Osvitanova.com.ua

Процес мотивації дитини до навчання – це щоденна робота дорослих, в першу чергу батьків. Це постійне психологічне включення в життя дитини, в її інтереси та прагнення. Психологиня Світлана Вавілова записала 10 основних способів, які допоможуть батькам вплинути на бажання підлітків вчитися.

 

1. Забезпечте вашій дитині навантаження відповідне її реальним можливостям

Як довго б у вас вистачило запалу і мотивації намагатися дострибнути до планки, яка встановлена ​​об'єктивно вище ваших можливостей? Щоб ви відчували працюючи на межі своїх сил кожен день? А якби при цьому ви ще й постійно відчували б, що не виправдовуєте очікування своїх близьких? Пам'ятайте, дитина це насамперед особистість, а не об'єкт для задоволення ваших амбіцій. Якщо небажання дитини вчитися обумовлено дуже високим навантаженням – його необхідно знизити і надати можливість для дотримання балансу між відпочинком і навчанням.


2. Піклуйтеся про наявність необхідних мікроелементів в організмі вашої дитини, які пов'язані з навчальною діяльністю

Одна з причин, через які підліткам важко вчитися, – дефіцит йоду. Йод не виробляється в організмі, не накопичується, він кожен день повинен надходити з їжею і витрачатися на синтез гормонів щитоподібної залози. Ці гормони регулюють роботу всіх систем організму, в першу чергу, центральної нервової системи. Дефіцит гормонів - знижується пам'ять, погіршується наочно-образне мислення, розсіюється увага. Підліткам йоду потрібно більше, оскільки у них дуже висока швидкість всіх обмінних процесів. Одна з причин ліні та стомлюваності – це знову-таки брак йоду, який визначає не тільки інтелектуальну працездатність, але і фізичну. Використовуйте йодовану сіль. І добре б проконсультуватися з лікарем за допомогою яких препаратів і в якому дозуванні можна заповнити потребу організму в йоді.


3. «Прив'яжіть» інтереси вашої дитини до того чи іншого шкільного предмета 

Захоплюється комп'ютерами?  Запишіть на комп'ютерні курси. Подобається хімія? Придбайте спеціальну літературу і ставте разом досліди в домашніх умовах. Любить експериментувати в одязі? Віддайте на гурток стилю і дизайну. Легко дається вивчення іноземних мов? Дивіться фільми в оригінальній озвучці. Підштовхніть дитину до того, щоб вийти за рамки шкільної програми та дізнатися про предмет її інтересу більше. Інтернет на допомогу – читайте щось, що покаже школяреві його улюблений предмет з іншого боку, ходіть разом на публічні лекції, виставки щодо цікавої дитині тематиці. А після обов'язково обговорюйте враження.

4. Допоможіть відчути вашій дитині практичну користь від навчання вже сьогодні

Підліток хоче жити, а не готуватися до життя. Пам'ятайте, що рушійною мотивацією до процесу навчання є інтерес до нього, розуміння, навіщо воно потрібно і задоволення від проміжних результатів. Щоб це сталося важливо так організувати життя навколо предмета пізнання, щоб ця діяльність не обмежилася гуртком, книжкою чи репетитором. Це повинне бути справжнє життя – з емоціями, з працею, з подоланням перешкод, з реальною діяльністю, відповідальністю і результатом, оцінюваним ровесниками й експертами. Підліток повинен усвідомити цінність навчання. Сам. По-справжньому.


5. Підтримуйте всі пізнавальні прагнення вашої дитини. Не залишайте жодне питання дитини без відповіді.

Ніколи не відмахуйтесь від її «чому», незалежно від вашої зайнятості. Використовуйте будь-які джерела для натхнення: навколишнє середовище, автобіографії великих людей, досвід друзів і знайомих, які досягли успіхів у області, що цікавить дитину. Детально і з цікавістю відповідаючи на всі її питання, ви формуєте в дитини установку, що процес пізнання нового – це цікаво, важливо, і ви, як батьки, це заохочуєте.

{{read_more|Читайте також| 4826, 4607}}

6. Цікавтеся атмосферою в школі, де вчиться ваша дитина

Вже давно відомий той факт, що дитина може успішно вчитися тільки там, де вона відчуває себе в безпеці. Дослідження показали, що чим комфортніше психологічний клімат в класі, тим вище успішність його учнів. Під шкільним психологічним кліматом мається на увазі цілий комплекс параметрів. Серед них – стиль спілкування між дітьми й педагогами, ставлення учнів один до одного, задоволеність вчителів своєю роботою і їх очікування щодо успіхів учнів. Тому рука батьків повинна постійно лежати на пульсі й моніторити психологічний стан вашої дитини у зв'язку з атмосферою в школі. Для цього, як мінімум, відвідуйте батьківські збори й розмовляйте зі своєю дитиною не тільки про оцінки й домашні завдання, а й про те, як складаються її стосунки з вчителями та дітьми в класі, щоб вчасно підказати, захистити або підбадьорити.

7. Не реагуйте занадто бурхливо на погані оцінки вашої дитини

І не порівнюйте успіхи дитини з братом чи сестрою або однокласниками. Запам'ятайте: у будь-якій ситуації ви – її союзник. Обов'язково хваліть за хороші оцінки – створюйте позитивне підкріплення. Про погані цікавтеся: що завадило зробити краще. Потрібна допомога – допоможіть, але в рамках розумного. Погодьтеся, «допоможи» і «зроби за мене» - різні речі. Знайдіть правильний баланс схвалення і контролю.


8. Дозвольте вашій дитині не на словах, а на ділі відчути «принадність» низькокваліфікованої праці

Так-так, в цьому випадку часто допомагає трудотерапія. Наприклад, влітку можна дати вашій дитині можливість попрацювати розповсюджувачем рекламних листівок або кур'єром. Як годиться – 8 годин на день і зі стандартною (смішною) зарплатою. «Хочеш так все життя працювати й копійки рахувати? Можеш більше не вчитися». А далі нехай думає. Багатьох такий досвід мотивує взятися за голову.


9. Стати особистим прикладом людини, яка любить вчитися

Діти дивляться на нас і, свідомо чи ні, копіюють нашу поведінку і привласнюють наші цінності. Нехай ваша дитина бачить, що ви постійно прагнете до отримання нових знань, розширення свого досвіду, підвищення кваліфікації та вдосконалення різних навичок. А головне, що все це приносить вам задоволення і безпосередньо впливає на якість вашого життя. Станьте прикладом в тому, що ви хочете домогтися від вашої дитини.

10. Подбайте про себе і зберігайте внутрішній спокій

Тільки внутрішньо урівноважений дорослий може служити позитивним прикладом і надійною опорою для своєї дитини, надихнути її й змусити повірити у свої сили, допомогти прожити непростий період підліткового віку. Намагайтеся не думати про глобальні катастрофи в перспективі: «стане наркоманом», «піде працювати двірником і т. д.» Розглядайте кожен конкретний день, плюси й мінуси вашого спілкування сьогодні. І обговорюйте їх, зберігаючи повагу один до одного.

І пам'ятайте, школа рано чи пізно закінчиться, а ваші стосунки з дитиною на все життя...

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: