Osvitanova.com.ua

Сьогодні ми зіштовхуємося з тим, що програми педагогічних вишів не передбачають предметів, де б надавали знання майбутнім вчителям про те, як навчати написання есе учнів. Тому ГО «Смарт освіта» в 2021 році запустила «Національний проєкт: пишемо есе».

У проєкті взяли участь методисти, викладачі педагогічних вишів, викладачі ІППО, які пройшли навчання в українських та американських тренерів. У результаті навчання вчителі розробили програми з розвитку навичок письма, зокрема есеїв, для педагогічних вишів-учасників проєкту, а також підготували навчальні матеріали для освітян щодо того, як навчати написання різних видів есеїв у школі.

Усі напрацювання в рамках проєкту було втілено у Методичний посібник для вчителів – «Як навчати писати різні види есеїв у школі». Посібник містить теоретичний блок та 9 навчальних модулів. Це добірка методичних та практичних інструментів, що допоможуть інтегрувати у планування спеціально розроблені вправи з розвитку навички письма. У кожному модулі є запитання для рефлексії, а також вказані необхідні матеріали, ресурси та корисні покликання для уроків.

Наразі на сторінці проєкту розміщені матеріали до 2 модулів, надалі виходитимуть нові щотижня. Перший та другий модулі ознайомлять вас з інструкціями використання методик письма для учнів та учениць різних вікових груп. Ці матеріали, призначені для уроків української мови та літератури, але можуть бути інтегровані до будь-якої предметної дисципліни, адже розвивають критичне та креативне мислення. Методичні розробки є зручними для інтеграції в різні теми та гнучкі для використання на будь-якому етапі уроку.

Також завдяки співпраці із сучасними дитячими письменниками тренери підготували художні тексти та окремий розроблений Методичний інструмент – «Як працювати із художніми текстами». Це збірки художніх та публіцистичних текстів для учнів, що сприяють розвитку мовних та критичних навичок. Художні тексти написані сучасними українськими письменниками, а публіцистичні є зразками якісних аналітичних текстів для учнів.

Вчитель може використовувати їх за методичними рекомендаціями або творчо, адаптуючи для уроків, що враховують особливості класу та власний досвід. Варіанти використання включають дискусії, творчі завдання та аналіз стилів, що розширюють можливості навчання та заохочують інтерес до читання та розвитку навички письма.

Усі методичні матеріали можна безкоштовно завантажити на сайті проєкту.

__________________

«Національний проєкт: пишемо есе» здійснює ГО «Смарт освіта» за підтримки Grammarly, National Writing Project, Theirworld та Global Business Coalition For Education.

{{read_more|Читайте також| 2914, 6300}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: