Osvitanova.com.ua

Перші побоювання, що «росія нападе», лунали ще під час Революції Гідності, коли опозиція виступила проти тодішнього президента. Зрештою, янукович утік, а росія таки напала – на Крим і Луганщину з Донеччиною.

Попри те, що війна на Сході тривала від 2014 року, страшилка «росія нападе!» нікуди не поділася й час від часу виринала в інформаційному просторі, особливо в періоди деякого загострення ситуації на фронті або міждержавних стосунків між країнами, що воюють. Власне, до широкомасштабної війни з росією Україна навряд чи була готова одразу після перемоги Революції Гідності, тому путін мав би атакувати одразу після втечі свого протеже, якщо він справді хотів «узяти Київ за три дні». Але, на щастя для нас, цього не сталося ані в 2014-му, ані в наступні роки.

Час грав однозначно на нашу користь. Врешті-решт, з березня 2021 року росіяни почали стягувати війська до кордонів з Україною. Брязкання зброєю та гібридна війна тоді вже настільки набридли українцям, що навіть мені особисто неодноразово доводилося чути на вулицях – «швидше б уже це все закінчувалося, нехай вже нападуть і отримають по зубах!»

Від початку лютого 2022 року про можливу «велику» війну росії з Україною не говорили хіба люди, абсолютно відірвані від реальності. Жару в вогонь підлили військові навчання «союзна рішучість – 2022», що розпочалися 10 лютого в білорусі. Вже за три дні після їхнього початку західна преса повідомила ймовірну дату вторгнення росії в Україну – 16 лютого. Як виявилося, побоювання були небезпідставні, адже саме російсько-білоруські військові навчання стали підґрунтям для майбутнього введення військ в Україну. 

Піком консолідації українського суспільства перед загрозою ймовірної війни став День єднання, оголошений Президентом України Володимиром Зеленським в Указі «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства», датованому 14 лютого 2022 року.

«Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність», – сказав Володимир Зеленський у відеозверненні.

Документом передбачалося саме 16 лютого – в день імовірного вторгнення росії «підняти Державний Прапор України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах, виконати о 10.00 Державний Гімн України, провести закордонним дипломатичним установам України в державах перебування іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України».

А також підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України, створення на основі наявних інформаційних ресурсів єдиної інформаційної платформи UАразом для забезпечення щоденного інформування населення про реальний стан безпекової ситуації, організацію належної інформаційно-роз’яснювальної роботи про діяльність державних органів з питань забезпечення безпеки громадян, прискорення створення і функціонування системи територіальної оборони, належного ресурсного забезпечення заходів із підготовки громадян до національного спротиву, належне функціонування державних органів України, перебування посадових осіб на роботі та виконання ними обов’язків відповідно до складеної присяги, а у разі виявлення порушень – застосування відповідних санкцій.

У День єднання вся країна замайоріла синьо-жовтими прапорами, в Софії Київській провели Молебень Єднання, відбулися онлайн-брифінги очільників держави, військовослужбовців, лідерів суспільних думок, волонтерів та відомих особистостей, пройшли уроки єднання в освітніх закладах, покази патріотичних фільмів у кінотеатрах по всій країні та на телеканалах і багато інших, пронизаних щирою любов’ю до України, заходів. Українці цього дня справді були єдині в любові до своєї країни. Єдині, як ніколи раніше. Дехто навіть вирішив, що росія уже не нападатиме.

До широкомасштабного вторгнення лишався тиждень…

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: