Osvitanova.com.ua

Як заохотити батьків читати дітям вголос, виховати любов до літератури та проводити час разом? Можна послухати аудіоказки разом. Саме для цього ще у 2020 році «Український інститут книги» та медіасервіс MEGOGO започаткували Всеукраїнську акцію «365 казок на ніч».

Але лише аудіоказками акція не обмежується. Кожну історію на YouTube-каналі УІК супроводжують яскраві анімовані ілюстрації, тексти з правильними наголосами для коректного читання вголос і розвивальні завдання для дітей, розроблені методистом. Перший сезон було присвячено новорічним казкам, другий – природі

Ось кілька послідовних кроків, що допоможуть максимально ефективно використати методичні поради:. 

Уважно послухати з дитиною казку (затримати увагу допоможуть ілюстрації).  Після перегляду відео зазирнути в опис  під ним і відкрити текст казки.  Прочитати його разом і розібрати з малюком незрозумілі слова чи сюжетні моменти.  Завантажити і роздрукувати файл з ігровими завданнями, які спрямовані на розвиток усвідомленого читання і навичок аналізу прочитаного.  Серед завдань — малювання, лічба, аплікація, оригамі, завдання на логіку та багато інших. 

Нижче 20 аудіоказок про знання і про звичку вчитися впродовж всього життя.Читають Терновий Олег та Муравець Влада.

1. Галина Ткачук «Синя коробка»

За домашніх улюбленців у Богдана – чотири справжні ДИ-НО-ЗАВ-РИ! І кожен має по два імені: серйозне наукове і просте жартівливе. Але одного разу хлопчик їх… загубив. Прямо у квартирі! І як таке можливо? А чи ж знайшлися вони? Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/qTK4Sb9
Завдання до казки: https://cutt.ly/YTK4Vgs

2. Зірка Мензатюк «Пригода з м’яким знаком»    

Де це таке бачено, щоби рисова каша перетворювалася на хижу рись?! А Василько те на власні очі бачив, і ще й не таке – о-го-го, які дива трапляються, коли розсердити літери в алфавіті...

Текст казки: https://cutt.ly/FTK7Pzf
Завдання до казки: https://cutt.ly/DTK7Gtg

3. Мар’яна Лелик «Казка про найсмішніше слово у світі»    

Принцеса Намистинка – справжня сміхотунка, і навіть дорослі поруч з нею так регочуть, що забувають про всі свої клопоти. Але що ж їх так розсмішило? Що це за слово таке – з-а-б-о-р-о-н-е-н-е?

Текст казки: https://cutt.ly/FTK7Pzf
Завдання до казки: https://cutt.ly/DTK7Gtg

4. Катерина Єгорушкіна «Лови темряву»    

Хто боїться темряви, той просто ще не впіймав її! Так-так, темрява зовсім не страшна – з нею можна гратися і навіть дружити. Як? А про це тобі розкаже смілива мишка Льоля – вмощуйся гарненько і слухай.

Текст казки: https://cutt.ly/WTK5byU
Завдання до казки: https://cutt.ly/7TK5WDG

5. Ольга Купріян «Беркиць проводжає дідуся»  

Бобрик Беркиць знає, що скоро його дідуся забере вели-и-икий пароплав і повезе далеко-далеко, звідки не вертаються. Але ж доти вони встигнуть провести ще стільки часу разом і головне – замаринувати вербу за особливим дідусевим рецептом! Тільки-от бракує до того делікатесу чудової заморської гірчиці, яку так само має доставити пароплав. І коли ж він прибуде..?

Текст казки: https://cutt.ly/uTK58QX 
Завдання до казки: https://cutt.ly/ETK6qx8

6. Марія Артеменко «Мурашина наука»   

Аби вміти рахувати, маленькі мурашки вивчають у школі мурахоматику. Щоправда, не всі її розуміють і люблять. Один мурашка вважає за краще пересидіти урок на кущі ліщини. А що? Там багато горіхів, та й не помітить ніхто його втечі, він тихенько. Але професор виявився спритнішим…

Текст казки: https://cutt.ly/FTK6x76
Завдання до казки: https://cutt.ly/XTK6RMX

7. Надія Малафєєвська «Маленька казка про пензлика»    

Чепурний пензлик мріє намалювати справжній шедевр! Але він живе у шухляді зовсім маленької та ще й не дуже охайної дівчинки. А ще, виявляється, кожному майстрові потрібен певний час, аби показати себе у всій красі. Ну, і скільки ще йому, пензликові, чекати на це диво?

Текст казки: https://cutt.ly/MTK62w9
Завдання до казки: https://cutt.ly/lTK68NY

8. Наталя Жиліна-Жура «Пригоди порожнього чемодана»  

Серед високих гір у багажному відділенні літака є валізи і є незвичайний чемодан. Власник його каже, що чемодан порожній, але це неправда! Хіба ж не охороняє він креслення чарівного пристрою?! Скоро науковець передумає і знову за нього візьметься, мріє чемодан. Але ой, що це?! Якісь чужі руки хапають його і несуть… Агов, куди?!

Текст казки: https://cutt.ly/dTLqjTd
Завдання до казки: https://cutt.ly/LTLqxYR

9. Оксана Давидова «Автомобільний фей» 

Щоразу, коли ти гучно кричиш, у якогось ельфа ламається вантажівка. Маленька, тендітна вантажівка з квітів. На таких їздять не лише ельфи, а й різні феї – це хлопчик Сашко тепер точно знає! Але хто ж йому такі таємниці розповів і як, зрештою, бідні ельфи лагодять свої машини?

Текст казки: https://cutt.ly/tTLq1dF
Завдання до казки: https://cutt.ly/yTLq9XO

10. Марія Артеменко «Таємниці хмар» 

Хлопчик переконаний, що його бабуся – фантазерка. Постійно вона задивляється у небо та розказує якісь дивні історії про хмари. Може, то сонце напекло їй голову? А може, у неба і справді є секретики..?

Текст казки: https://cutt.ly/lTLwxFj
Завдання до казки: https://cutt.ly/cTLwb8W

11.  Олена Скуловатова «Веселка для Гавчика»  

Учитися – не лише корисно, а й дуже смачно! Так-так, запитайте лиш у Гавчика. Його наставниця, дівчинка Ладуся, так уміє показувати кольори, що зачаруєшся! Правда, не завжди легко дається наука, навіть коли вона смачна...

Текст казки: https://cutt.ly/xTLeu4A
Завдання до казки: https://cutt.ly/hTLeaDh

12. Оксана Давидова «Пензлик, олівець і мальований зайчик» 

Простий, але сміливий олівець ніяк не може спонукати свого друга-пензлика малювати. Пензлик і радий би, та він дуже боїться зробити помилку. Олівець навіть зайчика намалював, щоби заохотити друга розмалювати його, та все намарне. Аж раптом на папері великою плямою розливається страшенний фарбований вовк...

Текст казки: https://cutt.ly/kTLeRlz
Завдання до казки: https://cutt.ly/qTLeIBA

13. Марина Жойа «Святкова Сукня» 

Святкова Сукня вивчила всі правила етикету, і тепер їй скоріше кортить вибратися з нової шафи на справжнє свято! Але, здається, хтось не дуже задоволений новою сусідкою та ще й дуже заздрить Сукні. І хто ж це такий пихатий..? Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/eTLeNJJ
Завдання до казки: https://cutt.ly/8TLe2IJ

14. Оля Вовк «Літери» 

«Куцохвостий вовк сховався й увесь тремтів від жаху, угледівши страшного зайця із зубами-гарбузами». Що за дурниці? Еге ж, це літери так бешкетують. Нудно їм стало у старенькій книжці, от і вчинили розгардіяш. А тим часом у книги з’явилася надія «омолодитися». Один майстер дуже хоче її полагодити, але ж він не знає, ЩО коїться на сторінках. Страшне! І кому потрібна книжка з таким безладом у тексті?

Текст казки: https://cutt.ly/6TLrkzA
Завдання до казки: https://cutt.ly/cTLrRdx

15. Віталія Савченко «Фея та їжачок» 

Фея-трудівниця – дуже самотня. І хоч навколо так багато усіх, лише один Їжачок ставиться до неї по-доброму й нічого не вимагає взамін. Одна біда з ним: грамоти не знає, але дуже хоче навчитися!

Текст казки: https://cutt.ly/eTLrV4b
Завдання до казки: https://cutt.ly/CTLr02X

16. Олена Скуловатова «Пригоди Мікробчика-Бобчика» 

Малюк Бобчик живе у хлопчика Лесика за вушком. Бобчик – це малесенький і дуже допитливий мікроб, якому найбільше кортить запізнати інших своїх родичів. У нього навіть трапляється така нагода, тільки не знає малюк, що далеко не всі мікроби такі добрі, як він...

Текст казки: https://cutt.ly/LTLySZD
Завдання до казки: https://cutt.ly/ZTLyHYc

17. Олеся Мамчич «Хто з’їв мою піжаму?» 

В одній квартирі, в одній невеличкій сімейці, в одного хлопчика зникла улюблена піжама! І її точно хтось з’їв. Може, це пральна машина? А може, тато чи молодший братик? Час провести серйозне розслідування, бо ж не годиться вкладатися спати просто так, без улюбленої піжами.

Текст казки: https://cutt.ly/FTLuuFp
Завдання до казки: https://cutt.ly/8TLupVK

18. Ольга Полевіна «Цвіт папороті» 

Коли приїздиш до бабці у гості, то обов’язково треба пошукати пригод! І найкраще робити це у чарівну ніч проти Івана Купала, як задумали собі два братики і сестричка. Адже саме цієї ночі у дрімучому лісі розквітає магічна папороть, про яку розповідала дітям бабуся. Цікаво тільки, чи раді будуть таким нічним гостям звірі та духи лісу..?

Текст казки: https://cutt.ly/kTLaqjT
Завдання до казки: https://cutt.ly/jTLats9

19. Оля Вовк «Книга знань» 

А що, коли б увесь інтернет в одну книгу зібрати? Ото книжище було б! Еге ж, і саме такий скарб є у діда Захара, хранителя великих знань світу. Всі-всі приходять до нього, аби запитати поради в мудрої книги. А от Стефко проти! Чого б не поділити одну ту книжку між усіма порівну, каже він? Треба забрати її у дідугана! Що з того вийшло – слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/WTLuC4t
Завдання до казки: https://cutt.ly/kTLu0KX

20. Олена Скуловатова «Останній листочок» 

Одному листочку сумно стало жити на гілці дерева, і цілими днями тепер він мріє про подорожі. «Але ж хіба листочки подорожуть?» – запитаєте ви. Хтозна, але цей листочок дуже серйозно налаштований. Ось тільки попросить допомоги у вітру і...

Текст казки: https://cutt.ly/5TLx8sp
Завдання до казки: https://cutt.ly/WTLcwSh

{{read_more|Читайте також| 5170, 4588}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: