Osvitanova.com.ua

Минулого разу я писала про те, скільки часу потрібно для підготовки  до ЗНО з математики. Зараз спробую відповісти на питання, чи можливо підготуватись до ЗНО без допомоги репетитора, тьютора чи курсів. Звичайно, це реально. Адже ЗНО – не квантова фізика. Люди вивчають іноземні мови без допомоги інших.

А для того, щоб цей задум вдався, потрібно критично оцінити себе і ситуацію за наступними пунктами:

Чи вистачить сили волі, наполегливості та мотивації до кінця підготовки? Скільки часу залишилось до ЗНО? Пройти  пробне тестування на  https://zno.osvita.ua/ за останній рік (визначити свій рівень). Поставити мету: скільки балів потрібно набрати

Після цього переходимо до етапів власне підготовки. Після оцінки рівня своїх знань та постановки мети потрібно оцінити кількість і об’єм тем, що потрібно вивчити. Для цього варто завантажити програму з обраного предмета та виділити час на проходження кожної. Іншими словами, потрібно скласти розклад із зазначенням чітких дат. Наприклад, з 22 листопада до 25 листопада опановую тему «Дробово-раціональні вирази».

Далі потрібно обрати матеріали за якими буде проходити підготовка. Найпростіше придбати збірник підготовки до ЗНО (жовто-блакитний). У них уже є необхідний теоретичний матеріал та тести у форматі ЗНО. Однак, застерігаю від одноманітності. Адже монотонна робота з одним джерелом може демотивувати і відбити бажання готуватись на тривалий час. Тому раджу знайти додаткові джерела інформації (сайти, ігри), а також друзів ыз спільною метою і готуватись з ними, змінювати робоче місце. Одним словом, не перетворювати процес на рутину.

Зрозуміло, що не усі теми можливо опанувати, вивчивши формули та необхідну теорію. Тому раджу знайти на YouTube канали  викладачів, що доступно пояснюють та приводять приклади. Переглядайте різних викладачів та шукайте такого, чиї пояснення вам найбільше подобаються.Тепер залишилось чітко слідувати плану та продовжувати працювати навіть коли зовсім не хочеться.

Звичайно, у самостійної підготовки є підводні камені, які помічаються далеко не одразу. Вони можуть негативно впливати не лише на моральний дух, а й на якість підготовки. Відсутність поточного контролю якості,  пропуск «легких» тем, розв’язування недостатньої кількості тестів, відсутність об’єктивного досвіду тестування на ЗНО. Все це лише невеликий список речей, які можуть суттєво завадити на шляху до омріяного ВНЗ.

Коли поряд є людина, репетитор, що проходила через підготовку не один раз, сама регулярно складає ЗНО, контролює якість підготовки, можна бути впевненим, що не вдасться лінуватись, пропускати, теми які «неточно знаю», сачкувати з вивченням формул напам’ять.

З репетитором на вас чекає чіткий план, підібрана у стислому і зрозумілому форматі інформація, проаналізована програма, оптимізований процес навчання, відпрацьовані способи запам’ятовування. Ці речі дуже важливі у ситуації, коли часу обмаль, а результат потрібен найвищий, а також у ситуації, коли зорганізувати себе самостійно не виходить. Складно переоцінити вклад професійного викладача в результат учня. Тому дійсно, підготуватись самостійно – реально (особливо коли знаєш що робити), дешевше та корисно для саморозвитку. Однак, обираючи цей шлях, ви ризикуєте взагалі не підготуватись чи отримати нижчий результат ніж міг би бути. А ставки дуже високі і конкуренція зростає…

Підписуйтесь на наш канал в ТЕЛЕГРАМІ.

Поширити у соц. мережах: