Osvitanova.com.ua

Засновниця сервісу добору освітніх закладів School Navіgator Ірина Єцкало провела вебінар з досвідченою ейчаркою та рекрутеркою в освіті Анною Зайцевою про те «Як комунікувати, щоб гарантовано [не] знайти роботу: корисні поради від рекрутерки». Освіта Нова записала для вас головні антипоради і коментарі до них.

1. Під час першого контакту обов’язково роздратовано скажіть чи напишіть «Де ви взяли мої контакти?» або «В мене вихідний»

N. B. Найгірше, що можна сказати рекрутеру на цьому етапі – «Де ви взяли мої контакти?». У рекрутера безліч джерел пошуку потенційних кандидатів – ви могли залишити свої контакти на джоб-сайті, зареєструватися на якомусь освітньому семінарі, вас могли рекомендувати колеги і знайомі тощо.

2. На співбесіді розпитайте все про робочий графік і зарплату (хоча це все було прописано в описі вакансії, який вам надіслав рекрутер) і скажіть, що вам нецікаво

N. B. Навіть, якщо вам нецікава вакансія, залишайтесь ввічливими. Принаймні подякуйте. І ніколи не зникайте з радарів, завжди відповідайте. Якщо не будете дотримуватись елементарних правил ввічливості, потрапите в «чорний список». А ейчари один з одним спілкуються.

3. Під час співбесіди покажіть обов’язково рекрутеру, хто в домі господар і хто тут зірка, і ухиляйтесь від відповідей на конкретні питання, наприклад, про методики, якими ви володієте

N. B. Спілкуйтесь з рекрутером на рівних, без зайвих емоцій і подробиць, чітко відповідайте на поставлені питання, бо відповіді мають допомогти рекрутеру визначити, чи ви підходите для вакансії. Якщо питання стосуються сімейного стану, віку, можливого декрету, то не відповідайте на такі питання, вони не релевантні для майбутньої роботи.

4. Під час співбесіди розкажіть всі подробиці (плітки) щодо того, чому ви звільнилися з попередньої роботи і що вас там не влаштовувало

Кейс: Одна вчителька довго шукала роботу, але далі співбесіди нічого не йшло. Думала, що через вік не беруть. Почали розбиратися з пані Анною, в чому була проблема. З’ясувалося, що кандидатка на всіх співбесідах детально розповідала про конфлікти з колегами та адміністрацією на попередніх роботах, які ставали причиною звільнення.  

N. B. Про колишніх роботодавців або добре, або нічого. Це аксіома. Підсвітіть краще за що ви вдячні – отримали в чомусь новий досвід, опанували нову методику/технологію, спробували себе в новій для себе ролі. Всі образи на роботодавця і колег краще пропрацювати з кар’єрним коучем чи психологом. 

5. Коли будете звільнятись, на підвищених тонах розкажіть керівнику, чим ви були не задоволені

N. B. В деяких компаніях/закладах/організаціях є практика вихідних інтерв’ю (exit interviews), під час яких адміністрація пропонує співробітнику висловитись щодо причин звільнення, щоб зробити висновки, чи можуть вони покращити ситуацію в цілому для поточних та майбутніх співробітників. Якщо маєте конструктивні пропозиції щодо покращення, поділіться, дайте роботодавцю зворотний зв'язок щодо  умов праці чи взаємин в колективі. Та пам'ятайте,  що вихідне інтерв'ю - не привід  полити роботодавця брудом на прощання. Йти треба красиво. Адже історію з рекомендаціями не скасували. І якщо ви за собою залишатимете токсичний слід, не дивуйтесь, що довго не можете знайти роботу.

6. Після звільнення на емоціях варто написати десь в соцмережах про те, що накипіло на колишній роботі і яким токсичним там було середовище

Кейс:  У філії однієї компанії пів року не могли знайти керівника, при тому, що умови були дуже сприятливі – компанія прибуткова, є премії, навчання, гідна зп тощо. Кандидати приходили на співбесіди, але відмовлялися від пропозиції. Почали розбиратися, знайшли на сайті про роботодавців негативний відгук (звільнили необ’єктивно, і що хаос у головному офісі, службові романи) від попереднього керівника. Його звільнили об’єктивно – за фінансові махінації. Це і була причина: кандидати читали відгук і відмовлялися влаштовуватись на роботу в цю компанію. Звернулися до нього – навіщо так зробив. Той погодився, що був неправий, написав під впливом емоцій, визнав провину і опублікував спростування. Вакансію після цього закрили в короткий термін. 

N. B. Якщо для вас все ж таки важливо знайти іншу роботу, хоч і хочеться висловитись про працедавця та колег... не робіть цього. Рекрутери та роботодавці знайдуть відгук і першою чергою подумають, що їм такий скандальний співробітник не потрібний в колективі.

Просто уявіть собі ситуацію, коли ви раптово зустрінетесь десь з колишнім керівником чи колегами, і вони не захочуть з вами ні вітатись, ні про щось говорити. Для того, щоб розповісти все ж рекрутеру про колишню роботу, скористайтесь прийомом «фідбек високої якості»: розповідайте, що було добре і що б вартувало покращити. Прийомом варто користуватись і в особистісному житті. 

Завершальне слово

Не треба ні терпіти, ні скандалити, якщо вас не влаштовують умови роботи: народжується конфлікт, вам призначити неоплачувані додаткові обов’язки, змінилися умови оплат вашої праці тощо. Зверніться до того, хто може допомогти з вирішенням ситуації (безпосередній керівник чи ейчар), ініціюйте зустріч і скажіть, що вас не влаштовує і запитайте, чи можна якось виправити ситуацію. Це допоможе знизити градус напруженості і не накопичувати образи. Якщо ситуація не вирішується, повідомте завчасно про звільнення. 

Залишайтесь в пам‘яті конструктивною, зрілою, мудрою людиною, яку хочеться рекомендувати, і яку хочеться повернути. Не дотримуйтесь вище згаданих порад і залишайте в рекрутера та керівника хороші враження про себе. Будь-яка робота – досвід, будьте вдячним за нього. І не виносьте сміття з хати. Все що було між вами і роботодавцем, має залишитись між вами.

Якщо ви шукаєте роботу в галузі освіти чи набираєте персонал в освітній заклад, або міркуєте про кар’єрні зміни, пишіть пані Анні в особисті і вона з радістю вам допоможе.

Якщо вам потрібна підтримка в пошуці кандидатів чи ви якраз шукаєте роботу в освітній галузі, чи хотіли б щось змінити у своєму кар’єрному шляху, пишіть пані Анні.

Якщо ви пошуку роботи в галузі освіти або якраз набираєте персонал в освітній заклад, приєднуйтесь до телеграм-каналу SN робота у сфері освіти.

Джерело фото Depositphotos

{{read_more|Читайте також| 6342, 6323}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: