Osvitanova.com.ua

Багато батьків жаліються на те, що їхні підлітки не впевнені в собі. Чому це відбувається? Перш за все, тому, що їм бракує можливості проявити себе в тому, що важливе саме для них (а не батьків). Тетяна Патокова, засновниця Start Now Школа бізнесу та розвитку для підлітків поділилася з нами порадами, як батьки та вчителі можуть допомогти підліткам стати впевненішими.

10 порад, як допомогти підліткам стати впе́вненішими

1. Радьтеся з ними, коли приймаєте рішення, що стосуються всієї родини (купівля речей, відвідування кіно, відпустка). Підлітку важливо відчувати, що його думка також важлива, з ним рахуються.

2. Залучайте до цікавих активностей в родині (наприклад, приготування нової страви для родини або розставляння нових меблів в кімнаті). 

3. Довіряйте приймати рішення, що стосуються його самого (одяг, вільний час, кишенькові гроші), підтримуйте прояви самостійності, бажання взяти відповідальність на себе.

4. Відмічайте те, що зроблено гарно, дякуйте, мотивуйте на самостійність.

5. Домовляйтесь про важливі речі, уникайте розпоряджень та докорів. Не нагадуйте, хто старший, головний, а хто дитина. 

6. Запитуйте поради в питаннях, що стосуються, наприклад, комп’ютера або телефона. В цих сферах ваш підліток точно орієнтується краще за вас.

7. Цікавтеся думкою підлітка, не відмовляйтеся від філософських або історичних розмов, обговоріть та порівняйте їхні та ваші думки. Мабуть, у вас багато спільного.

8. Не контролюйте покроково їхній час та дії замість них. Нехай зроблять помилки, запізняться, зроблять власні висновки.

9. Надайте можливість взяти участь в проєктній діяльності, яка виховує самостійність та розвиває важливі навички.

10. Самі демонструйте поведінку людини, яка впевнена в собі. Адже ви не уявляєте собі, як багато в наших підлітках від нас самих.

 

Якщо тема для вас більше, ніж актуальна, реєструйтесь на осінній табір для підлітків «Всі в сад», з 23-28 жовтня (ст. м. Шулявка), де ми якраз з підлітками прокачаємо софт скілз, визначимо сильні сторони кожного і подумаємо над мотивацією для подальших життєвих кроків. Реєстрація і деталі за посиланням

 

{{read_more|Читайте також| 1111, 831}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: