Osvitanova.com.ua

Методологиня SchoolToGo Надія Гончар розвінчує популярний серед батьків міф «Якщо дитина не ходить фізично в школу – то вона взагалі не ходить в школу».

Останні декілька років онлайн-навчання стає все більш популярним. Це відбувається і в силу кризових обставин, і через розвиток суспільства в бік інновацій. Е-навчання представляє низку переваг, які спрощують життя та роблять процес отримання знань ефективнішим та цікавішим. У цій статті ми розглянемо ключові переваги онлайн-навчання: як воно впливає на освітню сферу та учнівський досвід, а також спробуємо спростувати міф «Якщо дитина не ходить фізично в школу, то вона взагалі не ходить в школу». 

Отже, плюси онлайн-навчання:

Можливість навчатися у будь-який час

Учень, який навчається дистанційно, може самостійно вирішувати, коли й скільки часу упродовж семестру йому приділяти на вивчення матеріалу. Він будує для себе індивідуальний графік навчання. 

Можливість навчатися з будь-якого місця

Можна вчитись, не виходячи з дому, перебуваючи у будь-якій точці планети. Щоб узятися до навчання, необхідний лише комп'ютер з доступом до інтернету. Відсутність необхідності щодня відвідувати школу для учнів, що проживають у віддалених від школи місцевостях, не витрачати час на дорогу до школи. Батькам не потрібно водити та забирати дітей зі школи, хвилюватись, чи безпечно діти доберуться та яка погода на вулиці. 

Під час перерви діти можуть поїсти домашньої їжі

Батькам простіше дотримуватись здорового харчування дітей, а не думати, що діти купили за видані кишенькові гроші. 

Можливість навчатися у своєму темпі

​​​​​​​Не обов’язково навчатися у тому ж темпі, що й інші учні. Дитина завжди може повернутися до вивчення складніших питань, кілька разів подивитися відеопояснення, переглянути контент уроку, перечитати листування з викладачем, а простіші теми може пройти скоріше. Головне, успішно проходити перевіркові роботи. 

Доступність навчальних матеріалів

​​​​​​​Доступ до всієї необхідної інформації учневі відкривається після реєстрації в системі дистанційного навчання, або він отримує навчальні матеріали електронною поштою. Зникає проблема нестачі чи відсутності підручників, навчальних посібників чи методичок, адміни школи можуть в будь-який час перевірити матеріал, викладений вчителем на платформі, його можна скоригувати. 

Мобільність

​​​​​​​Зв'язок з викладачами здійснюється різними способами. Проконсультуватись за допомогою електронної пошти, соцмереж іноді ефективніше та швидше, ніж призначати особисту зустріч під час очного навчання. 

Навчання у звичних для дитини обставинах

Навчання учнів проходить у знайомих для них обставинах, що виключає можливість травмування на перерві та контакті з однокласниками.  

Індивідуальний підхід

​​​​​​​При традиційному навчанні вчителеві досить важко приділити необхідну кількість уваги всім учням, підлаштуватися під темп роботи кожного. Використання дистанційних технологій допомагає в організації індивідуального підходу у навчанні. Крім того, що учень сам обирає собі темп навчання, він може оперативно отримати у викладача відповіді на питання, які виникають. 

Дистанційна освіта дешевша

​​​​​​​Якщо порівнювати вартість навчання очного навчання та онлайн, то друге скоріш за все буде дешевшою. Батькам не доводиться оплачувати дорогу, давати гроші на кишенькові витрати, здавати гроші на потребу класу, ремонт. Діти дуже звертають увагу на одяг однокласників, ціну їхніх гаджетів, соціальний статус. Можливість вибрати заставку інтер’єру на гаджеті, позбавляє дітей незручності за статки батьків. 

Зручно для викладача

​​​​​​​Вчителі, що займаються педагогічною діяльністю дистанційно, можуть приділяти увагу більшій кількості учнів і працювати, навіть перебуваючи у відрядженні чи за кордоном. 

Особливості комунікації

​​​​​​​Одним з недоліків онлайн-навчання, як правило, вважають недоліки живого спілкування. Але при грамотній організації навчання може бути не тільки змістовним, але й цікавим. Учнів насамперед навчають правил безпечної поведінки в інтернеті, культурі спілкування. В час цифровізації життя, діти і так багато часу проводять за гаджетами, спілкуються, знаходять друзів. Діти, які проходять онлайн-навчання, більш адаптовані до викликів сьогодення.

Джерело фото Depositphotos

{{read_more|Читайте також| 6140, 6095}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: