Osvitanova.com.ua

«Ви блискуче виконали роботу!» На думку відомого програміста та венчурного інвестора Пола Грема, таку оцінку можна отримати, коли ви «робите щось важливе настільки добре, що тим самим розширюєте уявлення людей про межі можливого». Його поглядом на «чудову» роботу поділився  Happy Monday.


27 правил «блискучої» роботи


1. Знайдіть свою ідеальну роботу

Оберіть роботу, до якої у вас є природні здібності, глибокий інтерес і яку ви можете якісно виконувати. Дехто розуміє це ще в ранньому віці, дехто ж потребує більше часу. Може виявитися, що те, що ви шукаєте, ще навіть не існує або знаходиться на перетині кількох сфер. Та єдиний спосіб відкрити це — пробувати без зупину.

2. Експериментуйте та будьте амбітними

Шукаючи справді «свою» діяльність, не бійтесь експериментувати: те, що вас «драйвить» і викликає запал, є тим, на що варто звернути увагу найперше. Шукайте амбіційні та важливі для вас ідеї/проєкти, а також сформуйте звичку працювати над ними, щоб розвиватись у вашій діяльності. Намагайтесь, аби слово «робота» не зводилось до того, що вам говорять робити. Наприклад, працюючи в якомусь великому проєкті, ви можете керувати його частиною.

3. Досліджуйте перспективні «незрозумілості»

Вивчіть обрану сферу, щоб досягти межі знань і бути достатньо пильними, щоб виявити прогалини. Відкиньте стандартні погляди та досліджуйте цікаві, перспективні «незрозумілості», над якими ніхто не задумувався. Ентузіазм і наполегливість допоможуть вам у процесі дослідження. Адже саме таким шляхом багато людей відкрили щось справді велике і зробили прорив у сфері, в якій працювали.

4. Не чекайте «правильного» часу

Не відкладайте на потім проєкти, над якими варто працювати вже зараз, адже може виявитися, що саме сьогодні — «правильний» час. Роки біжать невблаганно, тож старайтесь пріоретизувати те, над чим хочете працювати найбільше.

5. Підтримуйте стабільність

На початку вашої діяльності не знеохочуйтесь та хоч би що продовжуйте докладати зусиль. В певний момент ви озирнетеся і будете вражені прогресом, якого досягли.

6. Зберігайте баланс роботи та відпочинку

Інколи дозволяйте собі відволіктись, адже круті ідеї приходять не лише в процесі роботи. Проте пам’ятайте: такі ідеї є зазвичай результатом попередньо докладених зусиль, тож працюйте цілеспрямовано і стабільно.

7. «Беріть вершину і матимете середину»

Прагніть до досконалості, адже вже легше докладати усіх зусиль, щоб бути найкращими, ніж старатися, щоб бути «десь посередині». Бо ніколи не знаєш, чи докладених зусиль достатньо для результату.

8. Лишайтеся чесними перед собою

Будьте собою, прийміть оптимістичну поставу і не бійтесь визнавати свої помилки, адже чесність перед самим собою — це велика сила. Так легше рухатись вперед і відкривати щось нове, відкидати зайве та фокусуватись на тому, що справді має значення.

9. Спрощуйте

«Математично елегантні» ідеї можуть бути корисними в багатьох сферах. Якщо є можливість спростити ідею, звести до чогось більш універсального, то неодмінно зробіть це, адже зазвичай саме у простоті криється велич і справжня глибина.

10. Розвивайте оригінальність

Розвивайте нестандартне мислення, працюючи над складними завданнями та висловлюючи своє бачення. Цікавість та оригінальність є взаємопов’язані: саме жага до нових знань стимулює генерувати нові ідеї та креативити.

11. Сміливо досліджуйте нове

Ми дивимось на світ стандартно, але є багато потенційно цікавих ідей, якими люди часто нехтують і залишають поза увагою. Не бійтесь досліджувати такі ідеї, відкидаючи загальноприйняті переконання та «порушуючи правила». Якщо щось не працює — спершу спробуйте зрозуміти, чому.

12. Ставте влучні питання

Іноді запитання можуть бути ціннішими за відповіді, адже саме вони виводять нас у зовсім нову площину мислення, де нам легше помітити щось абсолютно нове. Потужно сформульоване запитання — це вже частково відкриття.

13. Не бійтеся складних питань

Запитання, на які складно знайти відповідь, можуть спантеличувати, і це окей. Ба більше — до цього слід звикнути, адже світ повний загадок та питань, які слідом породжують безліч інших питань, і це спонукає нас мислити оригінально.

14. Не сидіть склавши руки

Неможливо знайти для себе нове та цікаве, не спробувавши багато всього. Наявність багатьох крутих ідей передбачає також і невдалі спроби. Йдіть на обдумані ризики та сприймайте невдачу як цінний досвід.

15. Використовуйте переваги вчасно

Використовуйте переваги молодості (енергія, час, оптимізм, свобода) та переваги зрілості (знання, вміння, кошти, вплив) у відповідний час. Проте пам’ятайте: за старання, завжди можна отримати деякі з переваг зрілості замолоду, так само як і зберегти крізь роки деякі з переваг молодості.

16. Цінуйте свій час

Молодь має безліч часу у розпорядженні, проте часто нехтує його цінністю. Слід витрачати молоді роки з користю: пізнавати нове, прокачувати навички, досягати майстерності в тому, що подобається, та досліджувати те, що цікавить.

17. Користуйтеся недосвідченістю

Недосвідченість — недооцінена перевага. Саме вона дозволяє бачити речі свіжим поглядом та ставити під сумнів усталені ідеї. Обов’язково фіксуйте такі ідеї та тези, і якщо з часом та набуттям глибших знань вони й досі матимуть сенс — вони варті того, аби їх дослідити.

18. Вмійте розрізняти важливість речей

Часто через брак досвіду ми не можемо розпізнати, що справді має велике значення, а що не зовсім. Й крута перевага досвіду полягає в тому, що з часом ми краще вчимось розрізняти важливість різних речей, і тому стресуємо менше.

19. Беріть освіту під свій контроль

Важливо розуміти, що у центрі навчання — не вчитель, а ви. Сприймайте вчителя не як свого «боса», а як порадника, а освіту — як ваш індивідуальний проєкт: беріть ініціативу, ставте запитання та розвивайтесь, аби вміти застосовувати свої знання для розв’язання реальних проблем.

20. Наслідуйте, але не дублюйте

Не варто копіювати чиюсь роботу та ідеї, ба більше — присвоювати їх собі. Звісно, велосипед не придумаєш, але оригінальність не обов’язково означає відсутність чи заперечення ідей, які вже існують: важливою є наявність вашого свіжого погляду та особистих інсайтів.

21. Оточуйте себе талановитими особистостями

За можливості шукайте нагоди нетворкінгу з професіоналами обраної сфери. Зазвичай такі люди охочі поспілкуватись, особливо якщо бачать вашу щиру зацікавленість. У роботі оточуйте себе колегами, які поділяють ваші інтереси, мають круті скіли, пропонують цікаві ідеї та від яких ви зможете почерпнути натхнення і нові знання.

22. Плекайте бойовий дух

Бойовий настрій допомагає досягати амбітних цілей та підтримувати мотивацію, в той час як його відсутність погано впливає на якість ваших зусиль. Не завжди все вдається одразу, тож не дайте тимчасовим труднощам вкрасти вашу завзятість та натхнення.

23. Формуйте своє оточення

Ваша аудиторія відіграє важливу роль у підтримці вашого морального духу та мотивації. І вона не обов’язково повинна бути великою, оскільки важлива саме її щирість та відданість, а не кількість. Очевидно, що і люди, з якими ми проводимо час, також впливають на нас. Тому шукайте людей, які додають впевненості та сил, і намагайтеся уникати тих, які навпаки крадуть вашу енергію.

24. Дбайте про фізичне здоров’я

Стан здоров’я теж має прямий вплив на наші емоції та моральний стан. Старайтесь уникати стресу, правильно харчуйтесь, займайтесь спортом і дбайте про себе, щоб підтримувати енергію та бадьорість. До прикладу, біг та ходьба особливо корисно впливають на наше мислення.

25. Вражайте та конкуруйте розумно

Бажання справити враження є цілком нормальним, але не прагніть приголомшити всіх — це лише викликає зайвий шум. Старайтеся вразити лише тих людей, чию думку ви справді цінуєте. Конкуренція також може бути  ефективним мотиватором, але не дозволяйте себе втягнути в гонитву за чимось лише через фактор престижу. Конкуренція має просто стимулювати вас працювати старанніше, а не гнатись за досягненням якихось конкретних речей.

26. Зберігайте допитливість

Ця риса допоможе вам обрати сферу, досягти вершини знань, помітити незрозумілі прогалини та мотивуватиме вас досліджувати їх. Недостатньо просто чимось цікавитись — слід розвивати цю цікавість і дозволяти їй вести вас.

27. Вірте в себе

Чи станете ви кращими у своїй сфері, залежить лише від вас. Не бійтеся прагнути до великого та здаватись самовпевненими: якщо вас «драйвить» те, що ви робите — ви на правильному шляху.  Важливими є лише ваше бажання і старанність, які ведуть вас до вершини. Ставте амбітні цілі, піддавайте сумніву стандартне мислення та досліджуйте щось нове. Можливо наступне велике відкриття — саме за вами?

{{read_more|Читайте також| 242, 4458}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: