Osvitanova.com.ua

Дописувачка порталу iMom Мері Джо Вайз про чотири стратегії,  які допоможуть вашим дітям легко заводити друзів.

У мій перший день у школі багато років тому я сиділа у тіні старого клена, обхопивши ноги руками. «Привіт! Я Лейні!» – сказав голос біля мене. – «Хочеш пограти?». Я обернулася й побачила дівчинку мого віку, яка лагідно до мене усміхалася. Через кілька хвилин ми помчали до гойдалок. Озираючись зараз, я думаю: «Якби заводити друзів завжди було так легко!».

Але діти можуть навчитися робити так, щоб це було легко, якщо розділити процес на кілька проактивних кроків. Звичайно, для цього знадобиться трохи сміливості. Та доклавши певних зусиль, діти, які прагнуть знайти нових друзів, зможуть це зробити. Ось як допомогти вашій дитині знайти друзів, використовуючи ці 4 стратегії.

1. Зроби перший крок (Не бійся!)

Ваша дитина не повинна бути найбільш комунікабельною дитиною, щоб знайти нового друга, але їй потрібно трохи сміливості, щоб розпочати справу. Іноді легше підійти до самотньої дитини, ніж до групи дітей. Тож нехай ваша дитина шукає можливість подружитися з кимось, хто стоїть сам — біля своєї шафки, на ігровому майданчику чи в кінці уроку. В процесі пошуку нових друзів ваша дитина буде вразливою та незахищеною. Є ризик бути не сприйнятою. Але в більшості випадків діти з радістю реагують на пропозицію дружити.

Щоб почати нову дружбу, потрібна сміливість. «Можна я тут сяду?». «Я хочу запросити тебе на мій день народження». «Який у тебе номер?». Інші сміливі кроки дітей можуть бути запитанням про домашнє завдання, запрошенням пограти чи погуляти або проханням бути партнером у класі (наприклад, сидіти за однією партою чи робити разом проєкт).

2. Усміхнись та встанови зоровий контакт

Зоровий контакт є потужним інструментом для початку спілкування. Очі красномовно покажуть, чи готова інша дитина до взаємодії. А коли зоровий контакт супроводжується усмішкою успіх майже гарантований. 

Більшість людей, у тому числі в Массачусетському технологічному інституті, які дають поради новим студентам, сказали б, що зоровий контакт «грає ключову роль у соціальній взаємодії». Він демонструє, що ви зацікавлені в іншій людині. Як без цього інша дитина дізнається, що ви хочете дружити? Підкреслюйте у спілкуванні з вашою дитиною, що в неї чудова усмішка і що коли вона дивиться іншим в очі, то виглядає дуже впевненою в собі і заохочує інших до взаємодії.

3. Назви своє ім'я та запитай про ім'я співрозмовника

Це ще один крок, який потребує сміливості, але з практикою стає легшим. Коли мій син пішов у нову школу, я запитувала: «З ким ти познайомився?». Він сказав, що спілкувався з кількома дітьми, але імен не дізнався. Це важко. Назвати комусь своє ім’я – це все одно, що віддати маленьку частинку себе, і це вимагає довіри. Що ця людина буде робити з моїм іменем? Чи буде він з цього сміятися? Втече? Але знайомство вимагає певного ризику. Без цього результатів не буде.

Коли наша собака перевертається і дозволяє нам почухати свій живіт, вона говорить тим самим, що довіряє нам. Тож тепер я спробую заохотити свого сина звертатися до інших, кажучи: «Покажи їм свій живіт!» Він знає, що я маю на увазі: «Ризикни! Довіряй іншим! Бути хоробрим!».

4. Йди слідом (але не будь надокучливим)

«Піди й запитай, чи можеш ти пограти», — заохотила я свою дочку одного дня на шкільному майданчику. У 8 років вона пригорнулася до мене, бажаючи залишитися в комфорті моєї тіні. Але зрештою вона таки приєдналася до групи дівчат, і через кілька хвилин на її обличчі з’явилася широка усмішка.

Хочете знати, як допомогти своїй старшій дитині знайти друзів? Попросіть її надіслати повідомлення тому, з ким хоче зав’язати розмову, щоб дізнатися, як у тієї дитини справи, або заохочуйте її запросити когось на лате без кофеїну. Важливо докладати зусиль, навіть якщо це здається складним завданням. Для налагодження справжньої дружби потрібно докласти зусиль. Але результатом стане поява нових друзів і задоволення від дружніх стосунків. 

Переклад з англійської https://www.imom.com/how-to-help-your-child-make-friends-strategies-for-kids/

{{read_more|Читайте також| 5623, 2177}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: