Osvitanova.com.ua

Нове дослідження Child Mind Institute показало, що, кожна п’ята дитина віком 9-15 років грає в онлайн-ігри понад 6 годин на день. Інтернет – це окремий всесвіт. Не тільки діти, а й дорослі проводять там більше часу, ніж варто було б. Спробуємо разом розібратись, у що грають діти та про що треба домовитись з дитиною перед тим, як дати їй доступ до нової гри. Головною відмінністю онлайн-ігор є можливість грати в режимі онлайн, спілкуватися з іншими гравцями, які можуть знаходитись у будь-якій точці світу та бути різного віку, статі і т. д.  

Правила для батьків: чи можна вашій дитині грати в цю гру?

При виборі онлайн-гри для своєї дитини батькам важливо керуватися розумінням потреб та особливостей дитини, а також дотримуватися певних правил для створення безпеки та адекватного перебігу гри. Ось кілька рекомендацій:

Оцініть вікові обмеження та рейтинги: переконайтеся, що гра відповідає віковим обмеженням та має відповідний рейтинг від організацій, таких як ESRB, PEGI або інших. Рейтинги надають інформацію про вік та контент гри.

Дослідіть вміст гри: прочитайте огляди та дослідіть вміст гри, щоб переконатися, що вона відповідає цінностям та стандартам вашої родини. Це можна робити на маркетах у телефоні або просто загуглити назву.

Перевірте можливість відключення онлайн-взаємодії: деякі ігри мають можливість вимкнення або обмеження спілкування з іншими гравцями, що може бути важливим для безпеки дитини. 

Моніторинг гри та часу гри: встановіть правила щодо тривалості гри та контролю часу, який ваша дитина проводить за грою. Важливо забезпечити баланс між грою та іншими активностями. 

Спілкуйтеся зі своєю дитиною: обговорюйте гру зі своєю дитиною, розумійте її інтереси та відчуття. 

Ще більше інформації про популярні види ігор, а також плюси та мінуси того, що дитина грає в онлайн-ігри у спеціальному гайді «Онлайн-ігри та стріми. На що звернути увагу батькам, коли дитина просить нову гру».

Загрози під час онлайн-ігор: кібербулінг та шахрайство

З якими ключовими онлайн-ризиками можуть стикнутися діти, граючи в онлайні:

Кібербулінг – цькування під час онлайн-гри шляхом образ, агресії, негативних коментарів, погроз та виключення з ігрового процесу. Анонімність в онлайн-грі дозволяє уникати відповідальності, тому гравці активно цим користуються і перетворюють гру в елемент цькування та шлях образ інших, включаючи погрози життю та здоров’ю.

Шахрайство – викрадення приватних даних інших гравців, даних кредитних карток, зламування профілів, здійснення незаконних операцій з виведення/введення ігрової валюти, обміну/торгу ігровими досягненнями.

Втирання у довіру – створення фальшивого профілю та уявлення, що це реальний користувач. Наприклад,  з метою створення ілюзії у підлітків, що вони грають з однолітком.

Спам –  користувач приєднується до ігрової платформи, створює та поширює контент, у якому є посилання на шкідливий вміст, зокрема посилання на завантаження зловмисного програмного забезпечення.

Зловживання гральними валютами – створення облікових записів з  використанням викраденої інформації та особистих даних,  потім накопичення великих сум ігрових валют, які іноді незаконно продаються в інтернеті та використовуються для маніпулювання цілісністю гри.

Сіяння хаосу у грі за допомогою використання так званих читів (з англ. обдурювати) – незаконна діяльність в онлайн-грі, яка змінює поведінку гравця шляхом застосування спеціально створених або модифікованих програм або обладнання в онлайн іграх, щоб дати одному гравцеві перевагу над іншими. Наприклад, ви вводите якийсь код у грі й у вас з’являється необмежена кількість ресурсів або можливостей, що дає перевагу над іншими.

Детальніше про онлайн-ризики та як захистити дітей від них у гайді «Загрози під час онлайн-ігор: кібербулінг та шахрайство».

Батьківський контроль на ігрових консолях

Відеоігри можуть бути чудовим джерелом розваг і розвитку для всієї родини. Багато онлайн-ігор містять соціальні та інтерактивні елементи (голосовий/текстовий чат або онлайн-змагання). Батькам треба бути особливо поінформованими про те, яким чином діти грають, з ким спілкуються у грі та який контент споживають.

Перш ніж вибрати ігрову консоль для дитини, переконайтеся, що вона дає можливість:

Батьківського контролю з основними функціями (обмеження витрат, встановлення вікових обмежень, небажаний вміст та налаштування комунікації з іншими гравцями).

Блокування профілів та акаунтів інших гравців і перенесення їх до чорного списку.

Моніторинг активності дитини та доступ до акаунтів, які взаємодіють з дитиною.

Про те, як налаштувати батьківський контроль на двох найпопулярніших в Україні ігрових консолях: Playstation та ХВОХ – у гайді для батьків «Батьківські контролі на ігрових консолях».

Джерело фото Depositphotos

{{read_more|Читайте також| 6137, 6136}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: