Osvitanova.com.ua

22 серпня дитяча психологиня Світлана Ройз спільно з ГО «Смарт освіта» анонсували запуск нової гри «Невидимі дари: знаходь свою силу». Творці гри наголошують, що вона спрямовує до рефлексій, самопізнання та емоційного зцілення. 

Пригадати, відкрити в собі дари сили? Опанувати їх, виконавши ігрові практики, описані на картках? Тепер це стало можливим із «Невидимими дарами». Гра доступна до безоплатного завантаження та друку тут.

«Невидимі дари» можна використовувати як у групі, так із лише одним гравцем. Грати можуть діти від 3 до 10 років. А для дитячого колективу кількість учасників – не обмежена.

Ця гра – про тіло, поведінку, силу слова, що в поєднанні дають потужні ресурси на щодень.

Завдяки «Невидимим дарам» можна:

повернути контакт із тілом; адаптуватись до нового; навчитись казати «Ні»; повернути відчуття контролю; сприймати кордони свого тіла; навчитись самопідтримки та заспокоєння.

Авторка ідеї, відома українська психологиня Світлана Ройз коментує:

Що більше ми та наші діти будемо відчувати своє тіло, вміти розрізняти та витримувати різні тілесні відчуття, то легше нам буде впоратися зі стресовим навантаженням та опрацьовувати травматичний досвід. Ця гра для дітей створена в допомогу батькам, освітянам, психологам, ведучим дитячих груп – для усвідомленого процесу «втілеснення». Гра допомагає створити метафору: не в «чарівних паличках», а саме в тілі – наші особисті «Дари», які ми робимо вже не прихованими, а усвідомленими.

Світлана Ройз розповідає також, що ця гра дозволяє працювати одночасно на кількох рівнях: тілесному (до кожного «дару» пропонується рух, вправа на напруження – розтягування м’язів, вигук чи дотик) та на рівні думок і переконань. Основне завдання – допомогти дитині відчути силу, повернути стійкість, щоб вона могла витримати навантаження емоціями і змінювати та обирати нову поведінку та реакцію.

До гри також додали варіанти застосування. Її не обов’язково роздруковувати: можна разом із дитиною читати завдання до карток у форматі онлайн, робити руханки чи використовувати римівки. Можна запропонувати групам дітей як руханку або ж звертатися до гри, коли маєте конкретний запит, на кшталт повернути відчуття безпеки, навчитися казати «Ні», відчувати заземлення. Можна разом із дитиною чи дітьми міркувати: коли нам стане в пригоді «сила дарів». Основне завдання гри – відчути силу всередині себе.

Це можуть бути не лише групові практики, а й руханка, для якої потрібні лише картки, ресурсні практики, що дають змогу ініціювати важливі розмови із дитиною чи дитячим колективом. Так, гра для дитини стає одним із найоптимальніших способів продемонструвати свої уявлення та поняття про те, що її оточує. 

Пропонують один із шаблонів – фігурка дівчинки або ж хлопчика, на яку можна буде одягати попередньо вирізані з аркуша «підсилювачі» дарів. Це різноманітні елементи: хвости, крила, ріг єдинорога, лапки й ратиці, хутро, кігті, зуби, очі, вуха, серце, все, що пов’язане саме з тілом. Клапани цих елементів слід просунути в спеціальні прорізи навколо зображень фігурок, щоб вони добре трималися.

Що обереш ти?

Уяву про те, що ваше тіло має посилені чарівні властивості, творці гри пропонують підкріплювати простими кумедними вправами, вигуками та «чарівним» віршованим рядком-примовкою. Все це допоможе через дію «розбудити» внутрішні сили, глибоко їх відчути та закріпити в тілі. Та водночас залишити все невидимим, секретним для зовнішнього світу.

Над проєктом працювали:

авторка Світлана Ройз; редакторка Тетяна Стус; дизайнери Роман та Олена Марчишини; ілюстраторка Інна Черняк.

Гру створено в межах програми «Безпечна школа», що впроваджується Фондом Східна Європа. Фінансова підтримка – Фонд Євразія.

{{read_more|Читайте також| 5553, 2917}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: