Osvitanova.com.ua

Згідно з прогнозами McKinsey Global Institute, 8‒9% професій, затребуваних на ринку праці 2030 року, — це професії, яких раніше не існувало. Цікаво, що це буде? HappyMonday проаналізував добірку англомовних публікацій щодо професій майбутнього і обрав 15 незвичних, але цілком можливих варіантів і візуалізував їх за допомогою штучного інтелекту — сервісу Midjourney.

1. Спеціаліст із видалення цифрових даних (Digital removalist)

Сьогодні інтернет знає про нас чи не більше, ніж наші рідні й друзі. А ще, на відміну від людей, має набагато довшу пам’ять. Усе, що ви публікуєте в мережі, з великою імовірністю залишається там назавжди. Це можуть бути ваші неактуальні публікації, незручні фото чи особиста інформація, яку ви хотіли б залишити особистою. Спеціаліст із видалення цифрових даних допоможе тим, хто не готовий миритися з публічністю інтернету, видалити небажану інформацію про себе й замести свої цифрові сліди.

2. Космічний екскурсовод (Space tourism guide)

Космічний туризм, може, й звучить як щось неймовірне, але компанії на кшталт Virgin Galactic і SpaceX роблять його цілком реальним. Очікується, що вже до кінця 2026 року обсяг ринку космічного туризму сягне приблизно 21 мільярда доларів. А в майбутньому ми, можливо, зможемо купувати квитки за межі Землі так само просто, як гарячі тури в Єгипет. У подорожах космосом нам знадобиться провідник — космічний екскурсовод, який під час польоту розповідатиме про гравітацію, планети, супутники й історію дослідження космосу.

3. Дата-детектив (Data detective)

Сьогодні завдяки комп’ютерам, смартфонам, фітнес-гаджетам і решті девайсів ми генеруємо про себе купу даних, які являють собою надзвичайну цінність для різних компаній. Але щоб з ними розібратися й отримати від того максимальну користь, компаніям потрібен буде дата-детектив. Він допомагатиме бізнесу краще розуміти й обслуговувати клієнтів, відстежуючи й аналізуючи всі можливі дані про них. 

4. Менеджер дронів (Drone manager)

Безпілотники вже активно використовуються для зйомок, навчання пілотів, досліджень місцевості й виконання завдань у зонах бойових дій. У майбутньому спектр їх використання ще більше розшириться: дрони мають стати ефективним способом доставки товарів і посилок. У великих компаній і логістичних операторів можуть з’явитися цілі парки безпілотників, де працюватиме, зокрема, менеджер дронів. Такий спеціаліст відповідатиме за запуск безпілотників, їх обслуговування, керування й відстеження маршруту польотів. 

5. Керівник автоматизації (Chief Automation Officer)

Згідно з доповіддю Всесвітнього економічного форуму «The Future of Jobs 2020»,  автоматизація призведе до втрати 85 млн робочих місць до 2025 року. Але керувати цим процесом має людина. Очікується, що керівник автоматизації стане однією з важливих посад у майбутньому. Це вакансія для експерта в області штучного інтелекту й робототехніки, чиє завдання — використовувати ці новітні технології для ефективної автоматизації процесів і розробки потрібних машин.

6. Юрист з інтернет-права (Internet lawyer)

У 2020 році кіберзлочини (злочини, що відбуваються за допомогою, в межах або проти комп’ютерної системи чи інтернет-мережі) завдали збитків у світі на трильйон доларів. Кількість злочинів і правопорушень в інтернеті постійно зростає, тож у майбутньому до цих справ залучатиметься спеціальний юрист з інтернет-права, який розбиратиметься в нюансах регулювання відносин у віртуальному просторі, зокрема й у соцмережах.

7. Спеціаліст із гейміфікації (Gamification specialist)

Гейміфікація — це впровадження ігрових механік у неігрові процеси. У бізнесі гейміфікація допомагає робити взаємодію з компанією цікавою, тому її використовують для залучення й утримання не лише клієнтів, а й співробітників. Зараз таким займаються переважно маркетинг-менеджери чи HR-фахівці, але в майбутньому це, можливо, стане окремим напрямом роботи, за який відповідатиме спеціаліст із гейміфікації. Його завданням буде зацікавити та розважити клієнтів чи працівників за допомогою інтерактивів, що базуються на знаннях про психологію та поведінку людей і зібраних про них даних. 

8. Стратег способу життя (Lifestyle strategist)

Кількість гаджетів і застосунків, які збирають дані про наше здоров’я, постійно збільшується: це фітнес-трекери, ЕКГ-монітори, програми підрахунку калорій тощо. Розібратися в купі цих даних допоможе стратег способу життя — консультант, який аналізуватиме ваші індивідуальні показники та на їх основі розроблятиме дієту, програму тренувань і загалом формуватиме ваш спосіб життя.  

9. Спеціаліст із переробки космічного сміття (Space junk recycler)

На жаль, люди примудрилися засмітити не лише Землю, а й космос. За оцінками експертів, станом на 2019 рік над Землею плаває приблизно 34 000 великих сміттєвих уламків і понад 128 мільйонів уламків розміром менше сантиметра. Ці уламки є потенційно небезпечними, адже можуть пошкодити космічні кораблі й супутники. Спеціаліст із переробки космічного сміття буде шукати й визначати координати уламків та розробляти найбільш ефективні способи їх видалення з орбіти.

10. Консультант із цифрових валют (Digital currency advisor)

Зі стрімким зростанням інтересу до криптовалют, таких як Bitcoin, Litecoin та Ethereum, інвестори тепер мають величезні можливості, але й ризикують потенційно більше, адже ці фінансові інструменти поки не є регульованими. Консультант із цифрових валют пояснюватиме людям, що відбувається на ринку цифрової валюти, та буде радити, як інвестувати свої гроші з найбільшою вигодою і з найменшими ризиками.

11. Менеджер із проєктування розумних домівок (Smart home design manager)

Розумний дім — це система домашніх пристроїв, здатних виконувати певні повсякденні завдання без участі людини. Розумний дім може самостійно контролювати освітлення, температуру, безпеку будинку тощо. Зростання попиту на такі будинки призведе до необхідності залучати відповідних спеціалістів. Менеджер із проєктування розумних домівок допомагатиме будувати їх з нуля або займатиметься модернізацією готових будинків усіма можливими сучасними технологіями.

12. Координатор співпраці людини й машини (Human-machine teaming manager)

Майбутнє ринку праці однозначно пов’язане з автоматизацією процесів: машини потроху перебиратимуть на себе частину обов’язків. Втім, автоматизація не лише скорочуватиме робочі місця, а й створюватиме нові. Наприклад, потрібен буде координатор співпраці людини й машини, який керуватиме спільною роботою людей і технологій. Він визначатиме, які завдання та процеси можна автоматизувати, і встановлюватиме правила, за якими машини та люди співпрацюватимуть для досягнення максимальної продуктивності команди.  

13. Треш-інженер, або Дизайнер сміття (​​Trash engineer / Garbage designer)

За даними ООН, щороку люди виробляють понад 2 мільярди тонн сміття. Для нього катастрофічно не вистачає місця, і з роками ця проблема буде лише загострюватись. Тож у майбутньому затребуваним спеціалістом, імовірно, стане дизайнер сміття, він же — треш-інженер. Завданням такого фахівця буде розробляти розумні методи перероблення сміття у великих масштабах. Крім того, виробники товарів найматимуть треш-інженерів для пошуку більш ефективних способів використання та повторного використання побічних продуктів їхнього виробництва.

14. Фахівець із відновлення дикої природи (Rewilder) 

Проєкти відновлення дикої природи мають на меті усунути шкоду, завдану навколишньому середовищу заводами, будинками, людьми, автомобілями тощо. Це відіграватиме дедалі більшу роль у визначенні нашого майбутнього ландшафту, тож фахівець із відновлення дикої природи буде затребуваним  спеціалістом. Його завдання — відновлювати екологічну гармонію як у сільській місцевості, так і в містах. Наприклад, розривати дороги й висаджувати на їх місці дерева, створювати природні болота, знімати огородження, щоб відновити маршрути для птахів тощо.

15. Розробник подорожей у доповненій реальності (Augmented-reality journey builder)

Технології доповненої реальності вже дозволяють подорожувати, не виходячи з дому, а в майбутньому їхній розвиток може навіть зменшити потребу в реальних мандрівках. З допомогою AR можна буде відвідати не лише найвідоміші музеї світу, а й побувати, наприклад, у космосі. Розробник подорожей у доповненій реальності відповідатиме за написання, проєктування та створення доповненої реальності для подорожей, аби забезпечити клієнтам максимальне занурення у неймовірний світ розваг. 

{{read_more|Читайте також| 5830, 2336}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: