Osvitanova.com.ua

Продовжуємо дивитися освітній серіал «Книга-мандрівка. Україна» і тепер настала черга п'ятого сезону «Київська Русь». З нього ви дізнаєтесь про нищівну силу міжусобного розбрату та дивовижну силу єднання. Як Володимир Великий виборов престол у братів? Як вперше в історії Русі Ярослав здобув престол не війною, а миром? Як Анна Київська врятувала Францію? А також таємниці києворуської «залізної леді» княгині Ольги.

1. «Київська Русь: Гра Престолів»

Нова серія «Книги-мандрівки. Україна» відкриває героїчний цикл, що його присвячено могутній середньовічній державі, велич якої сучасник може осягнути, прирівнявши її до держави Семи Королівств – Київській Русі. Вона об’єднала понад 20 племен та народностей і стала найбільшою державою Європи. Через неї проходили найважливіші торговельні шляхи, що сполучали схід та захід, варязьку північ з Константинополем на півдні.

Втім, перш ніж припливати до столиці Візантії княжими флотиліями, слов’яни потрапляли сюди здебільшого як раби. Яким же чином цим «рабам» вдалося утворити державу, настільки могутню й впливову, що навіть Чорне море називали Руським? Про князів, які стояли біля витоків Київської Русі, про гривню і як вона стала матір’ю рубля, про дивовижну силу єднання та нищівну силу міжусобного розбрату – дізнайтесь просто зараз! Розкаже все сам імператор Візантії голосом франківського відеоблогера Ігоря Пустовіта @PUSTOVIT

2. «Київська Русь: княгиня Ольга» 

Княгиня Ольга – києвруська «залізна леді», яка, залишившись сама з трирічним сином на руках не лише не поїхала світ за очі, аби непокірні племена не вбили її разом із спадкоємцем престолу. Вона виявилася набагато розумнішою й хитрішою. Ольга дбала про підвищення культурного рівня русичів, будувала дороги, розробляла систему оподаткування, а ще носила древлян, які вбили її чоловіка – князя Ігоря – на руках й припрошувала до лазні!

А ще перехитрила нав’язливого залицяльника, незважаючи на те, що той був імператором, створила авіацію, яка знищила надокучливих ворогів та задовго до хрещення Русі зрозуміла, що людей об’єднують не закони та сила, а віра. Про подвиги найрішучішої та найдбайливішої бабусі розказує її онук, молодий князь Володимир Великий голосом відеоблогера Вадима Поляка. 

3. «Київська Русь: Володимир Великий»

Цикл києворуської Гри Престолів продовжує серія про Володимира Великого. Син князя Святослава та рабині-ключниці Малуші до того, як охрестити Русь, був неабияким ловеласом – мав 8 дружин і гарем із 800 наложниць. Саме за його князювання з’явився тризуб – знак княжої власності, символ, який і досі супроводжує нашу державу.

Володимир був дуже цілеспрямованим. Про те, як він виборов престол у братів, зібравши могутнє військо вікінгів, про те, як вигідний союз та кохання стали причиною хрещення Русі, про те, чому людей припрошували до Дніпра, щоб охреститися… списами – все це розказує син Володимира, який ледь не пішов на батька, як колись той пішов на братів – Ярослав Мудрий. А говоритиме нащадок славетного князя голосом нащадка української акторської династії, актора театру та кіно – Дмитра Ступки. 

4. «Київська Русь: хрещення Русі»

Нова серія «Книги-мандрівки» присвячена події, яка змінила хід історії Київської Русі, відкривши їй шлях до тогочасної вищої ліги європейських країн – хрещенню. Перші спроби такої євроінтеграції робили ще Аскольд та Дір, потім княгиня Ольга. Але ще менше знають, що Володимир Великий мав вибір: християнство, іслам, буддизм чи юдаїзм. В юдаїзмі не було інституту єдиної держави, в буддизмі – єдиного бога, який би об’єднав розрізнені племена, іслам забороняв алкоголь, а от християнство вабило вічним життям та вигідними політичними союзами, наймогутнішим з яких була Візантія.

Втім, жителів Київської Русі все це мало хвилювало. Як воїни, звиклі до війни, сміялися зі слів «всепрощення» та «милосердя», чому Дніпро під час хрещення став червоним, чим завдяки християнству ми послуговуємося й сьогодні та чи й справді боги, яким поклонялися слов’яни впродовж століть, були забуті – дивіться просто зараз!

5. «Київська Русь: Ярослав Мудрий»

Ярослав Мудрий – князь, за якого Київська Русь пережила зоряний час і досягла найвищого щабля свого розвитку, а Київ за величчю зрівнявся з тогочасною столицею християнського світу – Константинополем. Храми, школи, вали, Золоті ворота, перша збірка законів, літописи – це далеко неповний список того, що з’явилося на Русі завдяки мудрості князя Ярослава.

Але вплив реформ києворуські громадяни відчули не одразу. Як вперше в історії Русі Ярослав здобув престол не війною, а миром, як боровся з багатоголовими зміями, що несли спокусу, невігластво та смерть та як став бажаним сватом для монархів з усієї Європи – розкаже своєму сину Філіпу (а заодно і всім нам) донька князя – Анна, королева Франції. Говоритиме вона голосом акторки й гумористки @Олени Кравець, а маленький Філіп – голосом юного блогера Матвія Котофія.

6. «Київська Русь: Анна Київська»

Заключна серія п’ятого сезону і циклу, присвяченого Київській Русі, розповість історію унікальної жінки – князівни, королеви та графині в одній особі – Анни Київської. Вихована батьками освіченою, самостійною й розумною, вона все ж мала підкоритися долі і поїхати до чужої країни, аби врятувати Францію. Ні, не захистити її від ворогів – це мав допомогти зробити щедрим посагом сам князь Ярослав. Анна мала врятувати монархію, що не мала спадкоємця. І їй вдалося це зробити.

Про те, як княжні довелося померти, аби народилася королева Франції, про кохання, яке трапилося з Анною та яке погрожувала проклясти сама церква, та, зрештою, про те, що ж сталося з князівною вже після смерті коханого – всі секрети молодшої доньки Ярослава Мудрого розповість таємнича очевидиця тих подій голосом телеведучої, акторки та громадської діячки – @Маша Ефросинина «Книга-мандрівка. Україна» — перший український мультсеріал, заснований на реальних подіях і нереальних пригодах.

{{read_more|Читайте також| 4704, 4709}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: