Osvitanova.com.ua
Пропонуємо добірку теоретичних та практичних матеріалів, які допоможуть підготувати і ефективно провести квест-урок.

Що таке квест? Назва «квест» походить від англійського слова quest, що означає «пошук», «пошуки пригод». Сьогодні квест у школі – це гра, основним принципом якої є покрокове виконання заздалегідь підготовлених завдань. Квести можуть бути командними або індивідуальними.

Які види квестів існують?

Ескейп рум передбачає пошук виходу з одного чи кількох приміщень за допомогою захованих підказок. Зазвичай має обмеження у часі. Найчастіше – 1 годину.  Квест у реальності передбачає повне занурення в сюжетну лінію, яка базується на змісті  відомих книг, фільмів або комп’ютерних ігор. Різновидом квесту в реальності є екшн-квест, який базується на виконанні героем активних дій, спрямованих на досягнення певної мети. Або хорор-квест, який має неабиякий успіх у поціновувачів гострих відчуттів. Квест-перфоманс заснований на взаємодії команди гравців з акторами, які грають ролі як позитивних, так і негативних персонажів. Головним принципом тут є не пошук підказок, а вплив на сюжет шляхом прийняття рішення на основі аналізу ситуації. Морфеус. Це особливий жанр квесту, в якому виконувати завдання гравці мають із зав’язаними очима.

Що таке квест-урок?

Це урок, на якому учням пропонується у формі квесту, тобто пошукової (часто пригодницької) гри виконати низку різноманітних логічних дій, спрямованих на отримання кінцевого результату.

Квест-урок стимулює розвиток логічного мислення, привчає дітей розмірковувати над завданням, різнобічно оцінювати ситуацію, аналізувати інформацію з точки зору значимості, важливості та необхідності, дозволяє пов’язувати матеріал кількох предметів, залучаючи логіку і критичне мислення.

До того ж він дає можливість дітям відчувати себе безпосередніми учасниками навчального процесу, а не залишатися спостерігачами і споживачами інформації, пропонованої вчителем.

Емоційність процесу, пов’язана із отриманням результатів і проходженням етапів квесту, сприяє кращому запам’ятовуванню інформації.

Де провести квест-урок?

Провести такий урок можна як на свіжому повітрі – у шкільному дворі, на стадіоні, у парку, на екскурсії, так і в приміщенні – у класі, в спортивній залі, в музеї тощо.

При цьому завдання головоломки можуть бути різними: розшукати предмети, розв’язати задачу, відповісти на запитання, знайти певні предмети, розшифрувати правило, цитату, фінальну тему уроку, розшукати вихід з приміщення, знайти людину, яка відповість на запитання тощо.

Чи відрізняється структурно квест-урок від інших шкільних уроків?

Структура квест-уроку зазвичай є такою:

організаційна частина; мотивація навчальної діяльності; актуалізація опорних знань; проходження квесту; підбиття підсумків і обговорення результатів роботи.

Які етапи підготовки навчального квесту?

Визначення теми і мети квесту. Підготовка сюжету. Визначення ролей учасників. Формулювання завдань. Пошук джерел інформації, якими користуватимуться учні. Створення системи оцінювання.

Яка послідовність проходження квесту на уроці?

завдання → запитання → пошук відповіді → аналіз отриманої інформації → перехід до наступного запитання.

Що допоможе вдало провести квест-урок?

Тема має бути сформульована таким чином, щоб одразу захопити своїм змістом і зробити зрозумілими сферу пошуку та подальші кроки. Тут має бути присутній ігровий елемент, але в той же час має бути зрозумілою проблема.

Визначення ролей. Відповідно до сформульованої мети уроку і теми квесту треба об’єднати учнів у групи, чітко визначивши при цьому обов’язки, права, особливості створюваної ситуації, кінцеву мету. Цікавості уроку додасть конкуренція між групами.

Спільність дій. Інтерактивність. Обов’язковою умовою вдалого проведення квест-уроку є спільність дій учнів. Шукаючи відповіді на запитання, розв’язуючи задачі, розгадуючи загадки, вони не тільки самі вчаться, а й вчать одне одного, обмінюються досвідом і знаннями. Спільність дій сприяє й тому, що інформація, яка була невідома одній дитині, або забута нею, засвоюється і запам'ятовується в умовах підвищеної емоційності, яка створюється у тому числі й завдяки командній роботі.

Формулювання завдань є одним із найскладніших етапів підготовки квест-уроку. Це мають бути не просто запитання, що потребують відповіді, а творчі, цікаві, захопливі задачі, для розв’язання яких необхідно креативно і оригінально застосувати наявні знання.

Правила квесту мають бути чітко сформульовані й зрозумілі для всіх учасників. Необхідно стежити за тим, щоб ніхто з учнів їх не порушував.

Сюжет повинен зацікавити і захопити, але в той же час має відповідати навчальній меті.

Що може заважати при проведенні квест-уроків?

Кількість учасників має відповідати завданням квесту, кількості інформації, меті уроку тощо. Кожен учень має брати участь у роботі. Інакше немає сенсу проводити такий урок.

Обов’язково треба пам'ятати про обсяг пропонованої інформації. Якщо її буде забагато, гра може затягнутися, а діти – втомитися.

Складність завдань має відповідати знанням і можливостям учня. Тобто вони не можуть бути надзвичайно простими. Проте й не повинні перевантажувати  дитину. Якщо буде надто складно – школярам стане нецікаво.

На сьогодні поширеною формою квест-уроку є веб-квест, який не тільки робить навчання жвавим і цікавим, а й вчить дітей працювати з інформацією, використовувати різноманітні інформаційні ресурси, підвищує рівень інформаційної грамотності. Веб-квест може бути застосований при дистанційному або інклюзивному навчанні, оскільки дозволяє працювати із завданнями відокремлено.

Які етапи створення веб-квесту?

Визначення теми. Пошук сайту, на якому розміщено шаблон для створення веб-квесту. Формулювання завдання. Створення системи оцінювання. Знаходження джерел інформації, якими користуватимуться учні. Розміщення квесту на веб-сайті. Яка послідовність проходження навчального веб-квесту?

Зазвичай вона буває такою:

завдання → запитання → робота з інтернет-ресурсами → аналіз отриманої інформації → перехід до наступного запитання.

Корисну інформацію, що допоможе при створенні квест-уроків, а також зразок такого уроку ви можете відшукати у Бібліотеці «На Урок».

Бажаєте більше дізнатися про те, що таке квест, які типи квестів бувають, як найкраще підготувати урок-квест і застосувати веб-квест як варіант дистанційного навчання, які особливості проведення квестів у позанавчальний час, а також поговорити про партнерство, довіру і результати? Відвідайте тематичний вебінар «Методика створення та проведення навчальних квестів», який відбудеться 26 липня о 18.00. І цікавинка наостанок! На учасників вебінару чекає сюрприз-занурення від нашої спікерки Наталії Борисенко.

Поширити у соц. мережах: