Osvitanova.com.ua

Чи знаєте ви хто заснував Google і в якому році, як виникла назва? З якими труднощами зіштовхнулися засновники компанії? Далі декілька цікавих фактів про компанію.

Хто заснував Google

Компанія Google була заснована в 1998 році Сергієм Бріном та Ларрі Пейджем як науковий проєкт для PhD в Стенфордському університеті в Каліфорнії.

Двоє студентів зустрілися випадково, оскільки Пейдж, 22 роки на той час, думав про відвідування Стенфордського університету для PhD, тоді як Бріну, 21 рік, було призначено показати Пейджу кампус. 

У 2008 році Ерік Шмідт, тодішній генеральний директор Google, сказав Fortune, що ще до того, як компанія стала публічною у 2004 році, тріо Шмідта та співзасновників Ларрі Пейдж та Сергія Бріна погодилося працювати разом протягом 20 років.  

Як виникла назва

Пейдж та Брін спочатку прозвали свою нову пошукову систему BackRub, оскільки система перевіряла зворотні посилання, щоб оцінити важливість сайту.

Доменне ім’я для Google було зареєстровано 15 вересня 1997 року, а компанія була зареєстрована 4 вересня 1998 року. Саме 15 вересня з того часу вважається днем народження Google.

Існує дві версії виникнення назви. За однією версією Google — неправильно написане слово googol (гугол), яке придумав племінник американського математика Едварда Кайзера, аби позначити число, що складається з одиниці і ста нулів. За іншою версією, назва Google означає «йти дивитися», що походить від злиття двох слів «go» та «ogle».

Найдорожча компанія світу

Alphabet, материнська компанія Google, опублікувала фінансовий звіт за четвертий квартал 2021 року, які також включають результати за весь 2021 фінансовий рік. За підсумками минулого року оборот компанії виріс на 41% в порівнянні з роком раніше і склав $257,6 мільярда. 

Google входить в трійку найдорожчих брендів світу за рейтингом Brand Finance Global 500 .У 2022 році рейтинг очолила Apple ($355 млрд.), за нею слідують Amazone ($350,3 млрд) та Google ($263,4 млрд).

Google керує понад мільйоном серверів у центрах опрацювання даних у всьому світі, опрацьовуючи більше мільярда пошукових запитів і 24 петабайт користувацьких даних щодня. Пошукова система Google працює в 40 країнах і має 70 офісів по всьому світу.

99% свого прибутку від доходу за рекламу.

Перший Doodle від Google

Вступний логотип (doodle) – це повідомлення, яке Пейдж і Брін створили в серпні 1998 року, щоб повідомити людям, що відправляються на фестиваль Burning Man. Майбутні мільярдери розмістили логотип Burning Man за другим «о» в логотипі Google.

Чимало дудлів було присвячено Україні. Так, до прикладу, у 2022 році до Дня незалежності України, Google всьому світу нагадав, що в нас важливе свято.

Першим офісом Google був орендований гараж

Починаючи з вересня 1998 року, першим робочим простором компанії був гараж Сьюзен Войчицкі в парку Менло, Каліфорнія. Войчицкі була першою менеджеркою з маркетингу Google і зараз є генеральною директоркою YouTube. Згодом Брін одружився з сестрою Войчицькі Енн, засновницею 23andMe.

Google розмовляє багатьма мовами

Google підтримує понад 100 мов і може перекладати 37 мов через фотографії, 32 через голос у «режимі розмови» та 27 через відео в режимі реального часу в «режимі розширеної реальності».

У 2000 році французька, німецька, італійська, шведська, фінська, іспанська, португальська, нідерландська, норвезька та данська були першими десятьма мовними версіями сайту, які були доступні широкій публіці.

Gmail запустили в День дурня

Google представив Gmail 1 квітня 2004 року у смішному оголошенні, яке спочатку вважалося жартом. Ніхто не міг повірити, що Google пропонує 1 Гб безплатного сховища. Зараз у Gmail понад 1,4 мільярда активних користувачів щомісяця.

{{read_more|Читайте також| 3560, 5158}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: