Osvitanova.com.ua

Цього грудня переважна частина України вперше відзначатиме різдвяно-новорічні свята по-новому. Традиції не змінюються, але колядувати і щедрувати більшість українців тепер будуть в інші дні.

Календарна реформа

ПЦУ та УГКЦ ухвалили історичне рішення перейти на новий календар з 1 вересня 2023 року.

Перехід став важким кроком, на який не наважувались десятиріччями. Церкви боялись, що люди не сприймуть реформу і будуть святкувати по-старому. Чи будуть переходити до УПЦ (ексМосковського патріархату), яка, як і РПЦ, була і є проти впровадження календарної реформи.

Проте після повномасштабного вторгнення Росії це питання набуло політичного забарвлення і більшість українців висловили підтримку такому кроку. Це питання почали сприймати як рух «Геть від Москви!».

Як показували соціологічні дослідження, які з'явились в Україні цього літа, 63% українців підтримують календарну реформу.

Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем – 13 днів.

Тому з осені всі свята, які в Україні відзначали за Юліанським календарем, відзначають по новому – на 13 днів раніше.

Православна церква України і УГКЦ перейшли на новий календар, а тому їхні віряни тепер переважно відзначатимуть релігійні свята на 13 днів раніше.

День Святого Андрія (Андріївські вечорниці) відзначили 30 листопада, а День святого Миколая – 6 грудня. Разом з Різдвом переносяться інші релігійні свята, тому колядки, щедрівки і посівання теж будуть в інші дні.

Колядки-щедрівки

Коляда починається у переддень Різдва, тобто в Святвечір, який тепер припадає на 24 грудня. 

Щедрують та водять козу в Україні на Святої Меланки або в Щедрий вечір, що раніше припадав на 13 січня. Наступний день 14 січня ще називали Старим Новим роком. Тепер Меланки буде 31 грудня, тому і щедруватимуть українці ввечері цього дня.

Посівали в Україні раніше в переддень Святого Василя, на ранок 14 січня. Але тепер Василя – 1 січня. Тому посівальники прийдуть на ранок після святкування Нового року, а післяноворічне Водохреще буде 6 січня.

Незмінним залишається тільки традиція святкування Великодня та подій, які до нього прив'язані, ось як Трійця.

Такий перехід зі старого Юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають «Новоюліанським календарем».

Так робили і православні церкви Європи, які теж зберегли різний підхід до вирахування Великодня з церквами Григоріанського календаря.

{{read_more|Читайте також| 3100, 3102}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: