Osvitanova.com.ua

Крім того, що історії здатні розважити дитину, вони сприяють загальному розвитку. Неважливо, розповідаєте ви дитині відому казку, вигадану історію чи переповідаєте подію зі свого життя. Історії здатні позитивно впливати на розвиток дитини в довгостроковій перспективі. Childdevelop пояснює, як розповідати історії дітям та як саме вони впливають на дітей.


Давним-давно жила була дитина, яка могла слухати історії цілими днями безперервно...

Колись ми всі були дітьми й любили, коли батьки розповідали нам історії — це давало поживу нашій уяві.

Наші діти теж люблять історії. Герої, несподівані сюжетні повороти й далекі країни викликають у них захоплення, оскільки дозволяють їм переноситися в іншу реальність. Однак розповідати історії дітям — не таке просте заняття, як може здатися, на перший погляд.

Діти допитливі, вони ставлять під сумнів будь-яку історію, якщо ви розповідаєте її недостатньо переконливо. Однак не варто впадати у відчай. Ми спробуємо розібратися, як легко, цікаво і переконливо розповідати історії дітям.

Як розповідати історії

Розповідання історій — це вид творчості, при якому уява втілюється в словах. Історії вимагають взаємодії з дитиною за допомогою певних слів та інтонації, яка буде утримувати увагу дитини до кінця. Хороший оповідач також мотивує слухачів включати уяву і ставати співавторами історій.

Розповідання історій може приймати різні форми: лялькова вистава, мюзикл, комедія, поезія і багато інших. Щоб опанувати це мистецтво, потрібно багато часу і зусиль.

5 простих способів розповідати історії дітям

Деякі батьки не знають, як розповідати історії, і засмучуються через це. Особливо, якщо дитина просить розповісти їй казку на ніч.

Дитячий допитливий розум постійно щось досліджує. Без цього їм нудно, і вони перескакують з однієї теми на іншу так швидко, що за цим буває важко встежити. Як же привернути увагу дитини й розповідати історії так, щоб вона не занудьгувала?

Розглянемо кілька порад з цього приводу.

1. Постарайтеся зрозуміти свого слухача

Щоб ефективно розповідати історії, перш за все необхідно зрозуміти свою аудиторію. Запитайте себе: що подобається вашій дитині? Це можуть бути супергерої, принцеси і принци, інопланетяни, історичні персонажі або хтось інший.

2. Придумайте головну ідею своєї історії

Визначте головний меседж, який ви хочете донести до дитини за допомогою своєї історії. Чи хочете ви дати дитині якісь знання або вкласти в історію мораль? Відповівши на ці питання, ви легше зможете вибудувати історію.

3. Використовуйте у своїй історії нові слова

Образна й експресивна лексика допоможе вам утримати увагу дитини. Однак не варто вживати слова, які дитині буде важко зрозуміти.

4. Розповідайте історію виразно

Якщо ви будете красномовні й виразні, це зацікавить дитину. Додайте до своїх слів емоцій — це «пожвавить» вашу історію. Додайте несподіваних деталей, якщо це буде доречно.

5. Правильно розрахуйте час

Успіх історії багато в чому залежить від того, наскільки правильно вибрано час для того, щоб її розповісти. Будь-яка історія – будь-то страшна історія біля вечірньої ватри, казка на ніч або анекдот — повинні враховувати настрій слухачів і час доби.

Ви можете подумати: «Невже це так складно? Чи не можна обійтися без цього?». Навчитися цікаво розповідати історії дітям дійсно важливо. Це приносить дитині багато користі.

Переваги історій для дітей

Розглянемо головні переваги історій для дитини.

1. Історії прищеплюють дитині моральні якості. Переконливо розповідаючи дитині історії, можна навчити її чесності, доброти, подяки й багатьох інших якостей.

2. Історії можуть навчити дитину розуміння інших культур. Наприклад, казки можна використовувати для того, щоб дитина змогла зрозуміти історію і традиції свого народу. У кожного народу є свої казки, це частина його культури. Казки різних народів допоможуть дитині зрозуміти різноманітність культур у світі.

3. Історії розвивають у дитини навички слухання. Щоб отримати максимальне задоволення від історії, потрібно сконцентруватися на оповідачі й нічого не пропустити. Цікаві історії можуть поліпшити навички слухання у дитини.

4. Історії пробуджують у дитини допитливість. Коли ви розповідаєте цікаву історію і робите паузи, дитина хоче дізнатися, що ж було далі. Це пробуджує допитливість дитини й мотивує її ставити питання, що, своєю чергою, сприяє її навчанню, росту і розвитку.

5. Історії розвивають уяву дитини. Одна справа — бути просто допитливим, і зовсім інша — мати гарну уяву. Добре розказана історія здатна подумки перенести дитину в далекі країни або інші епохи. Містичні або фантастичні історії допомагають розвинути уяву і творче мислення дитини.

6. Історії покращують концентрацію. Коли дитина слухає історії, вона вчиться утримувати увагу на її сюжеті й концентруватися.

7. Історії розвивають словниковий запас дитини. Коли ви використовуєте в історії нові слова, діти вивчають їх і намагаються зрозуміти їх значення. Це допомагає їм розвивати словниковий запас.

8. Історії покращують успішність дитини в навчанні. Зростає успішність дитини в школі чи дитячому садку. Історії здатні зробити процес навчання більш творчим. З їх допомогою дитина легше розуміє навіть найскладніші теми.

9. Історії розвивають емоційний інтелект дитини. Емоційний інтелект — це ключ до успіху на різних етапах життя. Розвиток емоційного інтелекту допомагає дитині усвідомлювати й контролювати свої емоції й реакції. Історії допомагають вам розвивати емоційний інтелект дитини простим, але витонченим способом.

10. Історії вчать дитину емпатії. Емпатія — це здатність приймати іншу точку зору, ставити себе на місце іншої людини й розуміти її почуття. Це робить людину кращою. Історії можуть навчити дитину бути більш чуйним стосовно оточення і більш чутливо ставитися до їхніх потреб.

11. Історії покращують спілкування. Коли уява і мислення дитини ясні, вона краще висловлює свої думки, і це відбивається в спілкуванні з іншими. Слухання і розуміння історій може поліпшити спілкування на різних рівнях.

12. Історії знижують стрес і занепокоєння. Історії здатні не тільки розважити дитину, а й переносять її в іншу реальність. Заспокійливі історії, які пробуджують фантазію дитини, знижують у неї стрес і тривожність.

13. Історії загострюють пам'ять дитини. Неважливо, довгі або короткі історії ви розповідаєте дитині, вона, як правило, надовго запам'ятовує їх сюжет і персонажів. Це добре розвиває пам'ять дитини, однак може виявитися невигідним для вас. Дитина завжди буде пам'ятати, чи повторюєтесь ви.

14. Історії покращують вивчення різних предметів. Деякі предмети в школі прямо або побічно пов'язані з історіями. Здатність до творчого мислення, яка також розвивається у дитини, теж робить навчання в школі ефективнішим.

15. Ваші історії мотивують дитину самій розповідати історії. Коли дитина слухає цікаві історії, цілком ймовірно, що одного разу вона сама захоче написати розповідь і розповісти її вам.

Розповідання історій — це мистецтво, яке не можуть замінити ніякі сучасні технології або електронні пристрої. Розвивайте свої навички й розповідайте дитині цікаві історії у найрізноманітніших жанрах: казки, фантастичні історії або розповіді про супергероїв. Якщо ви робитимете це регулярно — ваша дитина отримає незабутні враження.

{{read_more|Читайте також| 6037, 6044}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: