Osvitanova.com.ua

Журналістка і мама чотирьох синів Ольга Фанагей розповідає, як використовувати розробки проєкту MemoryCraft на прикладі матеріалів про Чорнобильську трагедію. Проєкт започаткувала Валентина Мержиєвська для проведення тематичних занять з дітьми 10-13 років про події минулого, які мають вплив на сьогодення. Саме за допомогою таких матеріалів освітяни можуть формувати національну ідентичність і активну громадянську позицію в дітей.

Чорнобиль — слово з гірким присмаком полину. 26 квітня — День вшанування пам'яті героїв і жертв катастрофи. День, коли варто згадувати події, що трапилися 38 років тому. Як ділитися цими спогадами з дітьми? Чи варто це робити? 

Вперед, в минуле

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці ЧАЕС. До катастрофи призвело багато різних факторів: недосконалість конструкції реактора, пришвидшені темпи соціалістичного будівництва та крадіжки будматеріалів, безвідповідальність керівництва…  Недбалість мала свою ціну: людські життя.  До ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи радянський молох залучив за різними підрахунками від 200 до 900 тисяч осіб. Кількість людей, які захворіли внаслідок забруднення територій, досі неможливо оцінити.

Згадувати небезпечно забувати… Де поставимо кому? 

Як говорити з дітьми про такі трагедії? Особливо зараз, коли чи не кожен українець і так травмований подіями, котрі розгортаються просто зараз… Як говорити на теми, що актуальні і сьогодні — як от ядерна загроза, окупація Запорізької АЕС, безчинства російських військових у Чорнобилі. Виникає цілком зрозуміле бажання уникати таких тем. 

Автори проєкту MemoryCraft впевнені, що говорити необхідно. Адже збереження пам'яті, передача інформації про важливі події мають бути безперервними. Для формування національної ідентичності і активної громадянської позиції необхідно знати свою історію з усіма її болісними моментами.

Невипадкові дати

Мета MemoryCraft — допомогти зануритися у важливі теми і розібратися з визначними датами, національними і міжнародними святами. Цікаво і небанально, без багатогодинної підготовки і зайвого напруження всіх учасників процесу.  

MemoryCraft – це збірка матеріалів для проведення тематичних занять з дітьми до різних пам’ятних дат, розроблена ГО «Валентність. Переосмислення» за підтримки ALIGHT. Автори проєкту — освітянка Валентина Мержиєвська та історик Роман Сліпокоєнко створили психологічно та історично зважені текст та аудіоначитки за двома десятками тем впродовж року.  

Матеріалами можуть скористатися під час  занять з дітьми

бібліотекарі

тьютори у освітніх центрах

організатори дитячих таборів та майстерок

волонтери, які працюють з дітьми зі звільнених територій чи внутрішньопереміщених осіб

куратори дитячих центрів за кордоном, які прагнуть підживлювати зв’язок з Україною

батьки, які шукають ідей для приємного і корисного проведення часу з дітьми, та дбають про плекання у дітей активної життєвої позиції

вчителі усіх типів шкіл.

Проєкт MemoryCraft розрахований на дітей 10-13 років. Саме у цьому віці у дітей вже формується зацікавленість у подіях минулого. Час говорити про те, як вони впливають на теперішнє. Час формувати майбутнє.

Пам'ять навпомацки

А ще діти цього віку без допомоги впораються з «дією пам'яті», яку пропонує проєкт. Адже  матеріали не обмежуються інформблоком. Родзинка проєкту полягає саме у поєднанні теоретичної і практичної складової. Слухаючи історію важливої події — наприклад, аварії на ЧАЕС, діти створюють тематичні складанки. Оригінальні заготовки для них розробила художниця Настя Горнічар. Їх разом з текстами можна завантажити і роздрукувати на сайті MemoryCraft абсолютно безоплатно. У День пам'яті жертв Чорнобильської АЕС можна скласти паперовий символ атомної енергії. Як нагадування про те, що вона може бути як ефективною, так і небезпечною.

Під час такого заняття задіюються не тільки аудіальний та візуальний канали сприйняття інформації, а і тактильний та емоційний. Дрібна моторика і елементи творчості підвищують концентрацію, знижують рівень стресу, покращують сприйняття інформації. Цей досвід збагачує розповідь новими переживаннями, додає їй об'єму.  

Дізнайся, зроби, поділись з іншим

Важливо, що готову складанку діти приносять додому, показують рідним і друзям. Таким чином створюється привід для обговорення важливої теми з близькими. Хтось розповість молодшому брату про перший ядерний реактор, створений Енріко Фермі. Хтось розпитає бабусю, яка пам'ятає про події квітня 1986… Всі ці обговорення роблять історію живою, а пам'ятні дати по-справжньому значущими.

Автори проєкту впевнені, що саме зараз питання збереження пам'яті без травмування набуває для України неабиякої актуальності. MemoryCraft допоможе українцям гідно передавати пам’ять про важливі історичні події. Без надмірного драматизму та пафосу. З усвідомленою залученістю тих, хто створюватиме завтрашній день України.

{{read_more|Читайте також| 5923, 5999}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: