Osvitanova.com.ua

Минулого разу я розповідала про реалії самостійної підготовки до ЗНО та складнощі, які можуть виникнути на шляху до омріяного ВНЗ, а перед цим, про те, скільки часу потрібно на підготовку до ЗНО.

Сьогодні хочу поділитися кількома порадами стосовно того, як знайти професійного репетитора. Без зайвого пафосу хочу сказати, що репетитор – це дійсно окрема професія в освіті без якої дуже складно уявити навчальний процес більшості старшокласників.  Репетитори мають свій Кодекс честі, Національну асоціацію репетиторів – активну спільноту професіоналів, які постійно діляться досвідом, навчаються, вдосконалюють підходи індивідуального навчання, сплачують податки. Проте великий попит на їх послуги породжує появу не зовсім якісних пропозицій. І як же зрозуміти, чи зможе репетитор допомогти дитині підготуватись до ЗНО? Як не купити кота в мішку?

Для початку, зверніть увагу на те, як ви дізнались про репетитора. Найбільш надійним показником професійності є відгуки учнів або порада знайомих, які мали успішний досвід роботи.  Для того щоб перевірити реальні результати учнів репетитора можна скористатися  АбітПошуком (https://abit-poisk.org.ua), для цього достатньо знати їх імена та роки вступу.

Якщо ви дізнались про репетитора з реклами чи скориставшись пошуком, це не означає, що він непрофесіонал. Просто зверніть увагу на рекламний текст. Якщо він не містить фраз «авторська методика», «укладач тестів ЗНО», «допоможу з домашнім завданням», «допоможу отримати найвищий бал в школі» – можна сміливо дзвонити і знайомитись.

Чому я застерігаю від цих фраз?  Учні – не роботи, у всіх різний тип пам'яті, основний канал сприйняття інформації і однієї методики дуже мало, щоб дати гарний результат для усіх. Репетитор завжди обирає найкращі працюючі методики для кожного учня.

Укладачі тестів ЗНО – чиста провокація, адже їх імена не розголошують в ТСН, перевірити достовірність такої інформації просто нереально.

Читайте також: Як підготуватись до ЗНО самостійно

Допомога в домашньому завданні ніколи не стоїть ціллю роботи репетитора, адже якщо дитина зрозуміла тему та відпрацювала базові задачі, то зробити шкільне домашнє завдання – справа 30 хвилин. Те саме стосується й найвищого балу в школі.

Професіонал не бере і не може брати на себе такої відповідальності, адже оцінку в школі ставить не репетитор, а вчитель. Більше того, оцінка ніколи не є першоціллю, основна ціль – знання, вміння, навички, компетенції учня. Професійний репетитор завжди знає, з яких складових формується оцінка в школі та над чим потрібно працювати щоб досягнути бажаного.

Перша розмова з репетитором по телефону уже дозволить скласти враження про рівень. При першій розмові репетитор задає питання, які визначають можливість спільної роботи: графік, ціну, місце занять. До речі, у професіонала завжди одна ціна. Вона не залежить від цілі занять (підготовка до ЗНО чи заповнити прогалини у знаннях), адже репетитор уже має напрацьовану базу задач, набір методичних підходів, наочних матеріалів. Йому не потрібно витрачати час на пошуки інформації, а тому він прикладає однакову кількість зусиль до усіх навчальних цілей і не потребує додаткової плати «за складність».

Ви ж при першій розмові повинні оцінити чи подобається вам темп і тембр голосу, чи зрозуміло пояснює свої думки, озвучити основні умови співпраці та свої цілі.  

Якщо по телефону вас все влаштувало, визначається час першої зустрічі (вона зазвичай безкоштовна), на цій зустрічі відбувається постановка цілей навчання (цілі в стилі «здати добре ЗНО» не годяться, адже вони зовсім не конкретні), оцінка знань і визначення стратегії навчання. Я озвучую кількість годин, яка потрібна для підготовки. Батькам  в цей момент дуже важливо ставити запитання, ВСІ! Без сорому і удаваної скромності. Дізнайтесь про освіту, додаткові курси та семінари, досвід викладання, чи є репетитор дійсним членом Національної асоціації репетиторів, візьміть контакти учнів минулих років. Попросіть репетитора пояснити вам ази будь-якої теми, що входить до ЗНО. Оцініть, чи зрозуміло пояснює. Висловіться! Дайте фахівцю зрозуміти, що ви хочете. Переконайтеся, що людина вас почула.

Читайте також: Скільки часу потрібно для підготовки до ЗНО з математики

Наступний етап – перші заняття. Після них уже можна оцінити якість навчання. Адже репетитор-професіонал не ставить за мету займатися з дитиною роками чи місяцями. Репетитор зацікавлений отримати результат якнайшвидше та якісніше. Саме з цих причин репетитор ЗАВЖДИ задає об’ємні домашні завдання, які містять вправи аналогічні до тих, що проходили на уроці. Від професіонала не почуєш фрази «це можна не вчити, а це не робити». Адже часу на таку інформацію просто немає. 

Виходячи з цього, у професіонала є кілька визначальних рис:

- говорить «по ділу»;

- грамотна і виразна мова;

- чіткі умови роботи;

- визначена  кількість занять;

- позитивні відгуки про роботу;

- щільний графік;

- вузька спеціалізація (на підготовку до ДПА та ЗНО, до олімпіад чи ін.);

- недешево;

- постійний саморозвиток.

Якщо ви зустріли людину, яка відповідає всім цим пунктам, не сумнівайтеся. Так, дорожче! Так, є рамки! Але ви отримуєте якісну послугу, спокій за свої вкладення і високий результат!

Поширити у соц. мережах: