступ до мережі Інтернет та прославленні комп’ютерні ігри, потреба людини у взаємодії із соціумом залишаються. Для цього молодь залюбки бере участь у різноманітних квестах, заходах, акціях, івентах тощо. Коли людина отримує результат від спільної праці, відбувається вироблення окситоцину — гормону щастя. Робити те, що приносить задоволення, — це головне, чого потрібно навчати у школі.

Відстоювати права будуть менш агресивно, але більш наполегливо

Нове покоління, можливо, за нашими мірками буде боягузливішим. Іти проти суспільства з кожним новим поколінням буде дедалі важче. З політичної точки зору, відсутність яскраво визначеної мотивації на перемогу і досягнення, а також соціальний комфорт, може зробити будь-якого громадянина пасивним.

Людина настільки пластична істота, що ми легко і швидко адаптуємося під будь-які зміни. Які правила — такі й ми. Тому зміна правил і понять про прийнятні речі — це надзвичайно важливий процес. Якщо ми бачимо зниження толерантності до насилля в усіх його проявах, то цей тренд не може не задовольняти.

Головний принцип батьківства такий самий, як і у медицині: не нашкодь

Практика свідчить, що основними перешкодами на шляху життєвого успіху і щастя є не нестача навичок і знань, адже їх можна легко набути, а власні психологічні депривації. Нам заважають страхи, дратівливість, надмірна турботливість, компульсивні розлади, схильність до анорексії тощо. Якщо все це зникне, якщо людина буде психологічно достатньо здоровою і благополучною, то вона зможе досягти всього, чого забажає.

Нашкодити дуже легко, людство ввібрало у себе достатньо досвіду у цій справі, натомість важкувато дозволити дитині вирости цільною, не заважати їй. Потрібно стежити за собою. Принцип «не нашкодь» є базовим як у медицині, так і у батьківстві.

Поширити у соц. мережах: