Osvitanova.com.ua

Сім'я не може функціонувати без поваги, але чим більше ми намагаємося її отримати, тим важче вона нам дається. Чому діти не слухаються? Чому вони не виявляють поваги, коли ми на неї очікуємо? Що може допомогти? Легких відповідей немає, але є певні кроки, які наблизять вас до бажаного результату. Якщо ви хочете заслужити повагу своїх дітей, дотримуйтесь цих 10 порад.

1. Поважайте своїх дітей

Це буде виглядати по-різному для кожної дитини. Як батьки ми вчимо дітей своїм прикладом. Поважаєте ви їх, то й вони поважатимуть вас.

2. Ставтеся з повагою до тата/мами своєї дитини

Взаємини між батьками задають тон для загальної динаміки сім'ї. Коли діти бачать, що мама і тато ставляться один до одного з любов'ю і повагою, попри їхні відмінності, тоді встановлюється певний стандарт взаємин у сім’ї. З іншого боку, якщо діти бачать, що їхні батьки принижують один одного, тоді поводять себе так само, вважаючи подібну поведінку нормою.

3. Будьте послідовними

Діти повинні розуміти, чого їм очікувати. Ваша нестійкість робить їх незахищеними. Щоб заслужити повагу, ви повинні бути послідовними. 

4. Виконуйте обіцянки

Кожного разу коли ви не виконуєте свої обіцянки, ви втрачаєте довіру і повагу. Не дивуйтеся, що ваші діти не виконуватимуть свої обіцянки.

5. Більше часу приділяйте навчанню любові, а не правил

Діти, які знають про взаємозв’язок між любов'ю і дисципліною, легше сприймають наслідки, ніж ті, які виключно підкоряються правилам. Любов не вимагає поваги. Любові просто не буває без поваги.

6.  Будьте цілісними

Діти прекрасні спостерігачі. Знайдіть баланс між професійним і особистим життям, майте захоплення, займайтеся благодійністю, робіть добрі вчинки, залишайте щедрі чайові, не пліткуйте тощо. Ваше життя має викликати в дитини повагу. Якщо ви все зробили правильно, то одного разу почуєте «Хочу бути як тато/мама». 

7. Показуйте, що сім'я ваш пріоритет

Дитина має відчувати, що сім’я ваша найперша цінність. Приділяйте ту увагу, яку потребують від вас діти. Проводьте сімейні вечори, відвідуйте важливі для дитини події – змагання, конкурси, виступи, випускні тощо. Їжте всі разом за можливості. Підтримуйте сімейні традиції.

8. Будьте лідером

Батьки є лідерами у сім’ї. Відчувайте потреби кожного члена родини, підтримуйте їх ідеї, допомагайте словом і ділом. Не забувайте і про свої потреби. Говоріть відверто про це в родині. Це гра з двома воротами. Скажіть, що готові подивитися разом фільм, але спочатку ви, наприклад, приготуєте вечерю, а дитина в той час сходить в магазин чи позбирає свої іграшки і допоможе вам таким чином вивільнити час на перегляд обраної стрічки.

9. Не намагайтеся бути другом дитині

Батьки це батьки. А друзі це друзі. Інколи батькам потрібно захищати дітей від них самих. Друзям все одно, чи їхній товариш лягає вчасно спати і чи збалансовано харчується. за здоров’я дитини відповідають батьки врешті-решт. І дещо з вимог батьків може дитині не подобатися. М’яко переконуйте, якщо дитина з чимось не погоджується, що має значення для її здоров’я і безпеки. 

10. Говоріть правду

У вашої сім’ї є певні цінності, про які діти мають знати. Будьте собою і проявляйте свою любов і повагу всіма можливими для вас способами. Донесіть також до дитини, що робить вас щасливими. В кінці дня рефлексуйте над тим, як він пройшов. Що було хорошого, а що варто було б зробити по-іншому. 

{{read_more|Читайте також| 4573, 6047}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: