Osvitanova.com.ua

Все частіше чую питання від потенційних учнів і їх батьків: "Чи можна підготуватися до ЗНО з математики за рік (8 місяців) "з нуля"? Відповідаючи на це питання, завжди намагаюсь пояснити, що означає «підготуватись до ЗНО».

Це означає освоїти програму з предмету за весь період навчання в школі. Тобто вивчити потрібно 35 тем (12 з геометрії і 23 з алгебри).  Для того щоб зрозуміти ці теми та відпрацювати усі необхідні типи задач, вивчити формули, освоїти вимоги до оформлення задач необхідно близько 200 год роботи. Для того щоб напрацювати навички, звести розв’язок опорних задач до автоматизму, потрібно щодня розв’язувати 8-12 задач.

Давайте підійдемо до оцінки «масштабу катастрофи» суто математично. 200 годин підготовки розділимо на кількість місяців, що залишились до ЗНО (8 місяців). Отримуємо: 25 годин потрібно працювати щомісяця. Тепер давайте додамо сюди середню зайнятість дитини в школі (6 годин на день без домашньої роботи). За місяць це 150 годин (школа+підготовка до ЗНО). Якщо врахувати той факт, що випускник готується до 3 предметів, то це число стає ще більшим. Уявляєте? Нормальний такий робочий тиждень.  Для порівняння скажу, що згідно до КЗпП, 16-річна людина може працювати 120 годин на місяць.

А тепер давайте спробуємо знайти відповідь на наше питання. Звичайно, нічого неможливого не існує, якщо є бажання. Я допомагала готуватись випускникам і вони отримували дуже гарні результати і вступали на бюджет у провідні вузи країни. Однак, я дуже раджу добре подумати перш ніж готуватись до ЗНО за такий стислий період. Звичайно, якщо абітурієнт витримає такий іспит, то витривалість і сила волі будуть сталеві. Чесно зізнаюсь,

в процесі підготовки доводиться дивитись на сльози учнів, допомагати справлятись зі стресом, відправляти додому спати, заспокоювати батьків, ділитись секретами збереження енергії.

Які є варіанти? Почати підготовку в 10-му класі. Якщо так сталось, що час втрачено – дайте дитині ще рік після школи для плідної і нетравмуючої підготовки. До речі, практика вступу у ВНЗ через рік після випуску дуже поширена за кордоном і набирає обороти у нас.

Подумайте добре, чи потрібно вступати саме до вишу. Чому б не почати з коледжу?  Ще один чудовий варіант – вступати за кордоном, не складаючи ЗНО. Деякі університети Німеччини, наприклад, пропонують безкоштовне навчання (оплата лише за проживання та підручники) і дають рік на вивчення німецької мови. 

Підписуйтесь на наш канал в ТЕЛЕГРАМІ.

Поширити у соц. мережах: