Osvitanova.com.ua

Встановлювати межі – необхідно. Замість покарання – наслідки дій. У вихованні дітей (та й у спілкуванні з дорослими) говорити «Ні!» – необхідно. Але важлива форма: варто встановлювати межі в безпечній формі, без агресії. Авторки проєкту #небийдитину склали порадник для батьків, як екологічно в чомусь відмовити дитині і не нашкодити ні стосункам з нею, ні гармонійному розвитку її особистості.

Якщо батьки в дитинстві пережили тривале психологічне чи фізичне приниження, є ризик що вони асоціюють владу лише з негативом та небезпекою, а тому уникають авторитетного виховання та можуть впадати в іншу крайність – вседозволеність. Важливо втримати баланс і не впасти в крайнощі. Влада в турботливих руках не є небезпекою, а є опорою й захистом для дитини, є тими межами, в яких їй почувається безпечно. Саме тому не варто боятися слова «ні».

В більшості, нас не вчили цього слова в дитинстві, але вчитися ніколи не пізно. Батьки мають повне право встановлювати дитині межі, казати «Ні!» і пояснювати чому «Ні!», щоб дитина розуміла наслідки дій, а не керувалася страхом покарання. Щоб вона боялась небезпеки, а не батьків. Втім, варто бути готовими, що дитина теж буде вчитися говорити це важливе слово – і тут уже вмикається вміння чути одне одного й домовлятися, не втрачаючи авторитет дорослої людини.

Вісім порад батькам, як говорити дитині «Ні!»

• Спокійно пояснюйте, чому «Hi!», присівши на рівень очей дитини.

• Обговоріть з дитиною можливі наслідки її дій. «Ставиш чашку на край – може впасти. Вона пластикова й не розіб'ється, але вода з неї розіллється».

• Озвучуйте, після яких дій настали наслідки і скільки триватимуть: «Вода розлилась – прибереш сам(а) чи разом? Лиш після цього підемо гратися».

• Дотримуйтесь обіцянки. Дякуйте та хваліть дитину за її відповідальність. «Дивись, як тепер чисто, клас!»

• Поясніть, що наслідок дії – через конкретний вчинок, а не тому, що дитина «погана».

• Після того, як дитина пережила наслідок своєї дії, обговоріть з нею свої та її емоції. Які висновки зроблено?

• Визнайте свої помилки перед дитиною, якщо в чомусь перегнули палицю чи вчинили несправедливо. Просіть вибачення.

{{read_more|Читайте також| 3239, 4242}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: