Osvitanova.com.ua

Рутенія – найвідоміший український шрифт, хоча правильніше буде назвати його брендом. Автор бренду вже багато років читає лекції та дає інтерв'ю на тему своєї багаторічної праці під назвою «Абетка Української Мови». У 2019 році професор Василь Якович Чебаник став лауреатом Шевченківської премії за внесок у візуальну ідентичність України, а в наступному 2020 році, за підтримки держави, про нього зняли повнометражний документальний фільм «Рутенія. Повернення Коду Нації».

У фільмі йдеться про те, що графіка української мови побудована на абетці Петра I, яку тоді називали «Гражданский шрифт». Її літери нав'язують українцям чужу російську самосвідомість, тому, на думку Чебаника, ми повинні повернутися до літер, що несуть «код нації» – українську візуальну ідентичність і глибинний зміст, закладений нашими пращурами.

Раніше єдиним фільмом про один шрифт був «Helvetica» 2007 року: про те, як 50 років тому простий шрифт без зарубок змінив вигляд інформації в усьому світі. А нове кіно розповідає, як один красивий шрифт повинен змінити вигляд України. Шрифт Гельветика – глобалістське явище, шрифт Рутенія – абсолютний антипод.

Рутенія – шрифт або рутенська абетка української мови, відтворена професором Василем Чебаником. Ґрунтується на традиціях Русі та козацьких скорописів. Сам професор зазначає, що Рутенія – справжня українська кирилиця, яку на українських землях використовували до 1710 року.

Шрифт штучно усунули за часів Петра І на користь «гражданського» шрифту. В автора на меті є повернення рутенської абетки в широкі маси − на вивіски, в документи, офіційні назви. На думку Василя Чебаника, кожна літера рутенської абетки наповнена глибоким символізмом, а її розвиток зміцнюватиме українську ідентичність.

{{read_more|Читайте також| 5430, 4939}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: