Osvitanova.com.ua

Великобританія — одна з найпопулярніших країн для навчання у світі. Розглянемо шкільну систему освіти в Англії, та окремо – школу-пансіон Stanborough School Watford.

Дошкільна освіта (Pre-preparatory schools)

Починається у віці 4-5 років. Малюкам викладають англійську мову, математику і готують до повноцінного шкільного життя.

Початкова школа (Preparatory school)

У віці 7 років діти переходять в початкову школу. Початкову освіту в Англії отримують до 13 років. Діти вчать безліч предметів, з яких 12 дисциплін є обов'язковими. Після закінчення навчання у віці 13 років школярі складають перші іспити.

Середня школа (Secondary school)

У середній школі діти продовжують вчити ті ж предмети, що і в початковій, але до них додаються кілька нових дисциплін. У 10 класі діти вибирають 5-10 предметів, за якими протягом двох років цілеспрямовано готуються до іспитів. У 16 років учні складають іспити на “Загальний сертифікат про середню освіту” (General Certificate of Secondary Education). На цьому обов'язкова середня освіта в Англії закінчується.

Студенти, які вирішили вступати до університету, залишаються в школі і протягом наступних двох років вчаться за програмами підготовки до університету A-levels або International Baccalaureate. За результатами випускних іспитів відбувається зарахування до університетів Великобританії, жодних вступних іспитів складати не потрібно.

Програма A-levels

Класична британська програма останніх двох років середньої освіти (підготовка до університету) має вузьку спеціалізацію. На початку курсу учень вибирає від 3 до 5 предметів, орієнтуючись на заплановану спеціальність в університеті. Зарахування до університету відбувається за результатами випускних іспитів.

Програма International Baccalaureate

Порівняно з традиційною програмою A-levels, IB забезпечує більш різнобічне навчання: учні обирають 6 предметів, які вивчають протягом наступних двох років. Також, на відміну від програми A-levels, школярам потрібно не тільки успішно скласти іспити, а й пройти додаткові курси з розвитку критичного мислення та вмінню писати есе.

Stanborough School

В Англії всі школи поділяються на державні та приватні школи, які також називають «незалежними». Діти з інших країн можуть вчитися в державних школах тільки за умови, якщо батьки постійно живуть в Англії і працюють тривалий час. Виходячи з цієї вимоги, практично всі учні-іноземці здобувають середню освіту у Великобританії в приватних школах-пансіонах. Однією з таких є християнська школа-пансіон Stanborough School, розташована в невеличкому та затишному містечку Уотфорд. В ньому проходили зйомки знаменитого Гарі Потера, що зробило містечко знаменитим на весь світ.

Stanborough School націлена на те, щоб надати вихованцям сильну моральну і духовну християнську основу разом з повним розкриттям їх потенціалу, вихованням позитивного ставлення до життєвих викликів. Вона культивує в дітях якості, необхідні для соціально відповідальної особистості, яка вміє адекватно сприймати нове і розуміти інші культури, вчить бути повноправним членом суспільства. Тут дають зрозуміти, що людина живе серед інших людей, про потреби яких не можна забувати, і разом з тим допомагають розвинути індивідуальні здібності, внутрішню мотивацію і бажання працювати професійно.

Ця школа дає найкращу комплексну освіту. Система викладання вкрай збалансована: включає інтелектуальний, моральний, фізичний, соціальний, психологічний і духовний розвиток. Інфраструктура та обладнання школи нове і сучасне.”, – каже один з учнів даної школи-пансіону.


“Навіть якщо ти з іншої країни тут ти себе відчуваєш частиною великої сім’ї”,  – каже інша учениця Stanborough School.

Студенти досягають успіху не тільки в навчанні, а й спорті, а також активно займаються в гуртках, беруть участь в житті школи, їздять за кордон - Європу, США і Азію.

Для вступу в Stanborough School Watford потрібно спочатку пройти інтерв’ю, а також скласти тест і вступний екзамен.

 

Відео про школу-пансіон Stanborough School Watford 

Поширити у соц. мережах: