Osvitanova.com.ua

Що ми дізнались про себе за час великої війни? Як передати набутий досвід наступним поколінням – але не передати травму? Чи є патріотизм особистим вибором кожної людини чи спільною цінністю? Як закохувати в Україну наших дітей – особливо тих, хто вже рік за кордоном?

Активні батьки, вчителі загальноосвітніх і альтернативних шкіл, освітні волонтери й всі, хто займається з дітьми зможуть обміркувати ці питання і подискутувати на офлайн-семінарі освітянки Валентини Мержиєвської «Як любити цю країну без кокаїну, нафталіну та інших допоміжних речовин. Роздуми про патріотизм», який відбудеться в суботу, 11 березня, 11:00-13:30, у Києві, в приміщенні «Укрінформ» (вул. Богдана Хмельницького, 8/16, вхід безоплатний або за донат на Patreon, за умови реєстрації).

Впродовж новітньої історії українці рухаються від імітації до щирого почуття патріотизму. На так давно саме слово «патріотизм» сприймалося як дещо застаріле. Те, що ховається у глибині шкільних підручників з літератури й історії. А іще ним скористається держава, щойно їй знадобиться щось від своїх громадян.

Але часи змінилися.

Патріотизм став продовженням ідентичності. Ідентичність – персональним вибором. Любов до України відшукали у собі неукраїнці. А народ, що населяє її землю, без вагань став на захист «свого» – того, що відчуває своїм. Ми згадали, що патріоти – це ті, хто  любить свою країну безумовно.   

Причому любов ця дієва. Окрім співпричетності до культури, мови, історії й традиції, приналежності до народу, відчуття спільності шляху патріотизм означає ще й готовністю вкладатися в стійкість батьківщини до зовнішніх загроз.

«Захист – це і про зброю в руках, і про інформаційну протидію, і про міць освіти та систему охорони здоров’я, якщо згадати той же COVID як зовнішню загрозу. В кожної людини свій обсяг дієвості і своє місце», –  каже авторка семінару про патріотичне виховання Валентина Мержиєвська.

Освітянка пропонує переосмислити патріотичне виховання у школах. Подивитися на значущі історичні події, свята і громадянські дати й підібратися до теми нинішньої війни та складних для сприйняття тем допоможе проєкт MemoryCraft (його Валентина також презентує на семінарі). Сучасний освітній тренд – інтерактивність, і MemoryCraft пропонує навчати через розмову і складання паперових моделей на відповідну тему.

Складові патріотизму, рефлексія досвіду власного і суспільного, акценти у вихованні – теми, які підніме Валентина Мержиєвська на семінарі. 

Кількість місць обмежена, тому реєстрація обов’язкова https://forms.gle/3iDPP8uQJEshq8WY8

{{read_more|Читайте також| 3948, 3591}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: