Osvitanova.com.ua

Більшість дітей люблять малювати та розфарбовувати, тому запропонуйте їм креативні способи підготуватися до Великодня і пофарбувати крашанки у будь-який запропонований нижче креативний спосіб.

Пофарбувати крашанки можна, використовуючи штучні або натуральні фарбники. А чи знають ваші діти, які природні барвники можна використовувати для тих чи інших відтінків? А як можна отримати нові кольори з мінімуму наявних?

Природні барвники (цибуля, куркума, капуста, чорниця, шпинат, буряк)

Лайфхаки при створенні крашанок:

колір на шкаралупу буде лягати рівномірно, якщо перед фарбуванням яйце протерти безбарвним розчином на спиртовій основі

додавши кілька ложок оцту, можна отримати більш стійкий насичений колір;

протерши шкаралупу ганчіркою, що попередньо змочена соняшниковою олією, можна додати блиску.

1. Крашанка-прапор або яйце-міньйон

Пофарбувати крашанку з чіткою межею між двома кольорами нескладно. Для цього необхідно лише відповідним чином закріпити яйце у мисці за допомогою скотчу, фарбувати обидві частини слід окремо.

У такий спосіб можна створити крашанку у формі прапору будь-якої країни з використанням відповідних кольорів. Якщо ж ви зупинитесь на синьо-жовтому поєднанні, то окрім державного символу України, додавши паперові оченята чи, розмалювавши пофарбоване яйце маркером, можна створити яскравих емоційних міньйонів.

2. Великодня веселка

Для отримання 6 кольорів вам знадобиться всього 3. У такий спосіб можна не лише залучити дітей до виготовлення крашанок, а й пояснити на практиці принцип змішування кольорів.

3. Крашанка за технологією ебру

Ебру – окремий вид мистецтва, сутність якого полягає у створенні візерунків з фарб на воді. А при використанні лаку, акрилу чи спеціальних мармурових фарб зображення з води можна з легкістю перенести на поверхню паперу, тканини чи в цьому випадку на шкаралупу яйця.

4. Смугасте чи плямисте яйце

Досить оригінальне забарвлення можна отримати завдяки вдалому поєднанню кількох видів спеціального фарбника для яєць і звичайних гумових стрічок! А плямисту крашанку можна створити в результаті нанесення різноколірних фарб на серветку, в яку попередньо загорнути яйце.

5. Яскраві малюнки за технікою декупаж

Декупаж – техніка декорування, сенс якої полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на певну поверхню, що оздоблюється (тканини, скло, дерево, камінь тощо).

У такий спосіб можна нанести на яєчну шкаралупу будь-які зображення. Для цього можна використовувати або готові візерунки з кольорових серветок, або за допомогою принтера роздрукувати власні, та створити креативну крашанку з артом.

6. Крашанка з відбитком

Є ціла наука (палеонтологія), яка вивчає відбитки доісторичних рослин та тварин на каменях. Відбитки скам'янілих доісторичних істот завжди були цінними знахідками та вабили дослідників.

Запропонуйте дітям зробити власноруч крашанку з візерунком на кшталт палеонтологічного відбитка! Також за таким принципом можна зробити забарвлення яйця у смужку (обмотавши ниткою), у цятку (зануривши у рис) або створити креативну крашанку за допомогою скотчу.

7. Космічні візерунки

У цьому є певна знаковість, адже у багатьох народів світу, у тому числі у слов'ян, яйце є символом зародження Всесвіту. У міфах багатьох народів світу саме яйце є початком всього.

У такий спосіб можна створити штучну крашанку з використанням акрилових фарб.

8. Мармурова чи бурштинова крашанка

Для створення непересічного візерунка навіть непотрібні спеціальні фарбники! Достатньо використати подрібнене лушпиння з цибулі та звичайну зеленку, у такий спосіб можна отримати красиве поєднання зеленого та жовтогарячого кольорів. Або за таким же принципом, але з використання тільки лушпиння з цибулі можна декорувати крашанку під бурштин.

9. «Золоте яйце»

Для створення крашанки такого типу, необхідно скористатись спеціальним матеріалом – поталем (можна придбати в онлайн-магазинах).

Поталь – це дуже тонка фольга, яка створена зі сплавів металів (мідь з цинком чи алюмінієм) для імітації золота, срібла, міді чи бронзи. Цей матеріал широко використовується для оздоблення, тому його можна придбати у художніх магазинах.

Яєчний білок допоможе зафіксувати поталь на попередньо пофарбованому яйці. Наносять його за допомогою прямого пензлика.

10. Крашанка стилізована під нашу планету

Таку ідею неодмінно вподобають старшокласники або учні, які обожнюють малювання! Для створення такого витвору необхідні харчовий барвник, гуаш білого, зеленого та жовтого кольорів гуаш та трошки натхнення! Для того, щоб форми материків були максимально наближеними до тих, які ми звикли бачити на карті, запропонуйте школярам попередньо нанести олівцем їх контури!

Ніщо так не захоплює дітей, як створення чогось власноруч! Тим паче напередодні свята! Це виховує старанність, зосередженість, цілеспрямованість та одночасно створює піднесений настрій!
 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: